|
| Miroslav Mika Antić | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:49 | |
| Miroslav Mika Antić 1932.-1986.
Miroslav Antić ,rođen 14. 03.1932. u Mokrinu - Kikinda . ,a umro 14.03.1986. u Novom Sadu. U rodnom Mokrinu završio je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studi je upisao u Beogradu. Ovaj uvod toliko je poseban a preuzela sam njegove dijelove sa Ars poetica,da bi bilo šteta bilo što mjenjati... ".... Miroslavu Antiću ne treba nikakva lakirana biografija, lažna slava, unjkavi govor, prigodan tekst. Kao da je žurio da umre da bi ponovo živeo. Ni kod jednog drugog našeg mrtvog pesnika, grob nije počeo da uzdiže stvaralaštvo, koje je u svim žanrovima i oblastima iz jednog komada i antićevsko, pesničko u svom biću. U samrtnom času, preteći je digao glas nad svom mrtvačkom menažerijom,u kojoj amebe i paramecijumi traže svoj trenutak: "Niko ne sme da mi drži govor!". Vojvodina i ona stara Jugoslavija je zapamtila taj oproštaj, za koji je Antić sam napisao "Besmrtnu pesmu" i naručio Janikine tamburaše i "Pira manđe korkoro" ("Lutam sam po svetu"). Iz Ulice Mihala Babinke broj 1, kome je kao pesniku i kolegi iz iste redakcije i rubrike izborio sokak, Antić se preselio u legendu. ...."
Miroslav Antić, genijalac balkanskih prostora kad je o njegovoj poeziji riječ,još za života bio je poseban,bio je mit. Pjesnik koji je bio simbol slobode,neopterećen našim malim sitnim "zavisnostima"... Antić je svoje tragove ostavio na filmu,kazalištu,slikarstvau i novinarstvu. On je neponovljiv,kultna ličnost za mene ,a mit je postao još za života. Sve što bih više dodala,a htjela sam i o nagradama i o zbirkama koje su objavljene..nisam na neki način mogla. Kako jednog genijalca svesti na puko nabrajanje činjenica,nagrađen...objavljeno mu to i to... i nagrade koje je dobio,.... stalno sam imala osjećaj kao da mi se autor s "neba" ruga i govori ...oladi ženo,ta sve je to život,tek treptaj oka...a proleti samo taakooo...i "zapucketa" prstima. S poštovanjem genijalcu pisane riječi,čiji stihovi a njegov djela i sada odjekuju panonskom ravnicom i mnogo ,mnogo šire,dalje,više... uronimo barem u dio te ljepote
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:50 | |
| A u t o b i o g r a f i j a
U običnom sam sebe uhvatio, pa nikad nisam to sakrivao.
Bar sam pošteno kiriju platio na ovom svetu sto sam živeo.
Možda sam nekome jad iscelio i nekom u zenice sjaj namamio.
I u komšiluk zvezde doselio. U prozor svitanja uramio.
Ako mi život krila skrati i sneg u oko počne da veje,
znam, bar se neću pokajati što sam umeo da se smejem.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:51 | |
| Besmrtna pesma
Ako ti jave: umro sam a bio sam ti drag, mozda će i u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmišljao o tome šta znači živeti? Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga? Po merdevinama mašte u mladost hrabro se popni. Tamo te čeka ona lepa, al lukava duga. I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice. Jer svaka večnost je kratka. Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice. Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza. Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje. Odjednom svet, dok hodaš sve više ti je uzan i osmeh sve tiši i tiši i nekako iskrivljen. Zato živi, al sasvim! I ja sam živeo tako. Za pola veka samo stoleća sam obišao. Priznajem: pomalo luckast. Ponekad naopak. Al nikad nisam stajao. Večno sam išao. Išao... Ispredi iz svoje aorte pozlaćen konac trajanja i zašij naprsla mesta iz kojih drhte čuđenja. I nikad ne zamišljaj život kao uplašen oproštaj, već kao stalni doček i stalni početak buđenja. 2. A onda, već jednom ozbiljno razmisli šta znači i umreti i gde to nestaje čovek. Šta ga to zauvek ište. Nemoj ići na groblja. Ništa nećeš razumeti. Groblja su najcrnji vašar i tužno pozorište. Igrajući se nemira i svojih bezobličja, zar nemaš ponekad potrebu da malo krišom zađeš u nove slojeve razuma? U susedne budućnosti? Objasniću ti to nekada ako me tamo nađeš. Znaš šta ću ti učiniti: pokvariću ti igračku koja se zove bol, ako se budes odvažio. Ne lažem te. Ja izmišljam ono što mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni tražio. Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog. Prepoznaćeš me po ćutanju. Večni ne razgovaraju. Da bi nadmudrio mudrost, odneguj veštinu slušanja. Veliki odgovori sami sebe otvaraju. Posle bezbroj rođenja i nekih sitničavih smrti, kad jednom budeš shvatio da sve to što si disao ne znači jedan život, stvarno naiđi do mene da te dotaknem svetlošću i pretvorim u misao. I najdalja budućnost ima svoju budućnost, koja u sebi čuje svoje budućnosti glas. I nema praznih svetova. To, čega nismo svesni, nije nepostojanje, već postojanje bez nas. 3. Ako ti jave: umro sam, evo šta će to biti. Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica. Jedriću nad tobom u svitanja niz vetar klizav ko svila. Razgrtaću ti obzorja, obrise doba u povoju i prizore budućnosti lepotom nevidljivih krila. I kao nečujno klatno zaljuljano u beskraju, visiću sam o sebi kao o zlatnom remenu. Prostor je brzina uma što sama sebe odmotava. Lebdeću u mestu, a stizaću i nestajaću u vremenu. Odmoriću se od sporednog kao galaktička jata, koja su srasla pulsiranjem što im u nedrima traje. Odmoriću se od sporednog kao ogromne šume, koje su srasle granama u guste zagrljaje. Odmoriću se od sporednog kao ogromne ptice, koje su srasle krilima i celo nebo oplele. Odmoriću se od sporednog kao ogromne ljubavi, koje su srasle usnama još dok se nisu ni srele. Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava, mogu da postanu glina, koren breze i trava? Da neka malecka tajna, il neki treperav strah mogu da postanu sutra tišina, tama i prah? Znas, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren. Nista se u meni neće ugasiti ni skratiti. Samo ću, obično tako, jedne slučajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se očiju vratiti. Kažnjavan za sve što pomislim, a kamoli što počinim, osumnjičen sam za nežnost i proglašen sam krivim što ljubav ne gasim mržnjama, već novom, većom ljubavlju i život ne gasim smrtima, već nečim drukčije živim. Poslednji rubovi beskraja tek su pocetak beskrajnijeg. Ko traje dalje od trajnijeg ne zna za kratka znanja. Nikad se nemoj mučiti pitanjem: kako preživeti, nego: kako ne umreti posle svih umiranja. 4. Ako ti jave: umro sam, ne brini. U svakom stoleću neko me slučajno pobrka sa umornima i starima. Nigde toliko ljudi kao u jednom čoveku. Nigde toliko drukčijeg kao u istim stvarima. Pročeprkaš li prostore, iskopaćeš me iz vetra. Ima me u vodi. U kamenju. U svakom sutonu i zori. Biti ljudski višestruk, ne znači biti raščovečen. Ja jesam deljiv sa svačim, ali ne i razoriv. A sva ta čudesna stanja i obnavljanja mene i nisu drugo do vrtlog jednolik, uporan, dug. Znaš šta su proročanstava? Kalupi ranijih zbivanja i zadihanost istog što vija sebe ukrug. Pa što bismo se opraštali? Čega da nam je žao? Ako ti jave: umro sam, ti znaš - ja to ne umem. Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. Nemoj da budeš tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, čudno drag. Noću kad gledaš u nebo, i ti namigni meni. To neka bude tajna. Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim i živim.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:52 | |
| Balada
Od svih si devojaka bila tiša Zbunjena, sama, neprimetna, bleda.
Ej. zašto nisi bar porasla viša, Bar viša za pola pedlja'
Jedne je noći udarila kiša Tako krvnički ko čuvari reda
Ej zašto nisi bar porasla viša Bar viša za pola pedlja
Jer kad su te u svitanja seda Obešenu našli o drvo kraj vrata
Između bosih nogu i blata Bilo je razmaka - samo pola pedlja
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:52 | |
| Drhtava pesma
Osećam: nešto u meni raste pomalo bolno - pomalo belo, kao da nekakve zbunjene laste lete kroz moju glavu i telo. Vrte se. Prestižu. Nešto traže. Od njih se na usni dah užari. Ja ne znam šta ću, a mama kaže: još si ti balava za takve stvari.
Osećam: nešto u meni prska kao kad pupoljak zenice širi. Zašumi nekakva zlatna trska i neće pod čelom da se smiri. Tu oblog ne pomaže. Duša se kikoće i krvari. Nešto me muči, a mama kaže: još si ti balava za takve stvari.
Onda me zakiti prezrelo leto: dva grozda - kao dve tople tačke. Sve mi u rebrima razapeto. Sve okrenuto naglavačke. A sve je ipak luđe i draže. Srce bi prostranstva da ozari. Plačem od sreće, a mama kaže: još si ti balava za takve stvari.
Prirodo, čuj me: laganja nema! Ti bujaj - ja ću od tebe više! I neka široko u nama dvema ogroman ružičast vetar diše. I luduj, prirodo! Zri naopako! Samo mi nemir ne pokvari. Volim te što si zaista tako k'o i ja balava za divne stvari.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:53 | |
| Ekspres za sever
Možda nikada niko nije umeo da te želi Ovako kao ja noćas: Tvoje ruke bele kao samoća, Tvoja bedra sa ukusom platna i voća, Tvoj mali šaputavi glas...
Sa nosom dečački zalepljenim Uz okno vagona, Nejasan samom sebi kao oproštajno Pismo padavičara I čudno uznemiren toplinom Kao razmažen pas,
Putujem, Evo, Putujem da natrpam u glavu Neke neslućene predele. Da drveću poželim najlepšu laku noć Na svetu. Da se vrtim kao lišće, Zvezde I ptice.
Da malo nemam plan.
Da imitiram klavijature, Liftove I okean.
Da zaboravim ruku na tvome struku I lice uz tvoje lice
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:53 | |
| Krila
Ako hoćeš da odletiš sklopi oči i sve jače veruj, veruj kao nikad u sve ono sto je čedno
Nemoj da mi smešno mašeš kao glupe vetrenjače svakom vetru svakoj ptici, brzopleto, uzaludno.
Svako dete ima krila, samo mora da se seti gde mu rastu sakrivena -odmah će da poleti
Neko nadje svoja krila u tatinom novčaniku
Neko proda svoja krila Neko uvek tudja krade. Lete ljudi i nogama. Lete ljudi i jezikom.
Lete ljuti od nevolje Lete ljudi od parade.
Nekom mama krila sveže. Nekom mama krila sreže.
Neko ode za pticama Neko padne čim se vine. Al divno je, al najteže kad u nebu nadješ krila
i obletiš maštom samo za trenutak sve visine...
I svi misle:tu si bila A ti si na nebu bila
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Dec 10 2010, 12:54 | |
| In memoriam
Postoji jedan neverovatan gad koji se zove Miroslav Antić Ždere moj hleb pravi moju decu nosi moja Odela Sa mojom ženom leže u krevet na moje Rođene oči Jer zna da sam tog trenutka sigurno negde Daleko u Lenjingradu
I taj Antić što me je upropastio I kao Pisca I kao čoveka Dakle taj koji će na kraju leći u moju Sopstvenu grobnicu Pita me jedno jutro šta vam je boga mu Čoveče Izgledate mi nekako bolesni A šta se izvinite za izraz baš njega tiče Kako je meni I dokle mi je
O meni se najlepše brinu oni koji me Ostavljaju na miru A on pere ruke mojom rakijom ima ključ od Mog ateljea
Ljudi taj me tera da čitam knjige petlja sa Mojim plavušama Dere se u mojoj kuci ogovara me svasta Laže Deca mi liče na njega a on nosi kravatu Brije se poznaje neke ljude radi Svako jutro se tusira pravi se da zna sve O zenbudizmu Prevodi knjige čini mu se da ima prijatelje Mom sinu zamislite svinjariju mome jedinom Sinu kupuje sladoled
Bio sam mornar bežao sam ili odem na primer U Pariz Pokrijem se ćebetom preko glave pustim brkove A on me I tu pronađe u nekoj ulici Žolive U nekom bednom hotelu I vrati kući I rasplače me
Mati moja Melanija koja ne zna da je rodila mene A ne njega Više ga voli više mu veruje I on to još kako Koristi A on je uveravam vas on je ta upeglana stoka kojoj Ja dižem spomenik
On je ta uvažena životinja kojoj ja pišem Biografiju Ovako popljuvan I sam I do krajnosti zgađen Što moram da mu javno pozajmim oči I dušu I ono malo para koje sam jedva pozajmio
Kad sam ja na primer skočio sa Petrovaradinske Tvrđave On je uskakao u đačke čitanke Kad me je doktor Savić lečio od alkohola On se pravio kao da ima neke veze sa filmom
Gde god se pojavim gurao me je da ga ne obrukam Pristajao je na kompromise cerekao se na Prijemima Primao je moje nagrade mešao se u moje snove Jedan licemer
Jedan stvarni licemer Jedan provincijalac Jedan koji je trpeo sve ono što ja nikada neću Trpeti I koji sada tako fino žuri da crkne umesto mene Da bi umesto mene Svinja jedna Da bi umesto mene što pre jedini živeo
|
| | | frajla vrag na forumu
Seks : Datum upisa : 14.12.2010 Lokacija : srbija Raspoloženje : za sada dobro
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:03 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.] Živeti ne znači: biti. Desiti se. Postojati. Živeti znači: nadživeti. | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:14 | |
| Ako odeš, široko sivo stopalo gradskog neba zgaziće moju tršavu glavu i razliti po pločnicima. Razbiću čelo o bandere i sva ću pluća izjecati i izjaukati. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:17 | |
| U Lenjingradu je proleće, mila moja. Uskoro počinju bele noći, mostovi se otvaraju kao ruke uperene u nebo... Čekao sam vas sinoć na Fontanki, pre tri dana tražio sam vas sav lud od Ladoge do Finskog zaliva, jurio sam pokraj Neve taksijem osamdeset kilometara. A vi ste umrli. Ovo je moj izgubljeni randevu. | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:23 | |
| Prvo učešće SFRJ na Pesmi Evrovizije bilo je daleke 1961. godine u Kanu; predstavnik je bila Novosađanka Ljiljana Petrović , a tekst za kompoziciju napisao je Miroslav Antić. Kompozicija “Neke davne zvezde” osvojila je 8. mesto sa dobijenih 9 bodova. Neke Davne Zvezde Muzika: Joze Privsek Tekst: Miroslav Antić Dirigent: Joze Privsek Stari put od lišća sav žut Noć na putu tom San od zvezda tako je žut San u oku mom. O znam ja, o znam ja Još pamtim te dane Nekad si bio uz mene ti O znam, da si jos moj - Plaču noćas grane U oku mome i snu Tvoj osmeh još slutim i tvoj topli dlan Dok čekam, dok ćutim i tonem u san O znam, da si jos moj - Plaču noćas grane U oku mome i snu Tvoj osmeh još slutim i tvoj topli dlan Dok čekam, ćutim i tonem u san O znam, da si jos moj - Plaču noćas grane U oku mome, u srcu mome U samoći mojoj i snu.
| |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:25 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:27 | |
| ˙·٠•●♥●•٠·˙ mislim tuđe misli kradem svoje vreme provlačim ga između oblaka, snova, daljine i snega... kada poželim da ti nedostajem odsanjam pesmu zatvorim oči i na kaldrmi zamislim cvet beli.... kada te nema jer tako hoću zaledim osmeh u sebi kažem ime udahnem duboko i pomislim.... ♪♫♪♫♥♥♪♫♪♫ tako mi nedostaješ... ˙·٠•●♥●•٠·˙ | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:27 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]˙·٠•●♥●•٠·˙ Vidim te već, istina – kao u nekoj srebrnoj magli, ali divno te vidim: na nogama ti čizme od sedam milja, u ruci aladinova lampa, putuješ na onom čudotvornom tepihu iz 1001 noći, prelećeš planine i mora i dižeš se visoko prema zvezdama ...
možda ti i ne slutiš koliko volim tvoju tršavu glavu, detinju glavu koja miriše na sapun i penušavi aprilski vetar... ˙·٠•●♥●•٠·˙ | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:29 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]˙·٠•●♥●•٠·˙ Znaš šta ću ti učiniti: pokvariću ti igračku koja se zove bol, ako se budes odvažio.
Ne lažem te. Ja izmišljam ono što mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni tražio.
Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog.
Prepoznaćeš me po ćutanju. Večni ne razgovaraju.
Da bi nadmudrio mudrost, odneguj veštinu slušanja.
Veliki odgovori sami sebe otvaraju. ˙·٠•●♥●•٠·˙ | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:31 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]˙·٠•●♥●•٠·˙ Kada upotrebim reč dete, pokušavam da joj dam dostojanstvo jedne ogromne bezazlenosti, koja je tako bar mislim, najveća svetlost u ljudima... ˙·٠•●♥●•٠·˙ Da li je istina ono sto pise u Kalevali: "Ruka što daje, uvek je iznad ruke koja prima?" Da li je istina ono sto govore u Basri: "Ljubav je kao senka. Ako trčis za njom, nikad je nećes stići. Ako joj okreneš ledja pratiće te"....
Neko je negde rekao i hvala mu: "Da bi se istinski volelo, treba odrasti do deteta".
Nasmej se zato ako ti kažu da si mali čovek. Nema male sreće i male bolesti. Nema male kradje i male smrti. Nema malog rata niti malog poštenja. Nema maloga prijatelja i male tajne.
Nema maloga čoveka i male ljubavi...
Ne okreći mi nikad ledja da bih te voleo... ˙·٠•●♥●•٠· | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:31 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:33 | |
| PESAK
Ovu pesmu treba čitati sasvim polako.
Malo nakriviti glavu, sklopiti oči i razmišljati o pesku pustinje koji se talasa i prosipa a ipak ima svoju povezanost i sigurnost, jer niko ga nije uhvatio da žuri.
Naiđu nepogode, i on ih utiša svojom težinom.
Niču i sahnu narodi i kulture, a on ih nadživi i zatrpa.
Eto zašto se ova pesma čita polako kao pesak dok se naslanja na uho na ogromni gluvi prostor oko sebe i razmišlja o stvarima koje nas čine jakim i dugovečnim.
Samo onaj, ko nije uhvaćen da žuri, može se uzvisiti nad početkom i krajem i zaslužiti vrlinu da bude vladar jednog nezamislivog predela,
i istraživač jedne ružnoće ili lepote stvari oko sebe.
Ko žuri - zakasniće. Siroko začuđenih zenica, ostaće zauvek pobeđen.
Zauvek samo podanik.
| |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:33 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:34 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:34 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:35 | |
| | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:37 | |
| Srce se nema da se ima. Srce se ima da ga daš svima. ♥♥♥♥♥♥ [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Pet Feb 11 2011, 05:38 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić | |
| |
| | | | Miroslav Mika Antić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 9 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|