|
| Jela od gljiva | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:05 | |
| Pečurke u "šlafroku" na francuski način
Potrebno je: 32 pečurke srednje veličine (samo glave) 50 g maslaca 1 kašika sardel-paste (može iz tube) 16 zelenih ili crnih maslina bez koštica 5 dl testa za pohovanje ulje za prženje biber so
Priprema: Očišćene, oprane glave od pečuraka posoliti, pobiberiti i ostaviti na stranu. Penasto umutiti maslac i umešati sardel-pastu. Izvaditi pažljivo koštice iz maslina, zatim ih ispuniti sardel-maslacem služeći se špricem. Staviti po jednu maslinu izmedju dve pečurke, umočiti u testo i ispržiti u dobro zagrejanom ulju. Pržene pečurke izvaditi, ocediti od masnoće i staviti na činiju preko salvetica od hartije da upiju preostalu masnoću.
| |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:06 | |
| Punjeni vrganji POTREBNO JE Za 2 osobe, 2 krupna ili 4 manja vrganja, 1 veza zeleni, 1 crvena paprika, so, ulje, beli biber PRIPREMA Drške od vrganja i povrće iseckajte na kockice, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta. S donje strane šešira odstranite cevčice i napunite masom koju ste dobili dinstanjem. Tako pripremljene šešire vrganja kratko zapecite u rerni i servirajte tople. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:07 | |
| Salata od gljiva i testenine POTREBNO JE Za 4 osobe, 500 g testenine, 1 teglica mariniranih gljiva, maslinovo ulje, limunov sok, so, beli biber PRIPREMA Skuvajte testeninu i pomešajte s mariniranim gljivama isečenim na listiće. Zatim dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i beli biber po ukusu. Servirano jelo možete da aranžirate listom žalfije [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:08 | |
| Namaz od mariniranih gljiva POTREBNO JE Za 4 osobe, 4 parčeta tost hleba, 1 teglica mariniranih gljiva, 2 dl kisele pavlake, seckani list peršuna ili celera PRIPREMA Marinirane gljive isecite na listiće i pomešajte s pavlakom, pa tako pripremljenu masu raporedite na hleb kao za sendvič. Odozgo aranžirajte sendviče listićima zeleni [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:09 | |
| Lazanje sa gljivama
Sastojci: 1 kg mješanih gljiva
20 dkg kuhane šunke 20 dkg trapista 2 vrečice parmezana 3 vrečice topljenog sira zelene lazanje vegeta, sol bešamel.
Priprema: U zdjelu stavimo češnjak, ulje, dodamo gljive i lagano dinstamo. Dodajemo zaćine, vegetu, malo soli. Kad je dinstanje gotovo pustimo da se masa ohladi. U drugoj posudi skuhamo lazanje i pripremimo litru bešamela.U tepsiju veličine 50x30 cm posložimo red lazanja, na lazanje stavljamo red gljiva, red sireva. Mjestimično dodajemo malo bešamela. Takvo slaganje ponavljamo u redovima dok ne potrošimo sav pripremljeni materijal. Na zadnji red složenca prelijemo sav preostali bešamel. Sve to stavimo u pećnicu i pečemo na 200C stupnjeva otprilike 30 min.
| |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:10 | |
| SALATA OD GLJIVA
500 gr. gljiva; 3 cena belog luka; persunov list; ulje, so, biber, sirce
Ociscene i dobro oprane gljive skuvamo u posoljenoj vodi. Ocedjene gljive isecemo na tanke listice i stavimo ih u ciniju za salatu. Zatim ih prelijemo uljem i sircetom, po ukusu posolimo i pobiberimo. Pre sluzenja u salatu umesamo izgnjeceni beli luk i seckan persunov list. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:11 | |
| SVEDSKA SALATA OD GLJIVA
500 gr. gljiva; 200 gr. sunke; 4 kisele jabuke; 100 gr. crnih maslinki; 3 kisela krastavcica; 1 kasicica secera; so, beli biber, majonez
Oprane gljive kuvamo da omeksaju. Ociscene jabuke narendamo, a sunku, krastavcice i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslinki. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmesamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinkama i ostavimo u hladnjaku do sluzenja. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:11 | |
| HLADNO PREDJELO OD GLJIVA
250 gr. gljiva; 2 cena belog luka; 2 jajeta; persunov list; so, biber, ulje, sirce
Gljive ocistimo, operemo i isecemo na krupne komade. Sav luk sitno isecemo i zajedno sa gljivama kuvamo na pari. Kada sve omeksa, sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Jaja tvrdo skuvamo i oljustimo. U ciniju stavimo gljive sa lukom, jedno jaje isecemo na kriske, a drugo izgnjecimo i dodamo ga gljivama. Zacinimo uljem, sircetom, posolimo pobiberimo i dodamo seckani persunov list. Jelo ukrasimo kriskama jajeta. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:12 | |
| KREM-CORBA OD GLJIVA
250 gr. gljiva; 150 gr. paradajza; 100 gr. Hleba; 1 glavica crnog luka; 2 dl. kisele pavlake; 3 zumanceta; pola veze mirodjije; so, biber, ulje
Na ulju proprzimo seckani luk; kada postane staklast, dodamo isecen paradajz i dinstamo uz mesanje. Gljive operemo, isecemo na listice i dodamo paradajzu. Nalijemo toplom vodom, po ukusu posolimo i pobiberimo, pa kuvamo oko pola sata. Posebno umutimo pavlaku, zumanca i mirodjiju i kada je corba gotova, izmaknemo je sa vatre i zacinimo Hleb isecemo na kockice, proprzimo na ulju i u svaki tanjir stavimo po krisku przenog hleba, prelijemo corbom i sluzimo odmah. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:13 | |
| GLJIVE NA PROVANSALSKI NACIN
500 gr. gljiva; 1 kasika zeleni; 3 cena belog luka; Pola case ulja; limunov sok; so po zelji; biber u zrnu po zelji
Gljive ocistimo i izrezemo na sitne kockice. Napravimo preliv od ulja, soli, bibera i celih cena belog luka, prelijemo njime gljive i sve ostavimo da odstoji vise sati, pri cemu nekoliko puta promesamo. Zatim izvadimo gljive, procedimo ih, preliv zagrejemo u tiganju, ponovo dodamo gljive i nastavimo dinstanje 20 min. pri cemu stalno mesamo. Pred kraj, dodamo zelen i limunov sok. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:13 | |
| SUPA OD GLJIVA
500 gr. gljiva; 10 dl. supe od mesa; 50 gr. slanine; 1 dl. Ulja; kasicica seck. persuna; 2 kasicice maslaca; ribani parmezan; 1 jaje; so, biber
Gljive ocistimo i izrezemo na rezance. Na polovini ulja i maslaca proprzimo iseckanu slaninu i persun, dodamo gljive, so, biber, pa dinstamo na tihoj vatri dok ne uvri. Zatim dodamo vrucu supu od mesa i kuvamo sve jos nekoliko minuta. Na kraju, jaje pomesamo sa dosta parmezana i uz stalno mesanje, dodamo u supu. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:14 | |
| PAPRIKAS OD GLJIVA
300 gr. gljiva; 1 glavica crnog luka; 1 kasika brasna; ; 2 paradajza; 2 sveze paprike; ulje, so, biber
Na ulju proprzimo sitno secen crni luk, pa gljive, seceni paradajz i paprike. Posolimo, pobiberimo, i pospemo kasikom brasna. Nalijemo vodom da ogrezne i dinstamo dok ne omeksa. Na kraju dodamo seceni persunov list.
| |
| GLJIVE SA SIROM
300 gr. gljiva; 200 gr. ementalera; par listova celera; timijan; sok od limuna; ulje, so, biber
Ociscene, oprane i iseckane gljive barimo, dok neomeksaju. Seckan celer, so, biber, sok od limuna, timijan, ulje i strugani ementaler dobro izmesamo i prelijemo po gljivama. Jelo se priprema neposredno pred sluzenje.
| |
| CORBA OD KROMPIRA I GLJIVA
200 gr. Gljiva; 500 gr. krompira; 1 sargarepa; 3 kasike ulja; 1 glavica crnog luka; 1/2 dl. kisele pavlake; 1/2 veze pers. lista; so, biber
Krompir i sargarepu oljustimo, operemo i presecemo na pola, odnosno na kolutove; stavimo u vrelu vodu, posolimo i kuvamo da omeksaju, pa sve propasiramo. Na zagrejanom ulju dinstamo seckani luk, dodamo gljive isecene na listice, pa jos dinstamo da omeksaju. Dodamo pasirani krompir, posolimo, pobiberimo i ostavimo da jos jednom prokljuca. Na kraju, dodamo pavlaku i seckani persunov list.
| |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Pon Dec 20 2010, 08:40 | |
| | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Sub Apr 09 2011, 03:21 | |
| Zapečene pečurke sa pavlakom Potrebno: 600 g pečurki svežih, 400ml kisele pavlake, 1 kasike zacina c, , 1/2 vezice peršunovog lista, biber, ulje, glavica crnog luka. Priprema: pečurke oprati i iseći na komade. U tiganj sipati ulje pa izdinstati crni luk i pečurke zajedno. Dodati zacin c, biber i seckan peršun. Dinstati oko 10 minuta. Zatim pečurke sipati u vatrostalnu posudu preliti pavlakom i malo ih zapeći u rerni. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Sub Apr 09 2011, 03:32 | |
| PEČURKE U SOSU OD BELOG VINA
Potrebno: 500 g pečuraka, 30 g putera, 0.25 dl belog vina, 0.5 dl pileće supe, kašičica suvog majorana, pola kašičice sitno seckanog crnog luka, kašika seckanog vlašca
Priprema: pečurke dobro operite, očistite ih i poređajte u vatrostalnu posudu. Pomešajte vino i supu, dodajte majoran i crni luk, pa posolite i pobiberite i prelijte preko pečuraka. Poklopljeno pecite pola sata na 220 stepeni. Poslužite s knedlama od starog hleba. | |
| Naslov: Re: Jela od gljiva Ned Nov 20 2011, 14:11 | |
| POHOVANI ŠAMPINJONI Sastojci 1 kg šampinjona 200 g brašna 2 jaja 200 g prezli 1 čajna kašičica ulja so ulje za prženje Priprema Šampinjone vodom istuširati, kuhinjskom krpom pažljivo ih obrisati, preseći na pola (ako su veći) i malo posoliti. Staviti u brašno, pa u jaja (pomešana s malo ulja) i na kraju u prezle. Ovako pripremljene šampinjone pržiti (sa svih strana) na zagrejanom ulju. Pržene staviti na kuhinjski papir da se ulje iscedi. Servirati vruće uz zelenu salatu i sos tataren. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jela od gljiva | |
| |
| | | | Jela od gljiva | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 22 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 22 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|