|
| Jela sa sirom... | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:10 | |
| Loptice od gorgonzole Sastojci: 200 г горгонзоле, 2 дл белог вина, 70 г размекшаног маслаца, 200 г бадема Priprema: Бадем обарите, ољуштите, посолите, па пропеците у рерни да порумени. Кад се охлади, самељите га и оставите на страну. Сир иситните на мање комаде или крупно нарендајте, прелијте вином и оставите на собној температури око осам сати у порцеланској посуди. После тога одлијте вино, сир добро изгњечите виљушком и помешајте са маслацем. Ову масу држите три сата у фрижидеру, а затим обликујте лоптице и уваљајте их у млевени бадем. Служите у корпицама од хартије. Autor Bodyguard | |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:10 | |
| Knedle od sira Sastojci: (за 4 особе): 250 г сира, 2 јајета, 25 г маслаца, шољица за кафу пшеничног гриза, шоља за белу кафу белог брашна, соли по укусу Priprema: Пропасирајте сир и помешајте са жуманцима и снегом од беланца. Додајте маслац, гриз и брашно, пазећи да тесто не буде сувише тврдо. Обликујте векну, завијте је у бели платнени салвет, причврстите крајеве за дршке лонца и кувајте у вријућој води десет минута. Извадите векну, развијте је и исеците на кришке. Autor Bodyguard | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:11 | |
| Salata od kozjeg sira Sastojci: 3 парадајза, 50 г козијег сира, 8 листова свежег босиљка, 2 кашике маслиновог уља, кашика сирћета. Priprema: Насецкајте парадајз и сир на коцкице, помешајте и додајте свеж босиљак. Зачините маслиновим уљем и сирћетом. Уз салату сервирајте топле крутоне натрљане белим луком и неколико капи маслиновог уља. Autor Bodyguard | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:11 | |
| Korpice punjene sirom Sastojci: 1 kg krompira 250 g sira 100 g majoneza povrće po želji [You must be registered and logged in to see this image.]1 crni luk peršun so, biber. Priprema: Krompire skuvajte u ljusci i ostavite ih 15 minuta da se ohlade. Crni luk sitno iseckajte, a povrće koje ste odabrali izrendajte. Sir pomešajte s majonezom i povrćem, posolite i pobiberite. Krompire prepolovite, napravite mala udubljenja, napunite ih i servirajte. Autor Majja | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:12 | |
| Tiganjče sa povrćem i sirom Sastojci: 750 g tikvica po 1 crvena i zuta paprika [You must be registered and logged in to see this image.]1 glavica luka 1 cen belog luka majcina dusica 1 grancica ruzmarina 3 kasike maslinovog ulja 200 g ovcjeg sira Priprema: Tikvice iseci na vece kocke, papriku na komade. Sitno iseckati crni i beli luk. Zagrejati ulje u tiganju i proprziti tikvice. Dodati papriku i luk, pa prziti sve zajednooko 10 minuta. Nakon 5 minuta przenja povrcu dodati zacinsko bilje i beli luk. Izdrobi ti sir. Povrce posoliti, pobiberiti i u njega umesati sir. Ukrasiti zacinskim biljem i servirati uz baget hleb ili crni domaci hleb. Autor Majja | |
| Fondue od kozijeg sira sa orasima Sastojci: 1 hleb sa medom , sladak hleb 100 g oraha , jezgre ostaviti cele 1 cesanj belog luka , isecen na pola 400 ml belog vina 400 g tvrdog kozijeg sira 100 g mekanog kozijeg sira 2 kasike suvog pirea od krompira 15 g svezeg korijandera , iseckano. Priprema: Iseci hleb na parcice , debljine prsta , duzina grisina Rostiraj orahe u suvom tiganju da malo porumene i ohladiti .Sud koji koristite za fondue , namazite sa isecenim belim lukom , celu povrsinu unutra .Sipati vino da se kuva . Nastrugati tvrd sir i zgnjeci mekan sir .Mesati sir u malim porcijama u prokljucalom belom vinu , mesati dok se rastopi pa tek tada dodati sledecu porciju sira . Staviti u smesu beli luk , pobiberiti i posoliti . Pomesaj dve kasike pireaKuvati sa 2-3 kasike vode , kroz fondue masu . Kuvati zajedno 2- 3 minuta lagano na tihoj vatri i eventualno dodati gutalj belog vina . Fondue je sada gotov , staviti ga na rechaud da sacuva toplotu . Posuti korijanderom. Jezgre od oraha ubosti na viljusku i umociti u fondue. Tako isto i hleb umociti u fondue. Autor Zorica | |
| Fondue sa Roquefort sirom i crvenim Port vinom Sastojci: 2 kruske 1 kasika soka od limuna 4 sveze smokve 2 korena Briselskog kupusa 125 ml slaga 400 g Roquefort sira , razdrobljen 300 ml mleka 2 kasike suvog pirea od krompira 3 kasike Porta Priprema: Iseci kruske pa duzini na cetvrtine pa njih na pola . Izvaditi semenke pa ih poprskati limunovim sokom da zadrze boju. Iseci smokve na cetvrtine . Skinuti listove sa Briselskog kupusa. Zagrejati slag pa dodati Roquefort sir u malim porcijama da se polako rastopi mesajuci pa opet sledecu porciju . Dodati mleko i mesati dok prokljuca . Dodati pire pomesan sa 2 kasike vode u masu . Kuvati 2- 3 minuta , po ukusu pobiberiti i posoliti. Skinuti sa vatre , staviti na rechaud da zadrzi toplotu. Umakati parcice smokve i kruske i Briselskog kupusa. Autor Zorica | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:13 | |
| Chedaar i Gruyere fondue Sastojci: 400 ml belog vina 200 g Gryere sira, nastruganog 2 kasike susenog pirea od krompira 300 g Cheddar sira, struganog 1 kasika limunovog soka 2 na suncu susena paradajza, iseckano 3 struka mladog luka, iseceno 1 kelj, pasparcan na ruzice 100 g maslina u belom luku 250 g cherry paradajza , velicine klikera grisini za supu. Priprema: Zagrejati belo vino, stavljati u vini porcije sireva, mesati dok se otopi pa tek posle sledecu porciju. Pomesaati prah pire od krompira kroz masu, rastopljenog u 2 kasike vode. Mesati sir fondue i prokuvati nezno dok se zgusne. Dodati na suncu susene paradajze, pobiberiti, posoliti po ukusu. Posuti fondue sa isecenim strukom mladog luka. Skinuti fondue sud sa vatre i staviti na rechaud da sacuva toplotu. umakati parcice kelja u fondue , masline i grisine za supu. Autor Zorica | |
| Mozzarella con olio - Mocarela u ulju Sastojci: 150 g paradajza, sitnog 150 g mocarele, u malim kuglicama 50 g punjenih zelenih maslina 3 čena belog luka 1 grančica ruzmarina 1 grančica timijana 2 lista lorbera 1 kašičica belog bibera u zrnu so, 1/4 l maslinovog ulja. Priprema: Beli luk iseći po dužini na pola. Masline iseći na deblje kolutove. Sve sastojke staviti u teglu, doliti uljem, paziti da sve bude dobro pokriveno uljem. Ostaviti 12 sati da stoji, ali NE u frižideru. Servirati uz svež hleb, sa salatom. Autor Betty | |
| Pikante Käsekugeln - Kuglice od sira Sastojci: 200 g Filadelfija sira, 1 glavica crnog luka, sitno sečenog, 1 žumance, 1 kašika rendanog Ementalera, ako je moguće sasvim fino izrendati, 1 kašika peršuna sitno isečenog, 1 kašika mlevene paprike, 1 kašika kima. Priprema: Filadlfija sir i žumance, rendani Ementaler i luk dobro promešati. Praviti male kuglice, jedan deo uvaljati u peršun, drugi u papriku, treći u kim. Staviti u frižider 30 minuta. Servirati sa salatom i hlebom. Autor Betty | |
| Paprike nadevene sirom Sastojci: Priprema: 10 komada paprika, najpre dobro oprati, izbusiti i ostaviti da se cede. Za to vreme pripremiti u jednom sudu 300 g sira, istisnuti ga viljuskom, zatim dodati 3 cela jaja, 1 kasiku masti i sve to dobro izmesati. Time napuniti paprike, poredjati u plicem sudu i zapeci u toploj pecnici. Autor Betty | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:14 | |
| Marinirani feta sir Sastojci: 4 čena belog luka, 2 manje glavice crnog luka, 2 sveže, crvene ljute papričice, 500 g feta sira, 1 grančica svežeg timijana, 1 grančica svežeg ruzmarina, 2 lorberova lista, 1 kašičica crnog bibera u zrnu, 1/2 l maslinovog ulja. Priprema: Luk i beli luk oljuštiti, iseckati. Papričicu iseći sitno, listiće od timjana i ruzmarina iseckati. Sir iseći na kocke, staviti sa svim začinima u teglu, doliti uljem i dobro zatvoriti. Držati na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru. Ostaviti da stoji 3 dana, pa servirati. Autor Betty | |
| Chäs fondü alla Ticinese - Fondue od sira Sastojci: 375 g švajcarskog sira po ukusu, 2 čena belog luka, 1/4 l kisele pavlake, 1 kašika skroba, 3 čašice rakije od trešnje, biber, kari. Priprema: Sir izrendati i sa pavlakom na niskoj temperaturi uz stalno mešanje kuvati. Beli luk sitno iseckati i dodati. Skrob razmutiti u rakiji, dodati i dobro promešati. Na sto staviti rešo. Uz mešanje s vremena na vreme se služi svako koliko želi. Baget se iseče na kocke, stavi se na viljušku, potopi u fondu i jede.
P.S. Ovo je tipično švajcarski recept za zimu. Autor Betty | |
| Chäs Chiechjini - Fritirani sir Sastojci: 400 g švajcarskog sira ili kačkavalja, 150 g brašna, 2 dl mleka, 2 jaja, 1/4 kašičice soli. Priprema: Testo: Brašno, so, mleko i jaja dobro izmutiti i ostaviti da stoji 30 min. Švajcarski sir ili kačkavalj iseći na debljinu od 1 cm i površinu oko 6x3 cm, pa uvaljati u brašno. Tako spremljen sir umakati u testo i fritirati na 180°C dok ne porumeni. Servirati sa salatom. Autor Betty | |
| Kroketi od sira Sastojci: 50 g kuvanog, ispasiranog krompira, 300 g mladog sira (curd cheese), so, muskat, 2 žumanca, 2 kašike brašna, 3 kašičice seckanog peršuna, prezle, ulje za fritiranje. Priprema: Sve dobro pomešati, praviti krokete ili kuglice, po želji, uvaljati u prezle i fritirati. Idealan prilog uz meso i divljač. Autor Betty | |
| Fondue Neuchäteloise - Fondue od sira Neuenburg Sastojci: 1 čen belog luka, 0.4 dl belog vina, 400 g grejercer sira, 400g emental sira, 2 čašice rakije od trešnje, muskat, biber, 1 kašičica skroba. Priprema: Posudu dobro namazati belim lukom, iseći ga sitno i dodati u posudu. Sipati vino i podgrejati. Sir izrendati i dodati. Uz mešanje kuvati na niskoj temperaturi dok se sir ne rastopi. Skrob umutiti sa rakijom i dodati, dobro promešati. Začiniti i servirati.
Napomena: Kao i svaki fondue i ovaj se servira na stolu, zato je potreban rešo gde će ovo jelo da se drži toplo. Za ovaj recept je potrebno 500 g do 1 kg belog, isečenog u kocke hleba. Hleb se nabode na viljušku i svako se tako služi. Autor Betty | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:15 | |
| Gratiniran mladi sir Sastojci: 4 jaja, 500 g mladog sira , ili milera, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, mlevena paprika, so, 4 kašike seckanog kapra, 4 kašike sitno sečenog kuvanog mesa po izboru, 4 kašike rendanog kačkavalja, 4 kašike seckanog peršuna, 4 kašike putera. Priprema: Sve dobro promešati, sipati u podmazanu posudu, odozgo staviti iseckan puter i peći na srednjoj temperaturi 30 minuta. Autor Betty | |
| Holandske kuglice od sira Sastojci: 4 kašike putera, 8 kašika brašna, 1/4 l kisele pavlake, 3 šolje rendanog Holandskog sira ili kačkavalja, biber, 4 jaja, prezle, kari, seckani peršun. Priprema: Puter, brašno i polovinu pavlake umesiti, na niskoj temperaturi uz stalno mešanje podgrejati. Sit izrendati i dodati, mešati dok se sir ne rastopi. Dodati začine i promešati. Malo ohladiti. Dodati 2 jaja i dobro promešati. Prvaviti kuglice veličine jaja, staviti u jaje pa u prezle i fritirati dok ne porumene. Ostatak pavlake posoliti, dodati kari, seckan peršun, promešati i servirati sa kuglama. Autor Betty | |
| Švajcarska torta od sira Sastojci: 300 g lisnatog testa, 300 g rendanog kačkavalja, 2 kašike ulja, malo ljute mlevene paprike, 2 jaja, 1/8 l mleka, 1 kašika brašna, 1/8 l pavlake, 1/4 kašičice soli. Priprema: Testo razviti, izbušiti viljuškom i staviti u podmazan pleh. Ostale sastojke dobro promešati, preliti preko testa i peći 15 minuta na 220°C. Autor Betty | |
| Tost sa sirom Sastojci: 250 g švajcarskog sira, 2 tvrdo kuvana jaja, so, biber, malo rendanog rena, malo soka od limuna, malo šećera, senf, 1/4 l kisele pavlake, 8 kriški tosta ili drugoga hleba, puter, 8 kriški kuvane šunke, seckanog peršuna, 4 paradajza. Priprema: Sir iseći u kockice. Jaja viljuškom isitniti, dodati so, biber, ren, sok od limuna, šećer, senf, seckan peršun, pavlaku i sve dobro promešati. Dodati sir i još jednom dobro promešati. Hleb namazati puterom, staviti masu, dodati šunku i peći 15 minuta na srednjoj temperaturi. Garnirati paradajzom. Autor Betty | |
| Naslov: Re: Jela sa sirom... Sub Dec 25 2010, 08:16 | |
| Emigrantski kajmak Sastojci: Priprema: Puter, krem sir i feta sir, sve u istim kolicinama i sve umuceno u mikseru, može da se doda i malo surutke od fete, da bude slanije i „ostrije”. Po strukturi nema veze sa kajmakom, ali po ukusu (pa i po sastavu, kad ozbiljno razmislite) zaista podseca na prevreo kajmak. Autor Miranda | |
| Feta kuglice Sastojci: 200 g feta sira, 50 g mladog, sremskog, neslanog sira, pasiranog, so, biber po ukusu, 4 grancice majorana,sitno iseckanog, 4 grancice mirodjije,sitno iseckanog, 1/2 crvene paprike,, sitno iseckane, nekoliko drvenih raznjica. Priprema: Fetu i sremski sir izmiksati. Rukama oblikovati kuglice velicine oraha. U majoranu, mirojiji i papriki uvaljati, nabosti na raznjic i servirai uz vruc tost hleb ili svezu bagetu. Autor Betty | |
| Feta u marinadi od začinskog bilja Sastojci: 400 g sira bjelovarske fete 2 češnja češnjaka 1 crvena ljuta papričica sol, grubo mljeveni papar 1 žlica kapara 2 žlice narezanoga začinskog bilja (bosiljak, peršin, ružmarin, timijan i menta) 100-150 ml maslinova ulja. Priprema: Fetu narežite na kocke veličine 1 cm. Češnjak vrlo sitno nasjeckajte, a papričicu očistite od sjemenki i narežite na tanke trake. Dodajte sol, papar, kapare, narezano začinsko bilje i maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Ostavite preko noći da se marinira. Autor Gaby | |
| Paska Sastojci: 200 g sremskog, mladog sira, 200 g svapskog sira, 1 crvena paprika,pecena i oljustena, 8 suvog paradajza, 1 kasika seckane mirodjije, so, biber po ukusu. Priprema: Oba sira penasto umutiti, papriku sitno iseci, i zajedno sa iseckanim paradajzom, mirodjijom i zacinima pomesati, sve dobro promesati. Ostaviti 30 min u frizideru da stoji. Servirati sa svezim hlebom. Paska je tradicionalno rusko predjelo , koje se sluzi za uskrs. Autor Betty | |
| Domaći kačkavalj Sastojci: Priprema: 6 litara mleka kuvati sa 2 kasike soli (da vri 10 minuta)skloniti sa ringle, odmah dodati (znaci u vrelo mleko) 3 kasike esencije, pa kuvati jos 5 minuta uz neprestano mesanje varjacom. Serpu od 1-2 litara obloziti gazom, pa preko gaze sipati vruce mleko, preklopiti gazom, pa preko toga staviti neki tezak predmet i tako drzati nekoliko sati dok se potpuno ne ohladi. Kad se ohladi kackavalj staviti na tanjir i drzati ga u frizideru jedan dan na jednu stranu, a drugi dan ga okrenuti ga na drugu stranu da se susi.
Ako zelite aromaticni sir i kackavalj, pre nego sto stavite u gazu da se cedi umesjte 1 kasiku domace vegete, sitno iseckan persunov list, kasicicu origana i nekoliko cesnjeva zdrobljenog belog luka. Izvrsnog je ukusa. Veoma vazno je da se ovaj sir drzi u hladnoj prostoriji gde moze mesecima uvijen u gazi da stoji.
P.S. Ova priprema sira i kackavalja zahteva malo vise vremena i strpljenja, ali kad vidite rezultate vaseg truda i kada dobijete pohvale od ljudi koji vas okruzuju necete zazaliti za ulozeni trud i vreme. Autor Jolina | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jela sa sirom... | |
| |
| | | | Jela sa sirom... | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 7 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 7 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|