|
| Jela od starog hleba... | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:38 | |
| Zapečene prženice sa šunkom i povrćem
Potrebno je:
* 150 gr hleba * 3 tikvice * 250 gr šampinjona * 150 gr šunke * 250 ml mleka * 3 jajeta * 50 gr trapista * so * malo peršuna
Šampinjone isecite na listiće. Tikvice isecite na tanke kolutove i dinstajte na malo ulja nekoliko minuta na umerenoj temperaturi. Posolite, promešajte i pospite sitno iseckanim peršunom. Hleb isecite na na tanke kriške, kratko ga ispecite sa obe strane na ringli ili grilu i odmah kratko umočite u mešavini jaja, mleka i soli. Četvrtastu tepsiju obložite papirom za pečenje i stavite red hleba , red šampinjona, red tikvica, red šunke, sve dok ne potrošite sav materijal. Prelite ostatkom mešavine jaja i mleka, pospite trapistom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.
Poslednji izmenio jutarnja izmaglica dana Pon Dec 24 2012, 05:22, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:43 | |
| Piroške od starog hleba
Potrebno za piroške:
500 gr starog hleba 100 gr kačkavalja 100 gr suvog vrata 100 gr prezli 1 šargarepa 3 kiselih krastavaca 1 jaje začin I još treba:
150 gr brašna 2 jajeta prezle ulje
Hleb natopiti vodom, potom ocediti od suvišne tečnosti i izmrviti. Kačkavalj izrendati na krupno rende,krastavce i suvi vrat sitno iseckati, a šargarepu izrendati na sitno rende. U odgovarajuću posudu sjediniti izmrvljen hleb, kačkavalj,suvi vrat, krastavce, 1 jaje,šargarepu i prezle. Začiniti po ukusu i ručno mesiti kako bi se dobila kompaktna masa.
Od pripremljene mase,nauljenim rukama oblikovati piroške. Uvaljati ih u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Poslednji put izmenio jutarnja izmaglica dana Pon Dec 24 2012, 05:23, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:45 | |
| Raznjici od hleba [You must be registered and logged in to see this image.]Potrebno je: 1 baget hleb 120 ml maslinovog ulja 2 čena belog luka 2 kašike sitno seckanog peršuna malo morske soli malo mlevenog bibera Bager isecite na 12 debljih kriški a zatim kriške prepoloviti ili ostavite cele (kao što sam ja uradila). U činijicu izmešajte maslinovo ulje,sitno iseckan ili izgnječen beli luk, peršun, morsku so i mleveni biber. Dobro promešati a zatim premažite parčiće baget hleba sa obe strane. Na drvene roštilj štapiće pažljivo nabodite po 6 polovina hleba ili 3 ako ste ih ostavili da su celi. Staviti na umereno zagrejan roštilj, da se sa svake strane peku po 2-3 minuta. Poslužite ih tople s mesom sa roštilja. | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:48 | |
| Gratin sa hlebom i slaninom Potrebno je: 20 gr putera 80 gr slanine 100 gr sredine hleba šaka sitno seckanog peršuna 200 gr šargarepe so i biber Rastopite puter u dubljem teflonskom tiganju, dodajte slaninu iseckanu na kockice i pržite na tihoj vatri dok ne postane hrskava. Iseckajte na kockice 100 gr sredine od hleba, dodajte je u tiganj sa slaninom i pržite uz često mešanje sve dok ne dobije lepu boju. Dodajte šaku seckanog peršuna i šargarepe koje ste pre toga skuvali i isekli na tanke kolutiće. Posolite,pobiberite, pa sklonite sa vatre i poslužite dok je toplo. Dobar su prilog pečenjima i rostbifu. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:49 | |
| Topenica - Potrebno: 1 stari hleb 200 gr crnih i zelenih maslinki 200 gr šunke 50 gr putera 4 jaja 200 ml + 50 ml vode 100 gr + 50 gr kačkavalja 1 kašika paradajz pirea 1 kašičica origana ulje so i biber Hleb isečemo na kocke i prelijemo vodom. Dodamo deo maslina isečenih na krugove i kockice šunke(polovinu). Posolimo i umesimo rukom. Rasporedimo na nauljenu tepsiju i premažemo puterom. Pečemo 15 minuta na 200 °C. U dublji sud izrendamo kačkavalj i dodamo jaja. U sud sa paradajz pireom dodamo origano i 50 ml vode. Pobiberimo i dodamo ulje. Topenicu prelijemo umućenim jajima i kačkavaljom,pa sosom sa začinima.Nanesemo krugove maslinki,ostatak seckane šunke i rendani kačkavalj. Pečemo još 10 minuta na istoj temperaturi. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 07:56 | |
| PEČEN KRUH
Potrebno: Kruh narezan na šnite mlijeko kristal šećer po želji
Priprema:
Šnite kruha stavimo u posudu i zalijemo mlijekom. Ostavimo da se kruh dobro napije mlijeka.
Kruh poredamo u podmazan protvan (pleh, lim) i prema potrebi još malo zalijemo mlijekom.
Stavimo peci na srednju temperaturu dok dobije lijepu boju i hrskavu koricu. Poslužimo posipano kristl šećerom ili bez.
Ovo je samo jedna od varijanta. Može se u mlijeko staviti i jaje pa dobijemo nešto bogatije jelo. Isto tako može se složiti i slana varijanta pa stavimo sol u mlijeko.
| |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 08:00 | |
| Pita od starog hleba
Fil: 500 ml jogurta 6 jaja 200 ml kisele vode 125 gr omekšalog margarina 100 ml ulja 1 prašak za pecivo soli po ukusu
podloga ili kore
stari hleb susam
Fil: Umutiti jaja kao za tortu,pa dodati sve ostale sastojke.
Hleb iseći na kriške i složiti u nauljenu tepsiju. Između kriški hleba,gde ima praznina popuniti sa komadićima hleba. Na svaku krišku stavljati fil .Složiti i drugi red hleba,pa fil,treći red hleba i onda sve zaliti sa ostatkom fila i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 30 minuta,dok ne porumeni.
Pita je ukusnija ako se pravi od starog hleba koji je isečen na kriške i stavljen u mlaku rernu da se prosuši.Potrebno je da ostane svetle boje.Kada se pravilno osuši bude tvrd kao tost. | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 20 2010, 08:01 | |
| Od starog hleba se može napraviti mnogo što šta,a jedna od ideja je i topli sendvič sa različitim dodacima.
- sa buterom i krem sirom
Tanko iseći kriške hleba i namazati svaku buterom,malo posoliti i preko butera naneti sloj krem sira.Na polovinu kriške staviti režanj šunke ili neki drugi suhomesnati proizvod,a na drugu polovinu krišku paradaiza ili kečap.Složiti u pleh i staviti u zagrejanu rernu.Ispod pleha (ispod rešetke) staviti lončić sa toplom vodom.Ostaviti nekoliko minuta pa vaditi iz rerne i služiti toplo uz jogurt ili pivo.
- sa sirom i jajima
Tanko iseći kriške hleba pa svaku namazati buterom,malo posoliti pa preko namaza naneti sloj izmiksanog belog sira.Složiti preko sira dva režnja šunke,pa staviti u rernu da se zapeče.U medjuvremenu umutiti 2 jaja sa malo soli,izvaditi kriške,preliti jajima i vratiti u rernu da se jaja zapeku.Služiti toplo.
- sa senfom
Tanko iseći kriške hleba pa namazati buterom i malo posoliti.Preko butera premazati senfom.Na polovinu kriške staviti režanj šunke,a na drugu polovinu režanj trapista, pa složiti u pleh i staviti u zagrejanu rernu sa vodom ispod pleha.Zapeći toliko koliko je potrebno da se trapist otopi.Služiti toplo.
- sa sardinom
Iseći tanke kriške i na svaku staviti pola od sadržaja jedne konzerve sardine,a ako je u pitanju tunjevina utoliko će biti ukusniji.Preko svake kriške staviti rendani kačkavalj da prekrije sardinu (ako je post,onda staviti posni kačkavalj),pa ubaciti u zagrejanu rernu i zapeći,dok se kačkavalj ne počne topiti.Služiti toplo.
- sa piletinom
Iseći tanke kriške hleba i premazati buterom,pa malo posoliti.Staviti na svaku krišku pečeno ili bareno pileće meso pa prekriti sa izmiksanim belim sirom (masniji). Složiti u pleh i zapeći u zagrejanoj rerni sa vodomispod pleha,dok se beli sir ne upije u hleb.Služiti toplo uz dodatak jogurta ili kiselog mleka.Po ukusu se može pre stavljanja sira piletina pobiberiti.
- sa belim sosom
Tvrdo skuvati tri jaja,oljuštiti i ohladiti pa iseći na sitne kockice. 40 gr šunke iseckati i 40 gr kačkavalja narendati. Napraviti beli sos: na 4 kašike ulja propržiti 2 kašike brašna dok ne zapeni,vodeći računada se brašno ne preprži,pa dolivati vodu uz neprekidno mešanje dok se ne dobije sos srednje gustine.Dok je još topao,dodati u sos jaja i šunku,dobro izmešati pa posoliti po ukusu i pobiberiti. Iseći tanke kriške hleba,pa svaku premazati sosom,složiti u pleh,preko svake kriške složiti rendani kačkavalj,pa zapeći u rerni dok se kačkavalj ne istopi. Kao i kod predhodnih,ispod rešetke s plehom,staviti lonče sa toplom vodom. Služiti tople. | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Sre Apr 04 2012, 23:25 | |
| Pita od hleba i slanine [You must be registered and logged in to see this image.]Sastojci 1 šolja mleka 1 kašičica karija so i biber 10 kriški ovsenog hleba 2 paradajza isečena na tanke šnite 110g rendanog kačkavalja 4 šnite slanine 4 jajeta 4 belanceta Priprema Umutite jaja, belanca, mleko, kari, so i biber. Nauljite pleh dubine oko 5 cm. Složite 5 kriški hleba u jednom sloju na dno tepsije. Poređajte šnite paradajza preko hleba. Pospite s pola šolje sira. Dodajte sloj hleba, pa prelijte mešavinom jaja. Nežno ugurajte hleb u tečnost. Tečnost bi trebalo da dođe skoro do vrha hleba. Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena ili da prenoći u frižideru. Zagrejte rernu na 180C, pa pecite 45-50 minuta, dok smesa ne naraste i požuti. Tokom poslednjih 10 minuta pečenja poređajte slaninu na vrh. Ostavite da odstoji 10 minuta i poslužite. | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Pon Dec 24 2012, 05:19 | |
| Zapečeni kolač od hleba i jabuka [You must be registered and logged in to see this image.]Sastojci 800 g ajdared jabuka 250 g dan-dva starog hleba 2,5 dl mleka 3 jajeta 80 g badema samlevenih u prah 1 limun 1 puna kašičica cimeta 110 g šećera 30 g putera Priprema Isecite hleb na tanke kriške. Oljuštite jabuke, odstranite im semene lože i peteljke, pa ih isecite na kriškice. Puterom premažite dublji kalup za tart prečniak 20-22 cm, pa dno i ivice kalupa pospite punom kašikom šećera. Operite limun, obrišite ga, izrendajte mu koru i prebacite je u jedan sud. Dodajte joj preostali šećer (sačuvajte 1 kašiku sa strane), mleveni badem i cimet i izmešajte. Na dno kalupa rasporedite nekoliko kriški hleba da ga pokriju i da budu u jednom sloju. Preko dodajte sloj jabuka i pospite delom smese od badema. Nastavite da ređate slojeve na isti način dok sve ne utrošite. Umutite jaja sa solju, razredite ih mlekom i zalijte kolač u kalupu, vodeći računa da svaki sloj bude nakvašen. Ostavite da odstoji 10 minuta da bi hleb upio tečnost, pa po površini rasporedite preostale šećer i puter isečen na komadiće. Pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. hranazadusu | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Uto Dec 25 2012, 00:45 | |
| Ustipci ili kroketi od starog kruha Ako vam ostane starog kruha,probajte ove ustipke za dorucak,ali mogu proci i za rucak kao kroketi.Mozete u njih stavljati sta god hocete,i svaki put ce te imati drugaciji okus..jeftino i brzo!!!! [You must be registered and logged in to see this image.]SastojciBroj osoba:4 osobe 500g starog kruha 2,5dcmlijeka 3-4jaja 1 prasak za pecivo 100g praske sunke il salame(kako volite) 100ggaude prezli po potrebi origano PripremaVrijeme pripreme:30 minTežina:Jednostavno 1 Receptic je lagan!!.) Kruh prvo isjecemo na komade,i prelijemo mlakim mlijekom,malo ostavimo na stranu desetak minuta.Potom ga ocjedimo rukama da izađe mlijeko.Izmrviti.U kruh prtvo dodajte jaja pa sve ostalo i promjesajte.E sad dodajte salamu,ili sunku ja bi na kocke(jer sam na slici rendala pa se ne primjeti)!Gauda sir na rendu izrendati,origano,so,biber,,prasak za pecivo i dodavati prezle toliko da bude cvrsce tjesto,nikako rijetko da se ustipci nebi raspali prilikom przenja. 2 Kad ste dobili ujednacenu smjesu pogodnu za oblikovanje,nauljenim rukama radimo ustipke.Ja sam ih stavljala u jaje i u prezlu a mozete i odma na ulje.Ustipke spustati u vrelo ulje i prziti dok ne porumene.Prvo sa jedne pa onda sa druge strane.Gotove ustipke vaditi na ubrus da pokupe nepotrebnu masnocu.Uz salaticu super obrok!! Posluživanje Ustipci mogu se staviti i u frizider da ostoje,mozete ih navece napraviti,ujutru przit.i Ja sam radila odokativno,onoliko koliko sam imala kruha....znam da ima slicni recepata ali vrijedi ovo ponoviti!!Dobar tek! TROVA | |
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... Uto Dec 25 2012, 00:51 | |
| Valjušci od kruha [You must be registered and logged in to see this image.]SastojciBroj osoba:4 osobe 60 dag starog kurha – otprilike količina jedne štruce 1jaje 2-3 dlmlijeka 1 žlicaVegete maloperšina 1 žlicabrašna 2 žliceotopljenog maslaca PripremaVrijeme pripreme:20 min 1 Stari kruh zajedno s korom narežite na kockice. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom pa promiješajte da se sav kruh navlaži. 2 Nasjeckajte peršin. Zajedno s Vegetom i jajem umiješajte ga u kruh. Dodajte malo brašna da se masa bolje poveže, pa rukama umijesite kompaktno “tijesto”. 3 Zavrijte vodu i malo ju posolite. Od tijesta oblikujte valjuške i spustite ih pažljivo u kipuću vodu. Kuhajte dok se valjušci ne podignu na površinu, pa ih izvadite šupljom žlicom da se voda iscijedi. Posluživanje Poslužite valjuške od kruha kao prilog gulašima i raznim umacima. Umjesto valjušaka možete oblikovati i okruglice, veće ili manje, ili štrucu koju ćete kuhanu narezati na ploške. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jela od starog hleba... | |
| |
| | | | Jela od starog hleba... | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 18 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 18 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|