|
| Antun Branko Šimić | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:31 | |
| Antun Branko Šimić 1898.-1925.
Pjesnik i esejist Antun Branko Šimić rođen je u Drinovcima Bosna i Hercegovina 18. 11. 1898.godine.
Teško je obolio od tuberkuloze i umro u Zagrebu 2.05.1925.godine. Bolujući je od od rane mladosti, bio svjestan prolaznosti života i smrti i da će ga jednoga skorog dana posve ispuniti - i prerasti. Objavio je tek jednu knjigu pjesama, Preobraženja (1920), ali ona je postala legendarna. Pjesnik svoje teme nije vidio u socijalnom nego isključivo u individualno-psihološkom značenju. Pjesnik ljubavi i smrti, osjećao je trajnu tjeskobu i duhovni nemir. Prodirao je kao oštricom noža u dubine ljudskoga bića, u njegovu egzistencijalnu samoću. Njegove pjesme blistaju dalekim astralnim sjajem.U kratko je vrijeme, ni puno desetljeće, prešao put od matoševsko-wiesnerovskog impresionizma do oslobođenog ekspresionizma. Znao je graditi pjesmu, zgušnjavati stih, birati pravu riječ: često jednostavnoj i običnoj, znao je udahnuti punu izražajnost. Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman "Dvostruko lice". Pjesnik tijela i siromaha, kako ga je nazvao Ivan Goran Kovačić, ostaje, bez dvojbe, prvo ime hrvatskog ekspresionizma te čuđenje u svijetu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:33 | |
| Opomena
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Pusti da cijelog tebe prođe blaga svjetlost zvijezda!
Da ni za čim ne žališ kad se budeš zadnjim pogledima rastajao od zvijezda!
Na svom koncu mjesto u prah prijeđi sav u zvijezde.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:34 | |
| Pjesnici
Pjesnici su čuđenje u svijetu Oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivši uho na ćutanje što ih okružuje i muči pjesnici su vječno treptanje u svijetu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:36 | |
| Zavodnik
I poslije toga na koljenima između razbacanih jastuka misliš na smrt.
O, dijete! Ja neću da te novim poljupcima smirim u zaborav. Puštam da ti blijedim licem suze teku.
Sutra smirit će se tvoje srce koje sada očajno tuče.
Sutra kad stupiš među svoje mlade druge s dvije tamne sijenke ispod očiju začudit će se tvoje mlade druge.
Al' ni jedna neće moći da otkrije skrivenu u dno tvojih očiju blijedu zvijezdu.
Ne plači dijete noć se plavi zimska. Za mojim stopama će zapadati bijel visok snijeg.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:38 | |
| Ljubav
Zgasnuli smo žutu lampu Plavi plast je pao oko tvoga tijela Vani šume oblaci i stabla Vani lete teška bijela krila
Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu Moje ruke svijaju se žudno mole Draga, neka tvoje teške kose kroz noć zavijore
Kroz noć kose moje drage duboko šumore kao more.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:40 | |
| Moja preobraženja
Ja pjevam sebe kad iz crne bezdane i mučne noći iznesem blijedo meko lice u kristalno jutro i pogledima plivam preko livada i voda.
Ja pjevam sebe koji umrem na dan bezbroj puta i bezbroj puta uskrsnem.
O, Bože, daj me umorna od mijena preobrazi u tvoju svijetlu nepromjenjivu i vječnu zvijezdu što s dalekog će neba noću sjati u crne muke noćnih očajnika.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:43 | |
| Bilo je nekoć
Bilo je nešto lijepo pa prošlo - Il tek je sanja to bila - Ljepše od zvijezda, ljepše od ruža I smiješka planinskih vila.
Bile su noći mjesečine, lijepe I pune radosti vrele. Bile su bašče mirisa pune, I ruže cvale su bijele.
Bilo je smijeha, pogleda dugih Što sve ne izeći znaju, Bilo je sreće, uzdaha sjetnih, I himna čarobnom maju.
Bila je duša prepuna sunaca I plamne čežnje, što sine Kadkad ko nebom krijesnica sjajna Pa onda umre i zgine.
Bilo je nekoć. Mrak je sad svuda I bol što pali i peče. Bila je sanja, bila je priča U jedno najljepše veče.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić Uto Jun 07 2011, 02:47 | |
| Ah, evo me opet
Ah, evo opet dođoh u naš kraj, U naše mile, bregovite strane, Gdje žarko sunce jače sipa svoj sjaj Na njive, vode i usjeve rane.
Gdje dom moj stoji uz široki drum I pred njim stara murva što je davno Slušala bijesnih turskih konja šum I zveket mača u sumračje davno .
Dođoh,i moja smirila se duša Što plakala je u jesenji dan, Kad svuda bješe vjetar, kiša ,tmuša.
Što snivo sam ga jedne noći zlate. A sada? ... Ljupki pogledi me prate I čini mi se ovo sve ko san.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić | |
| |
| | | | Antun Branko Šimić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|