|
| Čarls Simić | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:56 | |
| Čarls Simić-(Charles Simic) 1938.-
Čarls Simić(Charles Simic) srpsko-američki pjesnik, esejista i prevodilac rođen u Beogradu 1938. godine kao Dušan Simic,pjesnik s kompleksnim unutarnjim životom. najpoznatiji je po jednostavnosti svojih pjesama koje su razumljive, iako ponekad s primjesom nadrealizma. Zajedno sa svojom porodicom otišao je u Sjedinjene Američke Države 1953. godine. Pjesme je počeo da piše još u srednjoj školi da bi se, kako kaže u jednom intervjuu, svidio djevojkama. Na njegove pjesničke početke posebno su utjecali američki pjesnici: Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i dr. Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju, jer je prevodivši Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića tako doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD. Napravio je i jednu antologiju srpske poezije " Konj ima šest nogu". Član Američke akademije za umjetnost i književnost postao je 1995. godine. Čarls Simić je dugo godina profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu gde predaje američku književnost i kreativno pisanje.
Čarls Simić, dobitnik Pulicerove nagrade, imenovan je za 15. pjesničkog laureata Kongresne biblioteke SAD. Priznanje Kongresne biblioteke ustanovljeno je kako bi se podigla nacionalna svijest i poštovanje čitanja i pisanja poezi... Za Feral Tribune,rekao je : "Ja sam pesnik koji piše poeziju kao priču o osamljenom čoveku koji pokušava razumeti svet. Ne volim patriotsku poeziju na bilo kojem jeziku. Svi ti takozvani nacionalni pesnici koji uzdižu kolektiv na uštrb pojedinca uopće me ne zanimaju. Njih vole generali. Vole ih i svećenici, učitelji i svi oni koji mrze pravu poeziju."
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:56 | |
| Ljudi obožavani zbog svoje svireposti
Da li je tačno da tirani imaju dugačke prste? Da li je istina da sami postavljaju zamke Ispod slika Bogorodice Na mračnim mestima preobraženim u muzeje?
Svi volimo njen grozničav pogled uzdignut ka nebu. I Veneru razodevenu svi volimo. Ona nas gleda iz razmeštene postelje Sa smeškom i rukom preko prepona.
Ona vidi kako gospodar vreba iza naših leđa. Star je, bled kao leš, preobučen U čuvara muzeja i nosi sive rukavice, Jer ruke su mu, naravno, crvene.
Moj zamor od epskih proporcija
Sviđa mi se kada ubiju Ahila pa čak i druškana mu Patrokla i onu usijanu glavu Hektora i kad je celokupna grčka i trojanska jeunesse d oree manje više stručno poklana tako da je najzad mir i tišina (bogovi su za trenutak zavezali) može se čuti kako peva ptica i neka ćerka pita majku sme li da ode do izvora pa naravno da sme tom finom malom stazom što vijuga kroz maslinjak.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:57 | |
| Odsudni čas
Kao što je mrav bespomoćan Protiv podignute čizme, I ostaje mu tek čas Za dve-tri jasne misli. Crna čizma tako izglačana Da on vidi sebe U odrazu, izobličenog, Možda uveličanog Poput mrava monstruma Koji drmusa udovima Preteći?
Čizma možebiti okleva, Snebiva se, sluti zlo, Skuplja paučinu, Rosu? Da, i očigledno ne.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:58 | |
| Čudo od deteta
Odrastao sam nagnut nad šahovskom tablom.
Voleo sam reč završnica.
Svi moji mali rođaci izgledali su zabrinuto.
Bila je mala, ta kuća pokraj rimskoga groblja. Avioni i tenkovi drmusali su joj okna.
Neki penzionisani profesor astronomije naučio me je toj igri.
To mora da je bilo 1944.
U garnituri koju smo koristili, boja je bila skoro zguljena s crnih figura.
Nedostajao je beli kralj pa je morao da bude nečim zamenjen.
Kažu mi, ali ne verujem da sam tog leta video ljude obešene o telefonske bandere.
Sećam se da mi je majka često pokrivala oči. Umela je nekako da mi najednom ututka glavu pod svoj mantil.
I u šahu, govorio mi je taj profesor, majstori igraju pokrivenih očiju, oni veliki i na poviše tabli u isto vreme.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:58 | |
| Crvena pomorandža
Tako je mračno da je moguće da je kraj sveta na pomolu. Čini mi se da će padati kiša. Ptice u parku ćute. Ništa nije onako kako izgleda. Ni mi.
U našoj ulici raste ogromno drvo, Svi bismo mogli da se skrijemo u njegovom lišću. Odeća nam ne bi bila potrebna. Osećam se matorom kao bubašvaba, rekla si. U mislima, putnik sam na brodu punom duhova.
Sada više ni uzdah ne dolazi spolja. Ako nam je neko ostavio na pragu dete, Zaspalo je. Sve se klati na ivici svega Sa ljubaznim smeškom.
To je zato što na ovom svetu postoje stvari Na koje prosto ne možemo da utičemo, rekla si. I tada sam čuo kako se pomorandža boje krvi Kotrlja sa stola i uz tup udarac pada Na pod raspuknuta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet Dec 17 2010, 23:59 | |
| Zimski sumrak
Oblaci se spustiše da zabrinu ljude U veče velikih bitaka Oblaci natopljeni krvlju umirućeg dana Oblaci od kojih podivljaše i konji,
Okupljeni proroci Ćute O slutnjama strašnim, Čak i pred isukanim mačem.
Tamno se nebo sve niže spušta Uz igru senki nepoznatih plemena I njihovih heroja u jurišu - Beli toranj parohijske crkve
Svoj vetrokaz grčevito steže Pred njihovim besom, ali selo je pusto. Ni žive duše. Svi zaključani Od straha svetiljke ne pale.
Mlada seljanka raskopčane bluze, Dete na njenom krilu, Okreće glavu od jedre dojke… Oči mu pune nebeskog užasa i sjaja. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Čarls Simić | |
| |
| | | | Čarls Simić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|