|
| Stihovi kojih se rado setim... | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Stihovi kojih se rado setim... Pet Dec 17 2010, 04:39 | |
| Sama vrba stoji na moru vrh sveta, rasplela je kosu zelenu i dugu nalici na nimfu , koju su prokleli, da postane drvo i da sumi tugu....
| |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Avg 09 2011, 22:37 | |
| VARIJACIJE SNA - Langston Hughes
Siroko rukama juriti tamo Negdje daleko ka suncu, U kovitlac plesa, dok dan se bijeli Ne skonca na vrhuncu. Odmor pod drvetom nekim naci U hladne veceri snene, Dok noc se njezo ne spusti na zemlju Crna poput mene. To moj je san!
Siroko rukama juriti tamo U lice suncanom sjaju, I plesat' i kruzit', te kruzit' i plesat', Dok kratki dan ne dodje kraju. U blijedo vece pod stablom visokim Pocinak tijelu prija, Dok na zemlju blago noc ne sidje, Crna kao i ja. | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Avg 09 2011, 22:38 | |
| Otpadnik sam sviju crkava Jer tebe pretpostavljam svemu za sto vredi ziveti i mreti Tebi prinosim tamjan svetih mesta i pesmu foruma Pogledaj moja krvava kolena od molitvanja pred tobom I moje iskapane oci za sve jedikovke koje nisu sa tvojih usana Ne razumem milione mrtvih kad tebe cujem da jecis Na tvojim nogama osecam tlo od sljunka sa puteva Na tvojim izgrebanim rukama vrzinu trnja Svi noseni tereti muce tvoja ramena Sva nesreca sveta stala je u jednoj tvojoj suzi Nikada nisam patio pre tebe Zivotinja koja je ranom vapila Pa kako mozete da uporedjujete sa zivotinjskim bolom Tu vitrinu u hiljadu stakala Na kojoj se svakoga dana dogadja Po jedno razapinjanje na krst Ti si me naucila azbuci bola Sad znam da citam jecaje Svi su oni sacinjeni od tvog imena Samo od tvog imena tvog slomljnog imena tvog imena od ruze obezlisene Tvog imena vrta svih Strasnih nedelja Tvog imena zbog koga bih isao u pakao da ga napisem pred licem sveta Kao ona tajanstvena slova na tablici iznad Hrista Tvog imena krika moga mesa i nezarasle rane moje duse Tvog imena za koje bih spalio sve knjige Tvog imena svekolike nauke na ivici ljudske pustinje Tvog imena koje je za mene istorija vekova Pesma nad pesmama Casa vode robijasa u okovima I sve su reci samo bodljikava zica pred vratima nekog prokletog grada Kad tvoje ime peva na mojim ispucanim usanama Samo tvoje ime i neka mi odseku jezik Ali tvoje je ime Sva muzika u trenutku smrti
Louis Aragon | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Sre Avg 10 2011, 00:22 | |
| Okrutni oproštaj
Upoznao sam te okrutnu na rastanku. Videh te kako odlaziš Kao vojnik koji ide u smrt Bez milost za onog ko ostaje.
U tom času nisam imao snage da te pogledam. Od tebe, zatim, ni glasa više, samo tvoja slika. Neumorni drug, i tvoja šutnja Zastrašujuća kao bunar bez dna.
Zanosim se da li bi me ponovo Mogla zavoleti. I tražim te i čekam da se vratiš, Da li bi te video izmenjenu I ljutit ćeš se na mene Što sam se usudio da ti prkosim U ljubavi i sasvim nepotrebno.
Vincenzo Cardarello
|
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Sre Sep 28 2011, 01:28 | |
| Lepota
Jest, nema na tebi ni jednog dela da se mome oku mogao da skrije, ni jednog prevoja blistavog ti tela da se moj poljubac na nj spustio nije.
Znam te tako dobro: u rastanka čase ti preda me stupaš sva sjajna i živa, znam kada će suze oko da ti kvase, znam kad ti se duša miloštom preliva,
A kad u njoj nosiš svu toplinu Juga… Pa ipak si svakog dana nova meni, uvek nova, uvek tako čudna druga, i nikad slična jučerašnjoj ženi.
Ta moć tvoja čudna zaslepljava mene raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom. - Oh, budi jedanput ko i druge žene. Da odahnem najzad pred lepotom tvojom…
Milan Rakić | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Sre Sep 28 2011, 01:30 | |
| Uzalud joj se divim
Malo je jedna pesma da svoju ljubav opišem prema onoj koja nezna da mi želje inspiriše
Malo je život jedan da kažem sve što želim dok kraj izvora stojim žedan i uzdahe besplatno delim
Malo je jedna poema da svoju žedj opišem kad ona koju želim pojma nema da zbog nje na škrge dišem
Uzalud joj se divim i u pesmama u zagrljaj hitam kad ona tamo svoj život živi a poeziju odavno ne čita
Milan Višnjić
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Pon Okt 03 2011, 00:40 | |
| Stari obred pred kojim blijedim Leći ćemo oboje na zemlju nećemo govoriti ništa. Slušat ćemo kako noć svlači bijelu košulju i zove ljubavnike da je izrane zlatnim bodežima zagrljaja.
Vesna Parun |
| | | Zana Elita
Seks : Datum upisa : 03.05.2012 Lokacija : tu negde Raspoloženje : >(
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Čet Maj 17 2012, 20:43 | |
| Branko Miljkovic – Uzalud je budim
Budim je zbog sunca koje objasnjava sebe biljkama zbog neba razapetog izmedju prstiju budim je zbog reci koje peku grlo, volim je usima treba ici do kraja sveta i naci rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje lice na ove ovde zbog ljudi koji bez cela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reci, trgova budim je zbog manufakturnih pejzaza, javnih parkova budim je zbog ove nase planete koja ce mozda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih izmedju dve bitke kada nebo nije bilo vise veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore koju budim budim je zbog zore, zbog ljubavi, zbog sebe, zbog drugih budim je, mada je to uzaludnije negoli dozivati pticu zauvek sletelu
Sigurno je rekla: neka me trazi i vidi da me nema ta zena sa rukama deteta, koju volim to dete koje je zaspalo ne obrisavsi suze koje budim uzalud, uzalud, uzalud uzalud je budim jer ce se probuditi drukcija i nova, uzalud je budim jer njena usta nece moci da joj kazu uzalud je budim ti znas, voda protice, ali ne kaze nista uzalud je budim treba obecati izgubljenom imenu necije lice u pesku
ako nije tako odsecite mi ruke i pretvorite me u kamen | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Jan 01 2013, 02:42 | |
| ..A onda i prva ljubav
1
Nije to nagovaranje, rodjeni moji. Ko nece dalje da cita - nek slobodno zazmuri. Ali pazite dobro: ako u vama postoji jedno veliko pitanje koje nestrpljivo zuri, pitanje vece od brda, i jedna treperava dusa sto veruje u cuda, i ako se u vama neke lepote talasaju i neke svetlosti radjaju, onda je sasvim vejedno dali zmurite ili ne zmurite jer cuda se vec dogadjaju.
Junaci, nos u jastuk! Nek masta kao lokomotiva leti! razumem sve vase brige i nespretnosti i strah, i evo: pomazem danas svakom da se seti sto se bez razlog duri i smeska u isti mah. Junaci , nos u jastuk! Niko ne mora znati sta je. Vazno je da nesto postoji i da to nesto traje i kazem: bas nije nagovaranje Ko nece dalje da slusa - neka zapusi usi. Vazno je sta je skriveno u nama, u dusi.
A ova pesma je oko sto vidi i kroz tamu. Nju neces prevariti kao tatu i mamu
2
Evo o prvoj ljubavi jos samo nesto malo: nek ne zaboravi niko - ona je iapk vecna. Ona je kao nebo sto se uskovitlalo kad je u zoru palo u ogledala recna. Ona ce ostati sramezljiva i vitka u nekim buducim staricama koje sad krisom sanjaju odrezane vitice i zure da zavrse sve zadatke na vreme, i u nekim buducim penzionerima koji gaze po blatu i skakucu po baricama, skupljaju slicice fudbalera i dobijaju jedinice zbog Pitagorine teoreme. Ona je najlepsa ljuljaska izmedju radosti i samoce kad se najvise hoce, a niko ne zna sta hoce. I kad godine minu u beskraj...u daljinu... i prodju mnoge lepote i svenu mnogi cvetovi, jedino prva ljubav ostace negde u oku, u nekim obicnim stvarima, u pozutelim spomenarima kao vecno novi nepoznati svetovi.
Zato i vredi sanjati, zato i vredi zeleti, - sta nas se ostalo tice!
Zato i vredi napisati i kao plakat podeliti ove sarene reci koje na pesmu lice.
3
Najzad, u prvoj ljubavi radja se i prva bora ovde negde na celu i celog zivota te prati
Radja se prva tuga i prva ljubomora i prvi put se pati.
I odjednom ti drugcije izgleda citav svet. Nesto u glavi gori, nesto tutnja i vri. To nije kao matematika. Tu su dva i dva cesto - pet A cesto - nisu ni tri.
Ne pitaj zasto odkud odjednom kosava brise. To mozda i nije vetar. To prva ljubav uzdise.
Ne pitaj odkuda kise odjednom pljusnu jace. To mozda i nije pljusak, vec neko zbog ljubavi place i trepavice mu slane i rukavi mu slani kao presoljeni rucak i kao okeani.
Uostalom sta vredi o prvoj ljubavi i dalje da se soli. Izvoli, samo izvoli, pa ako je tebi isto ovako - ti kazi, a ako nije isto - onda sve se ovo ne vazi... Mika Antic | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Jan 01 2013, 02:46 | |
| PONOVNI SUSRET
Da li si mogla da zaboravis da je tvoja ruka nekad u mojoj lezala, i da se neizmerna radost iz tvoje ruke u moju, s mojih usana na tvoje prelila, i da je tvoja kosa plava citavo jedno kratko proljece ogrtac srece mojoj ljubavi bila, i da je ovaj svijet, nekada mirisan i raspjevan, sada siv i umoran, bez ljubavnih oluja i nasih malih ludosti?
Zlo koje jedno drugom nanosimo vrijeme brise i srce zaboravlja; ali casovi srece ostaju, njihov je sjaj u nama.
H. Hese | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Jan 01 2013, 02:46 | |
| "Opsena"
Ti si kao zvezda jednog jutra slave, A u meni osta kao crna rana; Ti si trista vrela sto bruje i plave - Da sva budu jedna suza otrovana.
Bese kao carska galija kroz pene, S glasom o pobedi; bese u cas zore Himna zemlje suncu; a samo za mene - Red crnih zastava sto kroz mrak vihore.
Ruka ti je bela meka kao cvece, A moja ostade sva okrvavljena, Otkud si i ko si, niko znati nece; Ljubav ili mrznja, sudba ili zena.
Jovan Ducic | |
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Jan 01 2013, 02:47 | |
| Čežnja
Sanjam da ćeš doći: jer mirišu noći, a drveće lista, i novo se cvece svakog jutra rodi; jer osmesi ljupki igraju po vodi, i proletnjim nebom sto od sreće blista; jer pune topole, i kao da hoće k nebu, pune tople, nabujale žudi; jer u duši bilja ljubav već se budi, i mirisnim snegom osulo se voće; jer zbog tebe čežnje u vazduhu plove; svu prirodu Gospod za tvoj doček kiti. Cveće, vode, magle, jablanovi viti, sve okolo mene čeka te i zove. Dođi! Snovi moji u gustome roju tebi lete. Dođi, bez tebe se pati! Dođi! Sve kraj mene osmeh ce ti dati i u svemu čežnju opazićeš moju.
Desanka Maksimovic | |
| | | BREZA VIP
Seks : Datum upisa : 03.02.2013 Lokacija : Ne teko daleko..:) Raspoloženje : veselo
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Uto Mar 19 2013, 22:50 | |
| Requiem za dvoje
Ove noći ne mogu napisati ništa.
I mjesec i zvijezde i čitavo nebo, ove noći nisu ništa drugo nego kozmičke pantomime iz neuspjelog mađioničarskoga trika, podrugljivi grafički znaci naše civilizacije, neartikulirani zvukovi iz kojih se ne može iščitati ništa o perspektivama gluhonijema svemira.
I zemlja, suha kao barut, ove noći stoji nepomična.
Kao točka.
Kao velika crna rupa u kojoj ležim svezan - suvišan i konačan! - kao nekoć, pun neukrotivog smisla, što ležah na proplanku tvoga pupka.
Nikada se više neću popeti na vrh tvoga nosa, niti skakati od trepavice do trepavice.
Nikada više neću biti okupan pogledom koji je budio sve moje bajke.
Ni jedno jutro više neće svanuti posve nevino, bez mutnog sjećanja.
Odnio je neki vjetar i posljednji komadić tebe, i od mene nije ostalo ništa.
Nikada više neću biti u jednom dodiru ponovno rođen, i odnjihan u koljevci tvojih usana.
Uzalud srce prati otkucaje sata. Nema nas.
Ne čujem ti glas, ni pulsiranje krvi.
Ni onamo gdje leže mrtve stvari, ne ostavismo niti svoga groba. Niti svoje kosti.
Ostala je samo isprazna neka vječnost: nijemo i podmuklo trajanje.
Samo mrtva slova, samo prazne riječi.
Razbacane misli lebde, suklja vlažna para nad provalijama strovaljenih snova. Gomile okamenjenih osjetilnih ljuštura odjekuju i zjape kao zidine razrušenog grada.
Ova noć je slijepa. Ova noć je gluhonijema. Ove noći poezija je mrtva.
Sve što je živo u ovoj noći - prazno je kao bezdan.
Vinko Kalinić
| |
| | | BREZA VIP
Seks : Datum upisa : 03.02.2013 Lokacija : Ne teko daleko..:) Raspoloženje : veselo
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... Pet Jun 07 2013, 12:40 | |
| Proljeće koje nije moje
Ja ne vidim od svoje sjene Ni sunca, ni te mlade boje. Proljeće svuda sja i cvate, Al ono nigdje nije moje.
Ne živim u njem, već sa strane. I kuda god mi noga krene Na svim je putovima radost, A sva je radost izvan mene.
Bez pokoja sam. Kakvom tugom Kažnjava život svog bjegunca! Nijedna zraka nije moja Od ovog svima danog sunca.
Dobriša Cesarić | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Stihovi kojih se rado setim... | |
| |
| | | | Stihovi kojih se rado setim... | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|