|
| Nacionalni identitet... interesi ........ | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Nacionalni identitet... interesi ........ Pon Apr 11 2011, 08:40 | |
| Srbi trenutno u svetu pokazuju redak, preživeli primer hrišćanskog naroda. Zašto to kažem. Za prave hrišćane su metafizički ciljevi iznad materijalnih. Hiljadu godina su heroji bili ljudi koji nisu davali svoje živote za zlato, bogatstva, materijalnu dobit, već za veru, otadžbinu, slobodu, čast, ljubav. Upravo su takvi heroji pokazali premoć duha nad telom. Ovo što se dešava sa srpskim narodom je za samu naciju katarza, pročišćenje… Srbi su veliki jer su ostavili po strani sve razmirice oko vlasti i države da bi zaštitili svoju domovinu" Država i domovina su dve različite stvari: država je zemaljska institucija koju je stvorio čovek, a otadžbina je nešto što je večno, i dolazi od Isusa Hrista. "Upravo nas duh i nas Srbe nadahnjuje". Nasuprot srpske stoji američka nacija, američka civilizacija za koju kažem da je bez kulture... "Kultura je rađanje, otelotvorenje duha, dok je civilizacija otelotvorenje materijalnih vrednosti" Amerikanci gaje kult čoveka "ali to nije hrišćanski čovek. Njihov čovek se davno preobratio u hedonistički kult čovekovog tela. Oni se bave fitnesom, panično se boje starenja i smrti, fizičkog nesavršenstva koje je u hrišćanskoj kulturi oduvek bilo nevažno. Prototip muškarca u hrišćanstvu odlikuje sila duha, smelost, hrabrost, sposobnost samopožrtvovanja. Hrišćanska žena je čista, materinstvo je jedna od njenih bitnijih osobina. Američki prototip su samice i samci a ne muskarci i zene u zajednistvu.
| |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Nacionalni identitet... interesi ........ Pon Apr 11 2011, 08:40 | |
| Imamo da nosimo svoj krst... ostatak sveta nas je napustio i osudio na jednu apsurdnu kaznu. Ogroman bes u meni, bes protiv celog sveta, probudio je u meni i u mnogima osećaj pripadnosti, osećaj Srpstva, da smo svi osuđeni da patimo i budemo kažnjeni zaslužili to ili ne, hteli to ili ne." Nekada je Crkva bila jaka, slušala se reč svetih otaca i živelo se u harmoniji i sa ljudima i sa Bogom. Nije bilo međusobnih nemira kao u današnje vreme, kada smo postali inficirani grehom, što i dovodi do polaganog, mučnog raspadanja i propasti naše sopstvene, a tako i Srpstva. Nekada se bog svetkovao iskreno, sada pomodarski i formalno.
| |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
| Naslov: Re: Nacionalni identitet... interesi ........ Pon Apr 11 2011, 08:40 | |
| Šta to znači potvrditi se kao Srbin: da si uspravan pred nesrećom, da si uspravan pred neprijateljem, da si kraljevskog stava i kraljevskog roda i da u glavi imaš da su tvoji praoci kraljevi i svetitelji srpski... Srpsko ime se, stoga, zaslužuje. Zbog toga ćemo uvek biti potcenjeni, jer ko će da nas poštuje kada se mi međusobno ne poštujemo." Duhovni život za njih (za današnje Srbe,.) ne postoji. Važno je da oni svaki dan jedu hamburgere i pice, piju koka-kolu i uveče izlaze u kafiće". Jedan student kaže: "Mi uvek imamo priliku da nama ne ovlada duhovno siromaštvo koje hara Zapadom (ne radi se, naravno, o tome da je Zapadna kultura primitivna – u pitanju je praznina u duši koja nagriza običnog čoveka, koji je u potrazi za svojim identitetom)". Srbi u svoj identitet unose najsvetije putokaze – hrišćanske vrline. U tome upravo vidim početak srpstva. Veza sa živim Bogom nas je održavala kroz istoriju, koja je inače bila puna padova, posrtanja, otuđivanja, pa i elemenata samouništenja ali ponovnog uzdizanja i i istinskog pokajanja. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nacionalni identitet... interesi ........ | |
| |
| | | | Nacionalni identitet... interesi ........ | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 8 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 8 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|