|
| Irena Vrkljan | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Irena Vrkljan Pet Dec 17 2010, 23:21 | |
| Irena Vrkljan 1930.-
Irena Vrkljan pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica, prevoditeljica , rođena je 21.08.1930. godine u Beogradu. Sa roditeljima 40-tih godina proteklog stoljeća seli u u Zagreb, gdje završava gimnaziju i diplomira na Filozofskom fakultetu Željela je studirati slikarstvo, no diplomirala je arheologiju, jer se u to vrijeme umjetnost nije smatrala sigurnim poslom. Svoj uspješan književni i umjetnički put započela je poezijom, zbirke “Krik je samo tišina” 1954. prva od desetak zbirki poezije; sa Zvonimirom Golobom prevela 30 romana s njemačkog jezika, potom “Doba prijateljstva” 1963., te “Soba, taj strašni vrt” 1966. Godine 1966. odlazi u Berlin te upisuje Odsjek režije na berlinskoj Akademiji za film i televiziju na kojoj diplomira 1970. godine. Osim poezije i proze napisala je mnoštvo radijskih drama i scenarija za dokumentarne filmove, drame, a prevodila je s njemačkoga. Do 1984. godine objavila je desetak zbirki poezije, no tek je s ispovjednom prozom “Svila, škare”, prevedenom na engleski jezik. koja je proglašena jednom od najvećih inovacija u hrvatskoj književnosti, postala je poznata široj javnosti., Pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, od zbirke Krik je samo tišina (1954.) do zbirke Doba prijateljstva 1963., piše poeziju blisku nadrealističkim postulatima da bi se od zbirke Soba, taj strašni vrt 1966. okrenula analitici egzistencije, autorefleksiji i subjektivnoj gnoseologiji. Potom slijedi duga faza umjetničke inkubacije, obilježena unutarnjim i vanjskim egzilom – prelaskom u Berlin, u drugi jezik i kulturu. Poetski zaokret naznačuje zbirka U koži moje sestre 1982. s rasutim identitetom i inventurom vlastite intime kao novim i trajnim tematskim opsesijama. Te će opsesije puni umjetnički oblik i estetski kapital dobiti u autobiografskom romanu Svila, škare 1984. u kome se pričom o vlastitu životu i fragmentima tuđih biografija otkriva specifičan senzibilitet, topika i retorika ženskog pisma. Potraga za vlastitim identitetom, prepoznavanje sebe u tuđim biografijama, naporan proces samospoznavanja i samopotvrđivanja kroz umjetničku kreaciju, kroz pisanje shvaćeno kao terapeutsko sredstvo u oslobađanju od tereta prošlosti i u osobnoj katarzi, obilježit će romane Marina ili o biografiji 1987., Berlinski rukopis 1988. i Dora 1991. S romanom Svila, škare ta djela karakteristične fragmentarne strukture čine autobiografsku tetralogiju u kojoj se dijelovi međusobno dopunjuju, objašnjavaju i bogate stalno novim podacima.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Irena Vrkljan Pet Dec 17 2010, 23:22 | |
| Godine prolaze
Među pogledima koji su do ruba puni poruge i zime nismo znali sačuvati malu škrinju s našim rukovanjem, nismo se trazili pokraj predmeta što postaju zli, ubojiti i opasni i mrze naše tijelo, zastali smo da beznadne i tako sumorne slike objesimo na zidove što izdaju sudbinu ove bezimene priče, dok vrijeme ljušti naslagu uspomena i gradi maglu, i gradi saonice, kada je snijeg odavno zaboravljen, i kada lavine donose nove brodove, a onih starih ima već previše da bismo na svima mogli ploviti
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Irena Vrkljan Pet Dec 17 2010, 23:23 | |
| Ja zovem
Neka dođe velika tišina Neka se reke udalje od obala i telo nek napusti dubinu vlastite krvi Jer ja više ne poznajem granicu svog krika Ne vidim više daljinu između dva neba ne osećam krv U ovaj suton sastavljena od dva oblika patnje U ovu plahost koju nose stupovi lagani od nevinosti ljeta U ovaj san ja dozivam reči nage i bez uspomena Ja dozivam agoniju hladniju od snjega u disanju moje kože U ove plohe tuge u ovu tamu Ja zovem vjetar koji briše obrise gorkih planina Vjetar zaborava Ja dozivam pčele da lancima bez zvukova zarobe tu travu taj plamen tvoga imena
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Irena Vrkljan Pet Dec 17 2010, 23:23 | |
| Žeđ
Nebo upija moju površinu gladna vatra prži razinu mojih očiju nebo upija moju mokru kožu sastavljenu od prozirnih struja Moje glatko telo ranjeno školjkama moju dubinu i miris slanog karjolika alga Nebo traži vlagu mojih ostrva i vuče me bezdan u usijani pjesak lave i razdire mi put Sunce je nezasitan nož zaboden u središte žeđi u ovo more pepela Nebo upija moje krošnje i pali lisnato meso mog hrasta na rubovima zemlje nebo proždire moje sokove i suši med u krvotoku debla Razdire korjenje mojih stopla moje prste moj mrak Nebo je gladno među haljina ljeta i spaljuje moj potiljak Sunce je nezasitan nož zaboden u središtu žeđi u ovu šumu pepela Oborena kao igračka strave ja branim ovaj prag i okus žita Ja se savijam do mulja do napukle kore mog čela ja vičem a nebo je nezasito ono je crno srce na vratima sunca |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Irena Vrkljan Pet Dec 17 2010, 23:24 | |
| Vrijeme ljubavi
Kad prođe ova neobična mjesečina Koja je provalila daleki put od mene do tebe, Plašljivo obojena srebrom, kad odleti drhtava ptica koja živi od topline moje ruke, i još me osvaja, sitnim koracima približava nebo, mojim otvorenim očima, kad prođe ovo sporo i teško ljeto vezano svojim remenom za jesen, kad stanu svi satovi koji su otkucavali opojne i bujne vrtove, poslije tople kiše, kad sve prođe, pretvorit ću se u zrno pijeska sto ga nosi vjetar prema središtu usamljene zvijezde, bit ću voda koja ispire šljunak i od toga postaje mutna i umorna, bit ću prazan trg sa sjenom nećijih stopa stablo obraslo šutljivim bršljanom što vene, samo sjećanje na samu sebe, u času umiranja, jednostavna riječ zaboravljena u grlu, nikad izgovorena, pokušaj smješka koji se hrani podnebljem jedne pjesme, koju nisam znala ispjevati ni proživjeti.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Irena Vrkljan Ned Dec 04 2011, 10:11 | |
| Čarolija zaborava
U ovom prostoru omeđanom stablima mog razuma U ovom prostoru bez središta svijetla bez okusa; bez glasova U ovom sjećanju zatvorenom u tamnom obručju tjela u ovoj boli u ljubavi nepravednoj U ljubavi ja dozivam lice koje sam posjedovala juče ja dozivam noć u ovaj sat neponovljeni u ovaj dan neotrovani blizinom vermena u strahu prisutnom među oblicama u ovaj moj plač Neka iz mahovine izađu sve košute i polože moje telo na zle i visoke borove danas na dan neprolazne osvete nek umorne žene svežu moja stopala i zapale sve lađe snele pod rukom mog vrata |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Irena Vrkljan | |
| |
| | | | Irena Vrkljan | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 20 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 20 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|