|
| Najlepse RODOLJUBIVE pesme | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:39 | |
| Domovina
Neka druga zemlja u sreći sija, meni si ti uvek najmilija. Nek drugu zemlju bogatstvo kiti, u tebi volim siromah biti. Sem tebe nikud ne tražim blaga Srbijo draga
I ako kadgod na stranu podjem, opet ću tebi natrag da dodjem ko mile laste, što nekud lete, al' posle opet natrag dolete. Van tebe neću da znam za blaga, Srbijo draga
Nek tudje nebo radost prolama, nek tudje gore ječe s pesmama, ja volim, majko, u tebi biti, pa makar mor'o i suze liti. Van tebe neću sreće ni blaga, Srbijo draga
Tek kada gusle preda mnom gude, pa mi se želje sinovlje bude; kad čujem tvoju negdašnju slavu, ja onda ves'o podižem glavu, ko da sam steko silnoga blaga, Srbijo draga
Kada o Vuku slušati stanem, ja onda gnevom sinovljim planem. Al' kad se Miloš u pesmi peva, e onda milje dušu razgreva, a srcu nova pridodje snaga, Srbijo draga
Kada se o turskom zulumu zbori, krv mi uzavri, kipi i gori. A kad se peva o Veljku slavnom, il' bojnom polju, Mišaru ravnom, to mi je draže od svetskog blaga, Srbijo draga
Neka te moje uzdanje prati, nek ti se negdašnja slava vrati Neka te tuga zanavek mine, neka ti sunce zanavek sine Od toga većeg ne tražim blaga, Srbijo draga Vojislav Ilic | |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:47 | |
| Otadžbina
I ovaj kamen zemlje Srbije, Što preteć suncu dere kroz oblak, Sumornog čela mračnim borama O vekovečnosti priča dalekoj, Pokazujući nemom mimikom Obraza svoga brazde duboke. Vekova tavnih to su tragovi- Te crne bore, mračne pećine; A kamen ovaj, ko piramida Što se iz praha diže u nebo, Kostiju kršnih to je gomila, Što su u borbi protiv dušmana Dedovi tvoji voljno slagali, Lepeći krvlju srca rođenog Mišice svojih kosti slomljene, Da unucima spreme busije, Oklen će nekad smelo preziruć Dušmana čekat čete grabljive. - I samo dotle, do tog kamena, Do tog bedema... Nogom ćeš stupit, možda, poganom? Drzneš li dalje?... Čućeš gromove, Kako tišinu zemlje slobodne Sa grmljavinom strasnom kidaju, Razumećeš ih srcem strašljivim Šta ti sa smelim glasom govore, Pa ćeš o stenja tvrdom kamenju Brijane glave teme ćelavo U zanosnome strahu lupati, Al' jedan izraz, jednu misao Čućes u borbe strasnoj lomljavi "Otadžbina je ovo Srbina!..." Đura Jakšić | |
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:49 | |
| Ћутите, ћут'те!...
Ћутите, ћут'те!... С пером у руци Стек'о сам себи у роду глас: С крвавом сабљом на бојној муци Бољи сам био - бољи од вас!
Да сте ме вид'ли - то да сте само! Ал' онде, знајте, не беше роб! Убојне сабље кад потрзамо: Победа! Јуриш! Ил', боље, гроб!
Звук трубе, хуји, пољана јечи, грми и пуца огањ и прах; Ћутећи стојиш, падаш без речи, Гинеш за народ, гинеш без стр�.
Пламен и дим, гори нам лице, Мрки ко вуци дођемо сви - али где бесте ви, кукавице, пудлјивци худи, лажљиви пси?... Đura Jakšić | |
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:50 | |
| Balkanac
Ne stidim se sto sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavstine i bure. Cucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture.
Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi mozete da pijete a da svakom ne pruzite case vina.
A kod nas su jos obicaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se jos i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine, kod nas svaki covjek ima citavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog covjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i skole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole.
Vi,istina,za svaki kut zivota imate sprava i masina, sve ste sracunali i sve znate izumi vasi su za divljenje, a mi jos imamo starinske alate, ali sve je kod nas jos zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i zivljenje.
Vi imate citave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas pise i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drzimo se reda slicno ognju,vetru i vodi.
Kod vas je zbilja sve tacno propisano kako se jede,govori i oblaci, a mi kad govorimo,vicemo i masemo rukama i corbu glasno srcemo i u rukavicama smo obucu nosimo od svinjske koze, puno je kod nas seljackih navika i stvari i kraljevski preci nasi doista su bili govedari.
Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje rusi i pali, ali mi nismo oni sto smisleno tlace mi ne smatramo da je svet celi nase polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prasumski da zbog nas place.
Dusa je nasa prostrana iako smo brojem mali.
Desanka Maksimovic
| |
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:51 | |
| Krvava bajka
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu.
Iste su godine svi bili rođeni isti su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu.
A pedeset i pet minuta pre smrtnog trena sedela je u đačkoj klupi četa malena i iste zadatke teške rešavala: koliko može putnik ako ide peške... i tako redom. Misli su im bile pune istih brojki i po sveskama u školskoj torbi besmisleno ležalo je bezbroj petica i dvojki.
Pregršt istih snova i istih tajni rodoljubivih i ljubavnih stiskalo se u dnu džepova. I činilo se svakom da će dugo, da će vrlo dugo trčati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvršava.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u istom danu.
Dečaka redovi celi uzeli su se za ruke i sa školskog zadnjeg časa na streljanje pošli mirno, kao da smrt nije ništa. Drugova redovi celi istog časa se uzneli do večnog boravišta. Desanka Maksimovic | |
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme Pon Dec 05 2011, 01:52 | |
| U ropstvu
Nekad smo svi znali jasno, od najnepismenijeg seljaka pa do gospode i dece njine, sta je rodoljubivo i casno, i sta treba da cine potomci negdanjih junaka.
Ne mogu da poznam narod cije su pevali vrline pesnici od Branka do sada. Srpsko stado malo sve do poslednjeg runa razbilo se i osugalo.
Postali smo zemlja robova i potkazivaca i stokatnih zelenasa. Pune su nam ulice sada postovanih zlikovaca, a zatvori nevinih robijasa.
Na ledjima kao da grbu nosim od bola i stida, i ulicama kad idem, kao da mi blato baca pogled oholih stranaca u lice, i svakog dana veo mi se po veo skida sa rugoba nasih rana.
Desanka Maksimovic | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Najlepse RODOLJUBIVE pesme | |
| |
| | | | Najlepse RODOLJUBIVE pesme | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 10 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 10 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|