|
| Dragutin Domjanić | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:51 | |
| Dragutin Domjanić 1875.-1933.
Dragutin Domjanić hrvatski kajkavski pjesnik. rodio se 12.09.1875. u Zelini.Pisac koji je prvi u hrvatskoj književnosti cjelovitije i umjetnički zrelije ostvario melodioznost i ritmičnost kajkavskoga dijalektalnoga izraza. Završivši studij prava, bio je u Zagrebu sudac i vijećnik Banskog stola. Bio je član JAZU i predsjednik Matice hrvatske (1921. – 1926). U borbi “starih” i “mladih” u okviru hrvatske moderne na strani je “mladih”. Pjevao je o duhovnoj ljubavi, o intimi plemićkih domova, o gospodarskim perivojima, markizama i kavalirima minulih dana. Strahuje od grubosti sadašnjice, žali za svijetom koji odumire, nepovjerljiv je prema novim idejama. Ljubav prema prošlosti upućuje Domjanića kajkavskom narječju. Najpoznatije mu je djelo kajkavska zbirka: “Kipci i popevke”, a pjesma Fala i Popevke sam slagal, koje je obje uglazbio Vlaho Paljetak. Također hrvatska skladateljica Ivana Lang je uglazbila nekoliko Domjanićevih pjesama. Njegova lirika, idilična, sentimentalna i rezignantna, podjednako obiluje i slikovitošću i glazbenošću. U kajkavskom narječju spjevao je sve svoje pjesme. Napisao je i veći broj književnih prikaza, te nekoliko proznih crtica, koji su uglavnom u duhu njegovih lirskih interesa i stilske manire. Autor je i malo znane marionetne igre Petrica Kerempuh i Spametni osel(magarac) u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce ‘20-ih godina.
Umro je 07.06.1933. u Zagrebu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:53 | |
| Confiteor
Ja ne vjerujem u tvog oka sjaj, U one puste modre zagonetke, Gdje gledao sam neba vedri kraj I na njem same plavomilja cvijetke. I nebo tek je pustolina nijema, Gdje samo beznađe se rodit zna, Kad u njem ljubavi, božanstva nema, Životvornu da njemu dušu da. Nit vjerujem u usne tvoje žar, U onaj grimiz mirisni i cvjetni. Tvog šapta zamamni i tihi čar, I riječi žubor srebreni i sjetni. Ko kapi vrela one su i hladne, Pa mjesto, da mi srcu daše l'jek, Odgrnule su rane davne, jadne I dragom laži slomile ga tek. U ljubav ne vjerujem, što je svak Na cesti nudi i u društvu pjanom, I skvrne čisti joj božanski trak I sebičjem i laži neprestanom. Il dobrotvornosti je časnom zovi, Il vjernom ljubavi, što plamti svud, Il kićeno o rodoljublju slovi, To sve je laž, kad prazna vam je grud. Nit vjerujem u mašte svoje sne, O sreći koje nekada sam snivo, To opsjena je lijepa bila sve, Pa makar snivah tako bolno živo. U sve, pred čim ko pred kumirom klecali, I u čem svrhu zadnjoj čežnji zr'jeh, Ja ne vjerujem; za čim srce jeca, Još nad tim moj će titrat rug i smj'eh. U život ne vjerujem taj, ni smrt, Ta život umiranja lik je bijedna, Kad davno ti i zadnji polet strt. - A može l' mrijet misao i jedna?! I što je smrt?! To čovjek uvijek pita, Tek pregršt zemlje odgovor je nj'em. Zar u tom blatu sva je svrha skrita? Ni to ne mogu ja da vjerujem. Al vjerujem u dalek ideal, Pa makar ga i onda istom našo, Na nepoznati prekogrobni žal Kad jednom stupim, pošto dan mi zašo, Kad život usne ili strgan svene, U vječni beskraj mine čežnje vir, I zasja zora bez noći i sjene: U zadnje spoznaje duboki mir.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:53 | |
| Carmen
Od vjetra dršću rudasti Valoviti i meki prami, I zamr'o vjetru šapat tih U mirisnoj i gustoj tami. Za koga s usne žare se Karanfili ti divlji sami, Kud zagrljaj me drhtav, b'jel Iz zmijski glatkih ruku mami? Kud zoveš me, zar mir u snen, Il kud u propast, o Carmen? Ta ja bih pošo makar kud, Al tvoje žarke zjene crne, Nek skrije vjeđâ suton blag, Od pogledâ mi srce trne, I duša mi od žara mre. S njih niče želja bujno cvijeće I nijema bijeda pustog sna I divlja čežnja plamne sreće. Sav strasti čar, sav otrov njen U pogledu je tvom, Carmen. Al ipak ja bih otrov taj Iz oka tvoga željno pio, Pa onda glavu umornu Na grudi snježni val ti skrio, I riječju plahom šaptanom O sreći čistoj pričo tio, Pa ako imaš srca ti, Iz slatkog sna ga prenut smio. I čuvo bih te kao sjen Od sunca ljetnog cvijet, Carmen! Ne, ne, ja streskah o kamen Tu harfu svoje blijede sjete, Od ruža tamnih krvavih Već ruka tebi vijenac plete. Raspusti pram, nek pane noć, Čuj cimbale i jecaj smijeha, Sa usnâ tvojih kušat ću Svu slast, svu raskoš grijeha. Ja hoću živjet, barem tren, Pa makar zato mrijet, Carmen!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:54 | |
| Htio bih...
Htio bih, da se jednom već smirim, Da nađem negdje zaklona malo; Nije mi jošte klonula snaga, Još bi pregarat srce mi znalo. Al čemu borba? Ipak još nisam Ni jedan san bar prosnio mirno, Svetinje nema, koje mi nije Blatnom si rukom bližnji moj dirno. Čemu mi ljubavi prepuna grud? Čemu mi borba, kad uzalud?! Bijah još dijete, ljubeć sam gledo Pticu i cvijet i zvjezdicu sjajnu. Vi ste mi bez srca strgali velo, Otkrili grubu životnu tajnu. Žedne sam duše kušati htio Ljubavi kalež, sreće vedrinu, Pa ste mi podlo, uslužnom rukom Kušati dali zlobe gorčinu. Nad mojim snima je drhto vaš smj'eh, S vaših me usana otrova grj'eh. Srcem sam uvijek ostao dijete, Uvijek ko pauk sitne si niti, Pleo sam maštom koprenu tanku Htio sam žića beznađe skriti; Strgaste nju, okružiste mene Borbom za kruh bez milosti, gadnom, I jer sam isko značaj bez sjenke, Sanjarskom ludom zvaste me jadnom, A dok za uzorim' kleco sam v'jek, Vi ste se digli još časniji tek. Ne, ja ne mogu zlatnom idolu Žrtvovat sve i duh i poštenje; Ne, ja ne mogu igrati glumu, Veseo bit, gdje srce mi stenje. Koljeno svijat pred tim, što mrzim. Moja je zato preponosna duša, Da lažem slaveć svu tu prostotu, Od koje svaka mi miso se gnjuša, Man'te me, zalud su riječi vam sve. Dajte mi smirit se, bilo ma gdje!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:56 | |
| U snu i na javi
Digli se laki leptiri bijeli, Pali na tvoju valovitu kosu, S mladoga drvlja pozdrav se cvjetni, Mirisni snijeg na rame ti prosu. Sunce je svoje najljepše zlato Svilo u vijenac na prame ti guste, A ti si čista, plaha i stidna Svila se k meni od bojazni puste. Rukom o ruku išli smo k sreći, Ko da nevidljivo nosi nas krilo, Proljet u duši, u oku ljubav. - To je dakako sve u snu tek bilo. Nema na javi leptira lakih Ni cvijeća, magla se slegla naoko Na pusti kraj i goletne svrži, Na moju dušu i na tvoje oko. Uvijek sam za tobom čeznuo tako, A kad smo opet se našli i sreli, Zašto si tako hladna i strana Ko da nas dalji nedosežnost dijeli! Gledam, gdje ti se uklanjaš meni, I kako magle put juga se kreću, Ljubim te bolno, žarko ko nikad, Al ljubav ne znam prosjačit i neću!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić Ned Sep 18 2011, 05:57 | |
| Lipa
Lipa naša, draga lipa, Vnoga, duga leta Dišala si nam i rasla Puna sladkog cveta. Ti si vsakoj drobnoj čeli Meda dala rada, Vsakomu i strajnskom bogcu Pokoja i hlada. Vnogikrat se v tvojoj senci Beli dom počinul, Sad je tam ledina gola, Dom je zrušen, zginul. Sad zabadav, stara lipa, Išćeju te čele, I zabadav moje misli Najti bi te štele. Naše steze, naše rože Strajnski je preoral, Ali zakaj baš domaći Tebe seć je moral? Prosili su njega lepo "Lipe nam ne seci Dobra je i hlad bu dala Nam i našoj deci!" Nî za njih on srca imal Nit za lipu staru, Ciganu je rajše prodal, Črnom koritaru.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragutin Domjanić | |
| |
| | | | Dragutin Domjanić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 19 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 19 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|