|
| Dragutin Tadijanović | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:56 | |
| Dragutin Tadijanović 1905.-2007.
Dragutin Tadijanović rođen je 4. studenoga 1905. godine u Rastušju, kod Slavonskog Broda, kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande. Polazio je Nižu pučku školu u susjednom selu Podvinju (1912. - 1916.) i u Slavonskom Brodu dva razreda Više pučke škole (1916. - 1925.), a od 1918. Realnu gimnaziju. Od jeseni 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu, kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme.U Zagrebu je na Gospodarsko-šumarskom fakultetu upisao studij šumarstva (1925.), ali je kasnije prešao na Filozofski fakultet (povijest južnoslavenske književnosti i filozofija 1928.). Diploma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izdana mu je 1937.Radio je kao korektor službenog lista „Narodne novine“ (1935. - 1940.), honorarni nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1939. - 1945.), urednik u knjižnici „Djela hrvatskih pisaca“, u Izdavačkom poduzeću „Zora“, i „Hrvatski pjesnici“, u „Matici Hrvatskoj“, ravnatelj Instituta za književnost JAZU-a (do umirovljenja 1973.), kao prosvjetni viši pristav u Banovini Hrvatskoj, u „Društvu književnika Hrvatske“ kojega je i bio predsjednik (1964. - 1965.). Prvu pjesmu (Tužna jesen) objavio je u đačkoj "Omladini" 1922. pod pseud. Margan Tadeon, a pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. u "Književniku" i "Hrvatskoj reviji". Objavio je oko 500 pjesama u dvadesetak zbirki, a priredio je i nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela.
Poslednji izmenio Breza dana Sre Jan 19 2011, 12:09, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:57 | |
| Kad mene više ne bude
Svakog dana sunce zapada. Doći će Dan od kojeg će se znati: mene Više nema. Neće se ništa desiti što nije bilo Za moga vijeka: mornari će Ploviti morima, vjetrovi će hujati žalostivo U granju, savijat će se dozrelo klasje k zemlji. Voljet će se mladići i djevojke Kao što se prije njih Nikada nije volio nitko. Ujesen, kad voće dozrijeva, kad se beru Plodovi, prolazit će njih dvoje Alejom ispred Sveučilišta; zatim će Šetati pod kestenima na Griču Držeći se za ruke, dugo, dugo, Kao što se prije njih nitko Nije držao nikada. Oni će sjesti na klupu Starinski i spazit će oboje: na njima leži srebro mjesečine Kako je negda počivalo na tebi I meni, u doba mlade ljubavi). Prije neg se poljube, Djevojka će šapnuti sjajnom mjesecu: Sanjam li Ili čitam pjesnika Koji je pjevao o mojoj ljubavi?
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:57 | |
| Bio sam kao i ti
Ti koji ćeš živjeti U patnjama srca, još dugo Poslije mene, znaj, I moja su krila Šumorila i cvijeće I ja sam bio, kao i ti, mlad.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:58 | |
| Prsten
Kad me pitaju,kakav je Prsten moj, i odakle je,odgovaram: Srebrni prsten, zar ne vidite.A kamen, kap Tamne krvi, koju zovu karneol, Nosio je, u davno doba, na polasku U križarski rat, vitez neki. (Tko zna išta O njemu?)Kasnije, mnogo kasnije, Nürnberški zlatar kamen je okovao U srebro.I prsten, u malom nizu stoljeća, Prelažeše s ruke na ruku.(Te su ruke prah I pepeo, mogla bi za njih reći živa usta.) Pa je došao, j e d n o g a d a n a, i na moju ruku; Ona je o njemu (godine, godine!) napisala stih: "Na ruci mojoj žalosnoj crveni prsten Javorov". A nitko nije pomišljao da je doista Na ruci mojoj žalosnoj crveni prsten Javorov. Nego me ispitivahu: Koliko bi on stajao, I odmah dodavali: Hiljade, teške hiljade. Ne bi ni slušali moj zbunjeni odgovor, Da nisam o tome mislio, i da ne znam Hoće li on sa mnom leći U zemlju ili će biti na nepoznatoj ruci Kad moja bude pepeo i prah.Ona neće znati Da se i meni činilo, kao i onima Preda mnom, da se ruka moja neće nikada Rastati od prstena, od prstena od srebra, S kamenom tamnim kao krv, a zovu ga karneol Oni koji poznaju drago kamenje.Gotova je pjesma O prstenu.O mojem ili tvojem prstenu?
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:58 | |
| Poslanica Pozdravljam te, srce moje, U dalekom gradu; pozdravljam te U gradu vječnom, u Dubrovniku. Sjedim u sobi svojoj. I gledam Glavu anđela iznad postelje Tvoje i čini mi se: vidim Tebe. Brojim dane i brojim noći, Govorim: Prolazite, Prolazite brže. Jedno će doći Veće ili jutro, a moje će se srce Vratiti. U me će ući, ponovno, Radost; ona negdanja. Glava Mog anđela dragog Počivat će na ruci mojoj Usne će naše razgovarati, Bez riječi, i poljubac Lebdjet će nad njima kao svjetlost Sunca u predvečerje. Al treba Još čekati, malo čekati, Dok se ne vrati moje Divno srce iz daleka grada Još malo treba čekati.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 12:59 | |
| Rano sunce u šumi
U zelene krošnje uleti Proljetni vjetar, Mlad. Sunčeve tanke strelice Probodoše lišće I grančice I stabla: Čitava se šuma zanjiha, Zasja. Rosnati cvjetovi, Bijeli, I listovi, I male ptice, Pozdraviše sunce Veliko. A sjenke granatih stabala Narisaše Kao prsti Raznolike Likove Po travi Na kojoj se blista rosa kao suze.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 13:00 | |
| Večer nad gradom
Što Te sputava, srce moje, da ne progovori iz dubina Kao orgulje skrivene u crnom lišću noći? Noćas gledaš kako se odražava u Armu red svjetiljaka Firentinskih. Zar nisi o tome davno sanjarila U djetinjstvu, dok su nad glavom Drhtale zvijezde, u vinogradu? Noćas, gle! Kako osjećaš vjetar što dolijete s Arna , Sa rijeke koju gledaš otvorenim očima, A moglo bi je rukama grabiti kao vodu S potoka u Rastušju. U Rastušju je mati, Moja mati, i moje sestre, i kuća. Jeste li spremile Ljetinu, vas tri koje ste same Ostale kod starinske kuće mojih djedova, Čuvajući oganj da ne zgasne med zidovima Doma koji ostaviše muške ruke? Gledao sam Danas u San Lorenzu „ Zoru ¨, koju stvoriše Ruke U tamnim tišinama mutnoga stoljeća; Bez prestanka mislim na ruke te I ne mogu da vjerujem da su zaista Mrtve. Mrtve ruke. Oprostite mi, gospodine Michelangelo, što ja Raskidane misli redam nevješto u tihe rečenice. Vi možda već znate da sam ja pjesnik iz Hrvatske, Koji ne može vjerovati da su vaše ruke Mrtve. Mrtve ruke. Mislim na moje polje, koje su neznane Ruke požnjele, spavaj, srce moje, I ne slušaj muziku u gostionicama, I ne uzdiši, i ne plači nad rijekom Sa svijetlima. Ruka će sigurno Ugasiti svjetiljke. Spavaj. Spavaj, srce moje. Vjetar, i zlato, i kosti, I pepeo. Spavaj.
|
| | | Gost Gost
| Moja je duša oblak jesenji
Moja je duša jesenji oblak, Oblak rastrgan, Kao krpa. Bačen na nebo. Ja volim, oblake u jesen.
Lice mi je, mrko, suncem spaljeno. Moje oči u oblake gledaju. A misao? Misao je upravljena k tebi.
|
| | | Gost Gost
| Jednostavne riječi
Potrebno je mnogo jednostavnih riječi kao: kruh, ljubav, dobrota, da ne bismo slijepi u tmini na raskršćima sišli s pravog puta.
Potrebno je mnogo tišine, tišine izvan nas i u nama da bismo čuli glas, tihi, plahi glas što se gubi – golubova, mrava, ljudi, srca i njihove veličine sred nepravdi i vojski, usred svega onog što nije kruh, ljubav i nije dobrota.
Tišine, tišine. Nek jedino srca mjere vrijeme, kazuju put.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet Dec 10 2010, 13:01 | |
| Onoj koju naslućujem
Jesmo li nas dvoje Daleko jedno od drugo? O, kad bih mogao znati Ima li plavo čeznuće Između nas dvoje?... Ti si mala djevojčica I imaš crne oči. Dva plamena crna, A ja sam možda tvoj Skromni, dragi pjesnik Koji bi htio tebi da pjeva Pjesme srca, vesele, bez rime; A ne znam ni gdje si Ni kako ti je ime!
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović | |
| |
| | | | Dragutin Tadijanović | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 15 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 15 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|