|
| Paul Eluard | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:01 | |
| Paul Eluard 1895.-1952.
Paul Eluard (pravim imenom ime Eugene Grindel),Francuski pjesnik,rođen je 14.12.1895. u St.Denisu kraj Pariza. Bio je vojnik u Prvom svjetskom ratu i objavio plaketu proturatnih stihova "Dužost i nemir". Bio je vojnik u 1 svjetskom ratu a 1917. objavljuje plaketu proturatnih stihova Dužnost! i nemir. Poslije rata ističe se u pokretu nadrealista (s Bretonom objavljuje 1930. Bezgrešno začeće i Usporiti rad). Mnogo putuje i često odžava konferanse o francuskoj poeziji. Za vrijeme građanskog rata u Španiji aktivno podupire antifašističke snage a u vremenu njemačke okupacije Francuske postaje najvažniji pjesnik pokreta otpora (Poezija i istina; Na njemačkom sastanku). Od 1942. član je Komunističke partije. Intiman u svojim pjesmama, jasan i čovječan, Eluard fluidnim jezikom pjeva o ljubavi i ljepoti, o bratstvu među Ijudima a iznad svega uznosi slobodu. Napisao je uvodnu pjesmu za francusko izdanje Jame I. G. Kovačića. Najljepše Éluardove ljubavne pjesme iz zbirke Ljubav, poezija obilježene su pjesnikovom potrebom da ne razdvaja riječi zarezima. Razlog je možda našao u bolnom razdoblju svoga života kada se Salvador Dali, poput zareza, ubacuje između njega i njegove žene Gale.1928. godine Gala sreće Salvadora Dalija, Gala postaje njegova ljubavnica, supruga, ali i muza i izvor inspiracije njegovih najboljih radova. Naime,u julu 1929.sePaul Eluard sa ženom Galom i ćerkom Cécile provodi u Kadagezu godišnji odmor,gdje se u to vrijeme na odmoru nalazio i Dali.Gala produžava odmor do avgusta,napušta Eluarda, čiji je život i poeziju zauvijek obilježila. i ostaje s Dalijem do kraja života. Gala, žena Paula Eluarda je žena čije se ime veže uz slavne umjetnike iz vremena nadrealizma i koja je postala sinonimom za stvaranje velikog Salvadora Dalija. Najljepše ljubavne pjesme u zbirci Ljubav poezija nastale su dok je Gala je Eluardova muza i inspiracija nadahnuća Eluarda,u doba kada je Eluardov život s Galom i sam bio pezija.
Neka od njegovih najpoznatijih Djela: "Umrijeti od neumiranja","Prijestolnica bola","Javna ruža","Moći sve reći","Feniks"... Paul Eluard, pjesnik "neprekinute poezije" i jedan od najvećih liričara dvadesetog stoljeća,umro je 18.11.1952. u Charenton-le-Pont. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:02 | |
| Pustolovina visi o vratu svog takmaca
Pustolovina visi o vratu svog takmaca Ljubav koje se pogled ponovo nađe ili izgubi Na trgovima očiju pustim ili napućenim. Sve pustolovine lica ljudskoga Krikovi bez odjeka znakovi smrti vreme zaboravljeno Toliko lica lepih tako lepih Da ih suze skrivaju Toliko očiju tako sigurnih u svoju noć Koliko ljubavnika umirući zajedno Toliko poljubaca tajnih i toliko vode bez oblaka Aveti ponikle iz odsutnosti večnih Sve beše dostojno ljubavi Blaga su zidovi i njihova sena je slepa I ljubav je na svetu radi zaborava sveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:03 | |
| Nagost istine
Ja to dobro znam Očaj nema krila Niti ljubav Nemaju lica Ne govore Ja se ne mičem Ja ih ne gledam, Ja im ne govorim Ali sam ipak sto tako živ kao moja ljubav i moj očaj. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:03 | |
| Zbog ljubavi
Razmrsio sam sobu gdje spavam gdje snivam Razmrsio sam polje i grad gdje život provodim Gdje svjetlo se skuplja u mojim odsutnim očima Gdje sunce izlazi gdje snivajuć bdim.
Svijet male sreće bez površine i bez dna, S odmah zaboravljenim čarima Rođenje i smrt zamršava njihove dodire U neba i zemlje pomiješanim naborima
Ništa ne odijelih već udvostručih srce svoje Da bi se voljelo sve stvorih nestvarno i što je java Dadoh joj njen razum njen oblik njenu toplinu I besmrtnu ulogu-njoj koja me obasjava.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:04 | |
| Volim te
Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živio Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla kruha Zbog snijega što se topi i prvih cvjetova Zbog žednih životinja kojih se čovjek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim
Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti što sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja
Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca što ga ne zadržavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce što mi na glavu sjeda Kad sam siguran u sebe sama.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:05 | |
| Red i nered u ljubavi
Da bih počeo spomenuću elemente Tvoj glas tvoje oči ruke usne
Na zemlji sam a zašto bih i bio Da ti nisi na njoj takođe
U kupaonici sam koja se poistovjetila Sa morem slatke vode
U onoj kupaonici koju je plamen ljubavi Izdubio u našim očima
A ta kupaonica koja je plamen ljubavi U koju sam stupio Vrelinom tvojih ruku Ljupkošću tvojih usana
To prvo bilo je životno Kao neka rascvjetana livada
Naša šutnja naše riječi Svjetlost koja odlazi Svjetlost koja se na vraća |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:06 | |
| Dobar dan tugo
Zbogom tugo Dobar dan tugo
Vidim te u svim naborima neba Vidim te u očima koje volim Ti nisi baš sasvim bedna Jer i najsiromašnije usne odaju te Onim svojim divnim osmehom
Dobar dan tugo Ljubavi ljupkih tela Snago ljubavi
Tvoja privlačnost izbija Kao neka bestelesna sveobuhvatnost Dušo razočarana
Ti i tugo Ti lepo lice |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Uto Feb 15 2011, 03:07 | |
| Godišnjica
Ja proslavljam ono što je glavno tvoju prisutnost Ništa nije prošlo život donosi novo lišće Najmlađi potoci ističu iz sveže trave
I pošto mi volimo toplotu toplo je Voće se koristi suncem boje sagorevaju A zatim jesen se vatreno udvara devičanskoj zimi
Čovek ne sazreva on stari a njegova deca Imaju vremena da ostare pre nego što on umre I decu svoje dece on zasmejava
A ti prva i poslednja nisi ostarila I da bi ozarila moju ljubav i moj život Ti ćeš sačuvati tvoje srce lepe nage žene
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Čet Jun 16 2011, 08:11 | |
| Zaljubljena
Ona stoji na mojim očnim kapcima I njene kose zamršene su u mojima, Njeno telo ima oblik mojih ruku, Ona je boje mojih očiju, Ona se utapa u moju senku Kao kamen u nebo.
Ona ima uvek otvorene oči I ne dopušta mi da spavam. Njeni snovi pri punoj svetlosti Mogu sunce da ispare, Zbog njih se smejem, plačem i smejem, Govorim, a ništa ne kazujem.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Paul Eluard | |
| |
| | | | Paul Eluard | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 11 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 11 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|