|
| Lope de Vega | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:42 | |
| Lope de Vega 1562 — 1635
Lope de Vega punim imenom Félix Lope de Vega y Carpio,španjolski pisac rođen 1562.godine. Raznih zanimanja od svećenika do reformatora španjolskog kazališta,jedan od najoriginalnijih španjolskih pisaca a vjerojatno i najplodniji pisac uopće. “Rodio sam se za ljubav i mržnju, sredinu nikada nisam poznavao”, u jednom pismu o sebi govori de Vega. Njegovo stvaralaštvo i njega kao pisca teško je prikazati u nekoliko rečenica. Ubraja se među među najveće majstore soneta u svjetskoj književnosti. Ratovao je protiv Portugalaca ,Nizozemaca,bio svećenik,službovao kod raznih velikaša, osuđivan zbog klevete i prognan... Život je mu je bio avanturistički,prepun ljubavnih pustolovina,ljubavnica,dva braka,mnogo djece što bračne što vambračne, prema dostupnim podacima pred kraj svog života sve ih je doveo pod svoj krov. Gotovo cijelo njegovo stvaralaštvo je prikaz njegovog avanturističkog života. Pisac o čijoj se produktivnosti i danas govori,napisao je 1800 kazališnih komada,od čega je 500 u cijelosti sačuvano,napisao je oko 3000 soneta,pisao je romane, novele, epove, pjesme... Slavan je postao još za života, te su ga njegovi suvremenici prozvali “pjesnik neba i zemlje”. Kao posebne knjige pjesama za života je objavio: Ljudske rime (Rimas humanas, 1602), Svete rime (Rimas sacras, 1614) i Rime ljudske i božanske Tome Burguillosa (Rimas humanas y divinas de Tome Burguillos, 1634). Arkadija, Dorotea (romani) Fuenteovejuna, Najbolji je sudac kralj, Vitez od Olmeda, Vrtlarov pas, Budalasta vlastelinka, Služavka, Madridski čelik (drame i komedije) Ljudske rime, Rime ljudske i božanske (zbirke pjesama) Osvojeni Jeruzalem, Tragična kruna (spjevovi). Umro je u Madridu 27.08.1635. godine.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:43 | |
| Buha
Ubode neka živa stvarca kleta u bijele grudi lijepu Leonoru: dragulj s biserjem, sjaj ružina cvijeta taj trag gdje zubi nevidljivi oru.
Ona, ljutita, smoči u tom trenu dva sjajna vrška na bijelim prstima i gnječeć njima buhu prestrašenu u jednoj kazni dv’je osvete ima.
Izdišuć, buha reče: “Jao, boli! Za sitan ubod hoće me ubiti!” Ja rekoh: “Buho, tebe sreća prati;
ustavi dah i Leonoru moli nek pusti da je ubodem gdje i ti, i svoj ću život za smrt tvoju dati.”
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:44 | |
| Crnka
Bijela sam vam bila ja, a kad žetva započela, na suncu sam pocrnjela.
Ja sam bijela bila, znam, prije, kada nisam žela, ali sunce nije dalo da i dalje bude bijela ova vatra moga tijela. U svanuće mog života kao ljiljan bijah bijela, al me sunce ogrijalo i tako sam pocrnjela.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:44 | |
| Dok potoci svud žubore
U ovome divnom lugu, dok potoci svud žubore, bezbroj ptica poje tugu ljubavi i ljubomore. Svuda zvone strune vode, taj prirodni instrument, i ko kristal pun ugode rastapaju mrzli led. Dok žubori potok ubav, ptice poju, bruji gora: nema slave što je ljubav ni patnje što je ljubomora.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:45 | |
| Ići, ostati…
Ići, ostati, ostajuć otići, pust otić, ići duše izgubljene, slušati, vezan, slatki glas sirene i od jarbola ne moći odići;
ko jedro gorjet i nestati tako, na mekom pijesku gradit zdanja puka, pasti s nebesa, biti vrag pun muka, i za sve to se ne kajat nikako;
sam govoriti sred samoće mutne, na vjeru tražit još strpljivost svetu i vječnom zvati prolaznu ljepotu;
nijekat istinu, vjerovat u sumnje, to je što zovu odsustvom na svijetu, ognjem u duši, paklom u životu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:46 | |
| Lađa uživanja
Danas lađa uživanja od kraja se evo dijeli, da l’ se tko ukrcat želi?
Danas lađa zadovoljstva sa vjetrom u krmu kreće u kraj što je prepun sreće, u kom nema nespokojstva, videć da je vjetar dobar, od kraja se evo dijeli, — da l’ se tko ukrcat želi?
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:47 | |
| Zar sam ja vrijedan
Zar sam ja vrijedan da se brineš za me? Isuse moj, ta što te k meni nosi, te mi kod vrata, sav u hladnoj rosi, provodiš noći zimske pune tame?
A srce nije moglo da se gane, i ne otvorih. Kakve li sljepoće, ako zbog mene, od mrzle hladnoće sasušiše se tvoje čiste rane!
Koliko puta anđeo mi reče: o dušo, priđi prozoru svojemu, vidjet ćeš, čeka, pusti ga unutra!
Ljepoto rajska, i svako sam veče zborio: »sutra otvorit ću njemu«, da bih to isto rekao i sutra.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lope de Vega Pon Dec 20 2010, 03:47 | |
| Žena
Žena je dobro najveće u ljudi, (ludost je reći da to nije tako) ona nam daje život, dobro svako, ona nam često smrt i otrov nudi.
Mirno se nebo u oku joj budi, a mnogo puta paklu je jednako; svijet vrijednost njenu uočava lako, a čovjek pati od podle joj ćudi.
Ona krv daje, život nam podari, i Bog ne stvori od nje luđe stvari: sad anđeo je, sad gora od zmije.
Voli pa mrzi, miluje pa mrvi, i žena, to je ko puštanje krvi što katkad spasi, a katkad ubije.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Lope de Vega | |
| |
| | | | Lope de Vega | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 11 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 11 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|