|
| Jure Kaštelan | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:26 | |
| Jure Kaštelan 1919.-1990.
Jure Kaštelan rodio se 18.12.1919. u Zakučcu kraj Omiša, na rijeci Vetini, između vrletnih masiva Mosora i Biokova. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Splitu, a od 1938. studirao je jezike i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1940. objavljuje u vlasitioj nakladi, s ilustracijama Ede Murtića, svoju prvu zbirku „Crveni konj“. Poslije rata nastavlja prekinuti studij te obavlja niz uredničkih i književničkih dužnosti. Doktorirao je 1955. disertacijom o lirici A. G. Matoša. Od 1949. radi isprva kao asistent, zatim kao docent pa profesor teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nekoliko je godina boravio u Parizu, gdje je na Sorbonnei bio lektor hrvatskog jezika. Na Odsjeku za kroatistiku dugi je niz godina bio predstojnik Katedre za teoriju književnosti. Umirovljen 1980., postao je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Smrt ga je zatekla na mjestu ravnatelja Instituta za književnost i teatrologiju HAZU. Jure Kaštelan bio je osoba koja je u sebi sjedinjavala umjetnika riječi, sveučilišnog profesora i marljiva javnog djelatnika. Temeljna oznaka njegova pjesništva mogla bi glasiti: poeta doctus, učeni pjesnik. Njegov opus u sebi sabire gotovo sve poznate potencije hrvatskog pjesništva pa i onog antičkog. Možemo tu pronaći pjesme akcentaske, silabičke, akcentatsko-silabičke, besjedovne i sintagmatske osnove, kao i pjesme u prozi. Jure Kaštelan objavio je šest pjesničkih zbirki, kao i nekoliko grafičkih mapa u suradnji s raznikm grafilarima i ilustratorima: Crveni konj , Pijetao na krovu , Biti ili ne , Malo kamena i puno snova , Skopje u tvojim očima , Otvorena pjesma , Divlje oko , Zavjet za epetion , Sve plavo, nebeski plavo. Umro je u Zagrebu 24.o2.1990. godine. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:26 | |
| Okrenut moru
Umro je okrenut moru Znalo ga je sve Primorje modro i zasjeci oko Planine pa i dalje i još dalje Umro je okrenut moru
Pjevač a i frulaš da bi i kamen zaigrao i guslar je bio taj idol moje samoće. Nosio je za uhom Stručak bosioka i grančicu masline na Glavi od gusala - Što gledaš u more kad ne vidiš? Što vidiš Kad uvijek gledaš? – pitali ga. Ne vidim, slijep sam od rođenja. Ali u srcu, Pod čelom svojim nosim dijete željno koje još Nije vidjelo more, kad progleda neka more gleda.
Umro je okrenut moru
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:27 | |
| Pjesma sutrašnjemu
Samo tebi, nerođeni, ove riječi. Samo tebi. Ova zastava između dva boja krvava.
Tebi ove pjesme. Samo tebi, još nerođeni, upravljam ruke što ih zora već obasjava.
Pristižem strujama bistrim i brzacima rijeka. Snovima, gledaj, sloboda kormilari.
O nebo, sunce u korijenu trava, mene već čeka široki put i oblaci čergari.
Ne lete samo ptice. Gledaj zemlju u letu, taj san koji postaje java.
Tebi ove pjesme. Samo tebi, još nerođeni, upravljam ruke što ih zora već obasjava.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:27 | |
| Pjesme koje nisam napisao
Za Nadu Pjesme koje nisam napisao nije uzalud raznio vjetar bile su kao što oblak trenutak bude kao kapi kišne što se rasprsnu lude čim kamen dotaknu bile su bljesak trzaj jecaj skok odron pljusak neriječne netjelesne nevidne nevremene bile su uzdah i dodir i prvi korak i prvi glas u snu u letu i miris
bile su što su bile a sve su bile i jesu što su bile
pjesme koje nisam napisao nije uzalud odnijela voda bile su sunce i mjesec i plodovi zemlje i darovi neba bile su disanje i leptir što umre čim se rodi sažigala ih vatra a voda ih je skrila bile su u meni i izvan mene u kovitlacu zvijezda u tebi one su ruka koja slika a nisu slika bez njih se u mraku ne bismo prepoznali bez njih bi zvjerad šumu proklinjala bez njih vrela ne bi izvirala
bile su što su bile a sve su bile i jesu što su bile
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:28 | |
| Rastanak
Jesi li postao trava ili oblak koji nestaje, Svejedno.
I na klisurama orlovi te prate i u vodama i među zvijezdama.
Ne mogu rastaviti oči, izvori koji istom moru gledaju. Nema rastanka
Nema smrti.
Ako osluskujem vjetar čujem tvoj glas.
Ako u smrt gledam čujem tvoju pjesmu. Volio bih da me voliš
Volio bih da me voliš, da budem cvijet u tvojoj kosi, Ako si noć, ja ću biti zora i blijesak svjetlosti u rosi.
Volio bih da me voliš i da svi dani budu pjesma, Ako si izvor, i ja ću biti u živoj stijeni bistra česma.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:29 | |
| San u kamenu
Samo sunce, sunce, sunce i galebovi svrate u letu u tvoj san na kamenoj kosi Mosora.
O vjetrovi, vjetrovi, vjetrovi, samo vjetrovi znaju toplinu tvojih obraza, dah i disanje trava u vrtačama.
Bure i kiše pjevaju ti uspavanku bure i kiše.
Samo sunce, sunce, sunce i galebovi svrate u letu u tvoj san na kamenoj kosi Mosora.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Čet Dec 16 2010, 02:30 | |
| Tvrđava koja se ne predaje
Ja sam tvrđava sa jedinom zastavom srca. Nevidljivi bedemi sazidani od rana. Uspavankom odlijevam najezdama. Preobražen u oklopu sna. Na svim kulama bdiju izvidnice, a na obali skrivene brodice od trske i tamarisa. Vjetrokazi gledaju gvozdene daleke vojske gdje bruse strelice, uljem mažu bedra i mišice i propinju se na zlim konjima od kositra i vatre. Mostovi su dignuti i neodoljiva brzica brani prilaze. A u svitanje nestaje mjesec i javlja se nepomućeno sunce. Ja sam tvrđava sa jedinom zastavom srca. Tvrđava koja se ne predaje. Ne predaju se mrtvi u brzom letu. Ne predaju se živi s draguljima očiju. Utvrde se predaju, ali ne ove od sna. - Same se daju i same otimaju. Ja sam tvrđava sa jedinom zastavom srca.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Sre Nov 02 2011, 03:42 | |
| Ako sam val
Ako sam val u ovom moru Što se nikad ne umara Zar sam živio zaludu Kada i oblak oluju stvara? Delija nisam, stid me, samac I sjeta moje korake prati Sve imaš zemljo i vrtove i gradove, A ovu nježnost ko će ti još dati? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jure Kaštelan Sre Nov 02 2011, 03:47 | |
| Volio bih da me voliš
Volio bih da me voliš da budem cvijet u tvojoj kosi. Ako si noć, ja ću bit zora i bljesak svjetlosti u rosi. Volio bih da me voliš i da svi dani budu pjesma. Ako si izvor i ja ću biti u živoj stijeni bistra česma. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jure Kaštelan | |
| |
| | | | Jure Kaštelan | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 22 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 22 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|