|
| Cesare Pavese | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Cesare Pavese Sub Dec 11 2010, 06:15 | |
| Cesare Pavese 1908.-1950. Cesare Pavese 9.9. 1908 – 27.8. 1950 bio je talijanski pjesnik, romanopisac, književni kritičar i prevoditelj; smatra se jednim od najznačajnijih italijanskih pisaca 20. vijeka. Rođen je u mjestu Santo Stefano Belbo, u provinciji Cuneo, gdje su mu roditelji svake godine provodile ljetne praznike. Živio je u Torinu, gdje je na Univerzitetu studirao englesku književnost, a nakon toga živio prevodeći djela engleskih i američkih autora na italijanski. 1930-ih se Pavese počeo kretati u antifašističkim krugovima, zbog čega ga je Mussolinijev režim prognao u Južnu Italiju 1935. godine. Nakon godine dana se vratio u Torino i počeo raditi za izdavačku kuću Einaudi. Nakon izbijanja rata je mobiliziran u italijansku vojsku, ali je zbog astme mjesece proveo u vojnoj bolnici. Kada su njemačke snage okupirale Torino 1943. godine, većina njegovih prijatelja je pobjegla u šumu i priključila se partizanima. Pavese se također sklonio iz grada, ali nije sudjelovao u borbama. Nakon rata Pavese se priključio Komunističkoj partiji Italije i radio za njeno službeno glasilo L’Unità. U isto vrijeme se intenzivirala depresija, i ranije prisutna u njegovim radovima, a pogotovo nakon što je američka glumica Constance Dowling odbila njegovo udvaranje. Godine 1950. je počinio samoubistvo prevelikom dozom barbiturata u hotelskoj sobi,u okolnostima identičnim onima kakve je opisao u svom djelu ‘Tra Donne Sole’.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Cesare Pavese Sub Dec 11 2010, 06:16 | |
| Ljeto
Jest svijetao vrt, okružen niskim zidom, pun suhe trave i svjetla, vrt koji lagano iskuhava svoju zemlju. A to svjetlo nosi okus mora. Ti udišeš tu travu. Dodiruješ kosu i stresaš joj uspomene.
Vidjeh gdje padaju mnogi plodovi slatki, u jednu tamo moju travu, uronjajući. Tako se i ti preneš na trzaj krvi. Mičeš glavom kao da se naokolo događa čudo zraka a čudo si ti. Jednaka je aroma i u tvojim očima i u toploj uspomeni.
Slušaš. Riječi koje slušaš jedva te se dotiču. Na mirnom licu imaš jasnu misao koja ti na ramenima hini svjetlost mora. Na licu ti je šutnja koja tišti srce uronjujući, a iz nje se cijedi stara patnja kao sok plodova koji su onda pali.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Cesare Pavese Sub Dec 11 2010, 06:17 | |
| Noćna uživanja
Zastajemo i mi da udahnemo noć U trenu kada vjetar najžešće briše: ulice su od njega hladne a svi mirisi nestali; Nosnice se dižu prema lelujavoj svjetlosti.
Svi mi imamo neku kuću koja u mraku čeka Da se vratimo; neka žena nas čeka u mraku Ništa ne zna o vjetru žena koja spava I diše; toplina njenog tijela To je toplina krvi koja šapuće u nama..
Umiva nas ovaj vjetar što stiže s kraja Ulica zinulih u noći; lelujava svjetlost I naše stisnute nosnice Glože se gole. Svaki miris je jedno sjećanje Izdaleka kroz mrak došao je ovaj vjetar Što se obrušava na grad: preko brda i livada Gdje je i trava topla od sunca A zemlja pocrnjela od vlage. Naše sjećanje Opor je miris, neznatna blagost Rasporene zemlje koja zimi ispušta Dah svojih bezdana. Svaki je miris Izvjetrio u noći, a u gradu samo nas oplakuje vjetar.
Vratit ćemo se noćas ženi koja spava, Prozeblim prstima tražit ćemo njeno tijelo, A neka toplina iznenadit će nam krv, toplina zemlje Pocrnjele od vlage: dah života. I ona je topla na suncu i sada otkriva U svojoj nagosti najugodniji život, Koji danju nestaje, a ima ukus zemlje…
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Cesare Pavese Sub Dec 11 2010, 06:17 | |
| Noć u kojoj si spavala
I noć je nalik tebe, daleka noć što plače, bezglasno, u dubokom srcu, a zvezde potamnele promiču. Obraz dotiče obraz - javlja se drhtaj leden, neko se muči i preklinje te, u tebi izgubljen, sam, u tvojoj groznici.
Noć pati i čezne za svitanjem siroto srce koje ceptiš. O smrknuto lice, potajna muko, groznico koja zalostiš zvezde, neki čekaju zoru poput tebe ćutke motreći tvoje lice. Počivać u noći kao vidik mrtav i zatvoren. Siroto srce koje ceptiš, davnog jednog dana ti si bilo zora.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Cesare Pavese Sub Dec 11 2010, 06:18 | |
| Susret
Ovi tvrdi obronci koji su sazdali moje telo i potresaju ga tolikim sećanjem otkrili su mi čudo te žene koja ne zna da je živim, a ne mogu je razumeti.
Jedne sam je noći sreo: sikara svetlija pod nejasnim zvezdama u letnjoj magli. Uokolo se sirio miris tih brežuljaka, dublji od tame, i najednom se razleže, kao da iz bregova izbi, glas čistiji i oporiji istovremeno, glas zaboravljenih doba.
Ponekad je vidim, živi preda mnom, konačna, nepromenjiva, kao sećanje. Nikada nisam mogao da je shvatim: njena mi stvarnost
vazda izmiče i nosi me u daljine. Ne znam je li lepa. Mlada je među ženama: kad mislim na nju, prene me sećanje davno na detinjstvo provedeno među ovim bregovima, toliko je mlada. Nalik je jutru. Njene oči nagoveštavaju mi sva daleka nebesa onih davnih jutara.
U očima ima tvrdu odlučnost: najčistiju svetlost koja se ikad rasula u zoru po ovim obroncima.
Sazdao sam je od svih najdražih stvari, a ne uspevam da je razumem.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Cesare Pavese Ned Dec 04 2011, 10:06 | |
| Ako Boga nema
Ako Boga nema, to znači da smo mi bogovi. Rekli smo ” n e ” zakonu sveta, koji je zakon prolaznosti i smrti, Isto kao i zakon nesesnosti. Iznašli smo dobro i zlo. Izgradili smo katedrale.
Podigli smo oltare u slavu Odsutnoga. Poverovali smo kako ćemo povratiti izgubljeni raj. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Cesare Pavese | |
| |
| | | | Cesare Pavese | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 6 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 6 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|