|
| Octavio Paz | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 05:57 | |
| Octavio Paz 1914-1998
Poezija je "tajna religija modernog doba",govorio je Paz, pjesnik i esejist ,prozni stilist,prozaik,a pisao je i antologije, kritičke studije... Octavio Paz rođen 1914. godine,meksički je pjesnik, kritičar i dramaturg i dobitnik Nobelove nagrade za literaturu 1990. Politički novinar koji se s drugim intelektualcima pridružio ustanku pod vodstvom Emiliana Zapate. Pisati je počeo pod utjecajem nadrealizma, ali je s vremenom postajo sve dublji , zalazeći u pitanja ljudske egzistencije: prolaznost, podvojenost bića, otuđenost suvremena čovjeka. Vrlo je značajan i kao pjesnik i kao vrstan esejist. Jedan je od najlucidnijih svjetskih esejista na temu poezije. 1943, on je otputovao u SAD na Guggenheim Fellowship, gdje je se oduševio anglo-američkom modernom poezijom. Dvije godine kasnije, ušao je u Meksički diplomatsku službu i bio je poslan u Francusku, gdje je napisao studiju meksičkih identiteta, Labirint samoće, i aktivno sudjelovao (zajedno s Andre Bretonom i Benjaminom Peretom) u raznim aktivnostima i publikacijama u organizaciji nadrealista. Godine 1962, imenovan je Paz meksičkim veleposlanikom u Indiji: važan trenutak u oba pjesnika života i rada, o čemu svjedoči u raznim djelima pisanim za vrijeme boravka u Indiji. Godine 1968, međutim, podnio je ostavku na diplomatsku službu u znak protesta protiv vlade koja je krvlju ugušila studentskih demonstracije u Tlatelolco tijekom Olimpijskih igara u Meksiku. Od tada, Paz je nastavio svoj rad kao urednik i izdavač. Prvi prevod haiku poezije urađen je na španskom jeziku, a sačinio ga je meksički pjesnik, nobelovac Octavio Paz 1956. godine. Dobitnik je nagrade Cervantes 1981. najvažnije nagrade u španjolskom govornom svijetu. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1990. godine. Umro je 1998. godine. Objavio je birke pjesama Korijen čovjekov; Između kamena i cvijeta; Silovito doba; Potpun vjetar.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 05:57 | |
| Dodir
Moje ruke Otvaraju zastore tvoga bića Odjevaju te u drugu nagotu Otkrivaju tijela tvoga tijela Moje ruke Izmišljaju drugo tijelo tvoga tijela.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 05:58 | |
| Dva tela
Dva tela licem u lice, ponekad su dva vala, a noć je okean.
Dva tela, licem u lice, ponekad su dva kamena, a noć je pustinja.
Dva tela, licem u lice, ponekad su korenje u noći spleteno.
Dva tela, licem u lice, ponekad su noževi, a noć je munja.
Dva tela, licem u lice, dve su zvezde koje padaju u prazno nebo.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 05:58 | |
| Jesen
U plamenu, zapaljena jesen, gori katkada moje srce, čisto i samo. Vjetar ga budi, dodirne mu središte i onda ga objesi za svjetlost koja se smije ni za koga: kakva rasuta ljepota!
Tražim neke ruke, neku prisutnost, neko tijelo, ono što zidove razbija i rađa opijene oblike, dodir, glas, okretaj, neko krilo samo, nebeske plodove gole svjetlosti. Tražim po sebi, unutra, kosti, netaknute violine, usne koje sanjaju usne, ruke koje sanjaju ptice…
I nešto neznano što kaže »nikada«, a pada s neba, od tebe, moj Bože i moj protivniče.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 05:59 | |
| Izvesnost
Ako je stvarna svetlost beličasta Svetljke ove,stvarna Ruka koja piše,da li su tada stvarne Oci koje gledaju napisano?
Iz jedne reči u drugu Ono što kažem raspršava se. Ja znam da sam živ Između dve zagrade.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Octavio Paz Sub Dec 11 2010, 06:00 | |
| Monolog
Pod srušenim stubovima, između ništavila i sna kruže moji budni sati, slogovi tvoga imena.
Tvoja duga kosa riđana- odblesak leta- sa žestinom blagom treperi na plećima noći.
Uobičajena tama sna što izvire iz ruina i pravi te od ničega. Teške pletenice, zaborav, vlažna obala noći gde se širi, gde udara slepo more – mesečar.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Octavio Paz | |
| |
| | | | Octavio Paz | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|