|
| Antonio Machado | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:51 | |
| Antonio Machado 1875.-1939.
Antonio Machado, španjolski pjesnik,jedan od najvećih španjolskih pesnika novijeg vremena,rođen je 1875. godine u Sevilji, a umro je u Collioureu (Francuska) 1939. godine. On je središte originalnosti izveo iz vlastitog otajstva ostajući vjeran sebi i svojoj zemlji, običnom čovjeku, ali i svemu onom što tvori španjolsku zasebnost i ljudskoj sudbi uokvirenoj u strasti, ljubavi, patnji, nadanju i sanjarenju. Ostao je udovac u četrdesetim godinama. Njegova žena Lenora, koju je oženio kada je ona imala petnaest a on trideset i tri, umrla je sa nepunih osamnaest godina, u ljeto 1912. Bio je to udarac od kojeg se on neće nikada oporaviti; i Lenora, i brda Kastilje na kojima se mogla vidjeti Machadova dugačka figura kako neumorno gura njezina kolica tog posljednjeg ljeta, prožimaju njegovu poeziju. Pisao je pjesme u kojima pripovjedač kao da ne postoji, u kojima s istim poštovanjem prilazi sanjanom i vidljivom krajoliku i pušta ih da teku usporedo, nikada ne prosuđujući i poturajući čitatelju istine, nije bio svjestan čudesne sličnosti s Wang Weiem, budističkim pjesnikom dinastije Tang iz 7. stoljeća. Građanski rat donosi u Machadove krajolike lunarnu pustoš i ogromnu tugu izgubljene Španjolske: nakon što je aktivno sudjelovao u obrani republike, napušta Barcelonu s drugim izbjeglicama 22.januara 1939., u samu zoru Francovog dana. Putnici iz pretrpanih vojnih ambulantnih kola koja su se po olujnoj kiši probijala u noći 27. januara iz Figuerasa do francuske granice, pričali su o divnom starom učitelja koji je odbijao ući dok svi zaostali ne budu zbrinuti, riječima: “ja imam vremena, ja imam vremena.” Umro je nedugo poslije, izmočen od kišnih bujica i iscrpljen pješačenjem smrznutim planinskim prijevojima, u Colliouru, mjestu na francuskoj obali, gdje je i pokopan.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:52 | |
| Sanjao sam
Sanjao sam da me vodiš po blistavoj bijeloj stazi, posred polja zelenoga, prema brda plavetnilu, prema plavim bregovima, spokojnoga jednog jutra. Držao sam tvoju ruku, tvoju ruku, drugarice, tvoj glas krotki osjećao, poput glasa novog zvona, jednog zvona djevičanskog u proljetnoj blagoj zori, Tvoja ruka, glas tvoj u snu, kako li su bili stvarni! . . . Živi, nado: tko bi znao što sve crna zemlja guta!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:53 | |
| U plavetnilu
U plavetnilu jato crnih ptica, što kriješte lepršaju i sjedaju na topolu ukočenu. … Na goloj topoli ozbiljne vrane, mirne i šutljive, kao crne, zamrzle note ispisane na crtovlju februara. Polje Večer polako umire ko što se skromno ognjište gasi. Gore, na brdima, pokoja iskra ostaje. A ovo slomljeno stablo na bijelome putu tjeskobom suze izaziva. Dvije grane na ranjenom deblu, po jedan list, suh i crn, na svakoj grani. Plačeš? … Među topolama zlatnim, daleko, sjena te ljubavi čeka.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:53 | |
| Za mrtvom dragom
Gospode, uzeo si mi ono što sam najviše volio srce moje ponovno vapi, Bože, čuješ li me gore? Tvoja je volja, Gospode, protiv moje izvršena, Gospode, opet smo sami moje srce i more.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:54 | |
| Sat je odbijao
Sat je odbijao dvanaest… I bilo je dvanaest udaraca lopatom o zemlju … To je moj čas! – kriknuh – … A tišina odgovori: – Ne boj se; ti nećeš vidjeti kako pada posljednja kaplja koja treperi u vodenoj uri. Još ćeš mnoge časove prospavati na tom starom žalu, a onda ćeš jednog vedrog jutra spaziti svoj čamac privezan za drugu obalu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:55 | |
| Ljetnja noć
Ugodna ljetna noć. Otvoreni balkoni visokih kuća na prostranom trgu staroga gradića. U pustom, širokom pravokutniku kamene klupe, simetrične živice i akacije ocrtavaju crne sjene na bijelom pijesku. U zenitu mjesec, a na tornju osvijetljeno kazalo sata. Prolazim ovim starim gradićem, sam, kao priviđenje.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antonio Machado Sub Dec 11 2010, 05:55 | |
| Možda je u snu
Možda je, u snu, ruka sijača zvijezda probudila zaboravljenu muziku kao zvuk beskrajne lire, i do naših usana dopro je ubogi val malobrojnih istinskih riječi.
|
| | | BREZA VIP
Seks : Datum upisa : 03.02.2013 Lokacija : Ne teko daleko..:) Raspoloženje : veselo
| Naslov: Re: Antonio Machado Uto Mar 19 2013, 22:58 | |
| Jedne večeri ljetne
Jedne večeri ljetne —otvoren balkon bijaše i vrata doma mog— Smrt u moj dom uđe Približi se postelji njenoj —a mene niti ne pogleda—, i sa prstima vrlo tankim nešto vrlo krhko slomi. Tiho i ne pogledavši me Smrt i drugi put pored mene prođe. Što to učini? Smrt ne odgovori. Djevojčica moja nepokretna osta, ožalostivši srce moje, Oh, to što Smrt bijaše prekinula Bila je nit između nas dvoje! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Antonio Machado | |
| |
| | | | Antonio Machado | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 11 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 11 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|