|
| Jacques Prevert | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:52 | |
| Jacques Prevert (Žak Prever) 1900.- 1977.
Jacques Prévert (Žak Prever) (Neuilly sur Seine, 4. februara 1900. – Omonvill la Petite, 11. aprila 1977.), francuski pjesnik . Nazvan je “pjesnikom Pariza”. Iako je najviše poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge opjevane – kao “Barbara” i “Uvelo lišće” – njegovi književni počeci vezani su uz nadrealizam. Godine 1931. objavio je humorističku fantaziju “Večera glava u Pariz – France”, pisanu u duhu nadrealizma, tada dominantnog umjetničkog pokreta. Prévert je pjesnik neposredne osjećajnosti. U njegovu pjesništvu prevladava dvojni osjećaj – razumijevanje za individualni život i ljudsku intimu, te revolt prema onima koji onemogućavaju ljudsku sreću. Godinama je objavljivao pjesme pojedinačno, a tek 1940. ih štampa u posebnoj zbirci “Riječi”. Mnoge mu je pjesme komponovao Joseph Cosma. Veći dio svoje aktivnosti posvetio je filmu. Djelovao je kao saradnik režisera Marcela Carnea, a autor je velikog broja filmskih scenarija i dijaloga (“Obala u magli”, “Dan se rađa”, “Ljubavnici iz Verone”, “Djeca raja”). Njegovu ranu poeziju karakterizira revolt i mladenački cinizam, ismijavanje svakog autoriteta.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:53 | |
| Poljubi me
To je bilo u jednoj četvrti u Gradu Svjetlosti U kojoj je uvijek mrak i uvijek zagušljivo I zimi i ljeti tamo je uvijek zima Stajala je u stepeništu On kraj nje a ona kraj njega Osjećao se sumpor Jer to popodne uništavali su stjenice Govorila mu je Ovdje je mračno I zagušljivo I ljeti i zimi ovdje je uvijek zima Božija zvijezda ne svraća u našu ulicu Mora da ima preča posla u bogatijim dijelivima grada Zagrli me čvrsto Ljubi me Ljubi me dugo Ljubi me Kasnije biće kasno Naš život to je sada Ovdje se umire od svega Od toplote od zime Ili se smrzavaš ili gušiš Ovdje vazduha nema Ako prestaneš da me ljubiš Čini mi se umrijeću ugušena Imaš petnaest godina imam petnaest godina Oboje trideset Sa trideset godina više nismo djeca To su godine kad treba da se radi To su godine kada se ljubi Kasnije biće kasno Naš život to je sada Ljubi me.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:53 | |
| Posjeta muzeju
U muzeju voštanih Uspomena pođite galerijom Promašenih namjera hodnikom Neiskrenih želja stepenicama Bezvoljnih žudnji i upašćete u klopku Kajanja I tu moći ćete da urežete po zidovima malim nožem-uspomenom kupljenom na ulazu zareze Nesporazuma Ali iznad sale Izgubljenog dobročinstva vezanih očiju akrobata Ljubav igraće na žici ukočen od sreće jedva nazrene od sreće nikad ne zaboravljene I muzika njegovog cirkusa oblijetaće svoju izlizanu ploču islabljenu ali oduševljenu i ploča će se okretati kao mjesec krvavi i ožalošćeni očarani oživljeni nasmijani obasjani zadivljeni i zadivljujući I biće to muzika maroda ptica muzika ptica naroda
Posjetioci slušajte tu muziku i dobro je čujte i ne da samo obraćate pažnju na tu muziku na taj šum već predajte joj se sasvim Ona će vam se spokojno isplatiti jednog lijepog dana ili nekog drugog dana ta muzika naroda ptica ljubavi
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:54 | |
| Razbijeno ogledalo
Čovečuljak koji je neprestano pevao čovečuljak koji je neprestano igrao u mojoj glavi čovečuljak moje mladosti prekinuo je pertlu na cipeli i sve se šatre vašara srušiše u jedan mah a u tišini te svetkovine i u pustoši toga slavlja čuo sam samo tvoj veseli glas glas tvoj koričući i slabačak detinjast i očajan kako me iz daljine doziva
Ja tada stavih ruku na srce u kome se prelamalo sedam parčadi ogledala okrvavljenih tvoga zvezdanog osmeha.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:55 | |
| Ta ljubav
Ta ljubav Tako silna Tako drhtava Tako nežna Tako očajna Ta ljubav Lepa kao dan I ružna kao vreme Ta ljubav tako stvarna Ta ljubav tako divna Tako srećna Tako vesela I tako jadno Drhteći od straha ko dete u mraku A tako sigurna u sebe Ko neki spokojni čovek u sred noći Ta ljubav koja je izazivala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav vrebana Jer te druge mi smo vrebali Ganjani ranjavani gaženi dotucavani poricani zaboravljeni Zato što smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali gazili dotucavali poricali zaboravljali Ta ljubav cela celcata Još toliko živa A sva ozarena To je tvoja lljubav To je moja ljubav Ona koja je bila To osećanje je uvek novo I nije se izmenilo Toliko stvarno kao neka biljka Toliko drhtavo kao neka ptica Toliko toplo i živo kao leto Možemo oboje Otići i vratiti se Možemo oboje Otići i vratiti se Možemo zaboraviti A zatim ponovo zaspati Pa probuditi se patiti bditi Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se osmehnuti se smejati se I podmladiti se Naša ljubav zastaje tu Tvrdoglava ko magare Živa ko želja Svirepa kao sećanje Hladna kao kajanje Nežna kao uspomena Hladna kao mermer Lepa kao dan Nežna kao dete Gleda nas smešeći se I kazuje mnogo ne govoreći ništa A ja je slušam drhteći I vičem Vičem za tebe Vičem za sebe I preklinjem te Za tebe za sebe i za sve one koji se vole I koji su se voleli Da ja im vičem Za tebe za sebe i sve druge Da ne znam Ostani tu Tu gde si Gde bila si nekad Ostani tu Tu gde si Gde si bila nekad Ostani tu Ne pomiči se Ne idi Mi koji smo voleli Mi smo te zaboravili Ali ti nas ne zaboravi Jer nemamo drugog do tebe na zemlji Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve više Odemo gde bilo Daj nam znak da si živa A mnogo docnije na ivici nekog šipražja U šumi uspomena Iskrsni odjednom Pruži nam ruku i spasi nas.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:56 | |
| Slobodna četvrt
Stavio sam kapu u kavez i izišao sam sa pticom na glavi Što Zar se više ne pozdravlja upitao je komandant Ne više se ne pozdravlja odgovorila mu je ptica A tako oprostite mislio sam da se pozdravlja rekao je komandant Ništa ništa svatko se može zabuniti rekla je ptica.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sub Dec 11 2010, 04:57 | |
| Šta se događa u jednom trenutku
Jedna lasta leti po nebu, leti ka svome gnezdu u kome su joj mali. Ona im nosi suncobrane stakliće lončiće trave i mnoge stvari koje zanimaju decu. U istome trenutku dole u kući u kojoj je postelja mladić jedan umire polako. Na troroaru ispred vrata zastaje neki tip u crnom pa odlazi dok iza ovih vrata mladić ljubi devojku. A mladić na postelji umire. Lasta proleće ispred prozora i baca poklone kroz okna i veli: “Gle jedan kako umire“, i ona leti sprat više i tamo gleda kroz okno. A tu ubica sedi s licem u šakama a žrtva leži u uglu zgrčena. Još jedan mrtvac govori lasta. Ubica sa licem u šakama pita se kako da ode odavde… Ustaje i uzima cigaretu pa seda. A lasta ga posmatra izdaleka i najzad u svom kljunu nosi šibicu pa kljunom kljuca u okno. Ubica otvara prozor uzima šibicu, hvata lastu i pali svoju cigaretu. Nema na čemu odgovara lasta, to je bar najmanja stvar. I odleće jednim treptajem krila. A ubica zatvara prozor seda na stolicu i puši. Žrtva ustaje i veli- Nezgodno je biti mrtav, čovek je sasvim hladan. A ubica žrtvi daje cigaretu “Popuši jednu, zagrejaće te“. I žrtva kaže hvala. A ubica odgovra “Oh to je najmanja stvar. Zar vam ne dugujem barem toliko?!“ I uzima šešir i stavlja na glavu i odlazi. Korača ulicom pa naglo se zaustavlja. Misli na ženu koju je mnogo voleo zbog nje je čak i ubio. Istina on tu ženu ne voli već odavno ali joj to nikad nije smeo reći jer neće da joj učini nažao. I tako s vremena na vreme zbog nje tek ubije po nekog. Njoj to čini veliko zadovoljstvo. Radije bi umro nego ona da pati zbog njega. A nje se ne tiče šta muči ubicu. A kad drugi pati, on prosto poludi. Kao da je ošinut. Van sebe je i čini šta bilo, gde bilo, kad bilo. A onda se gubi naglo. Svako vrši svoj posao.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jacques Prevert Sre Maj 18 2011, 00:03 | |
| VRT Hiljade i hiljade godina Nece biti dovoljno Da iskazu Onaj tren vecnosti Kad si me poljubila Kad sam te poljubio Onoga svetlog jutra U parku Monsuri u Parizu Na zemlji Koja se u zvezde racuna. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jacques Prevert | |
| |
| | | | Jacques Prevert | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 7 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 7 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|