|
| Vladimir Majakovski | |
| | Autor | Poruka |
---|
jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Vladimir Majakovski Sre Sep 28 2011, 02:26 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]Vladimir Vladimirovič Majakovski, rođen u Bagdadi pored Kutaisa, 19. jula 1893. godine, bio je ruski književnik. Pošao je u slikarsku školu, bio zatvoren zbog socijalističke agitacije, oduševljeno prihvatio Oktobarsku revoluciju i stavio u njenu službu svoj pesnički i slikarski talenat. Pesnički rad počeo je kao futurista, stojeći ujedno na čelu toga pokreta. Nastojao je da stvori novu poeziju koja bi odgovarala urbanom a zatim i revolucionarnom razdoblju istorije Rusije i čovečanstva. Uvodi u poeziju vulgarizme, žargonske reči, namerno grube antiestetizme, stvara vlastite kovanice, služi se vrlo često igrom reči, dotada nepoznatim metaforama, a posebno voli hiperbole. Razbija tradicionalnu ritmičku strukturu stiha i stvara novi, u grafičkom slogu "stepenasti" stih, koji posebno pogoduje stavu retoričkog pesnika koji se direktno obraća velikom auditorijumu. Smisao takve poezije odvodi ga direktno na revolucionarnu tribinu, miting. Eksperimentalnu liriku slede velike lirske poeme monološkog tipa ,,Oblak u pantalonama", ,,Rat i svet", ,,Čovek". Stavljajući poeziju svesno u službu revolucije piše agitacijske pesme (,,Levi marš"), scensko delo na temu revolucije s biblijskim motivima ,,Misterija Bufo". Svojim delom izvršio je veliki uticaj na razvoj sovjetske poezije, a delovao je i na pesnike izvan SSSR (Aragon, Beher, Vapcarov i dr.) Pisao je i dramolete za Studio, pozorišne satire, ali se kao najbolji satiričar pokazuje u ,,Stenici'' (u kojoj ismejava radnika-malograđanina) i ,,Hladnom tušu'', gde se narugao sovjetskoj birokratiji. Smatrao je svaki književni oblik jednako vrednim, pa i plakate za sovjetska preduzeća i novinske pesme - feljtone o dolasku nove civilizacije. Međutim, svojom ličnom žrtvom, među prvima je upozorio na neostvarljivost ideje o civilizaciji po Staljinovom modelu. Drastično je prekinuo svoj život u tom okruženju, počinivši samoubistvo, 14. aprila 1930, naznačivši time i nagli kraj ruske avangarde. | |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
Seks : Datum rođenja : 03.02.1956 Datum upisa : 29.11.2010 Godina : 68 Lokacija : Beograd moj rodni grad Raspoloženje : smeh kao lek Komentari : Život je lep!!!
| Naslov: Re: Vladimir Majakovski Sre Sep 28 2011, 02:26 | |
| Volim
Brodovi - i oni u luke se sliše. Vozovi - na stanicu teraju i oni. A mene ka tebi nešto tim više - jer volim - vuče i goni. Puškinov vitez u podrum se skriva, cicija u svome novcu da uživa. Tako ti se vraćam ja, draga, predano Moje je to srce, s divljenjem ga gledam. i gar sa sebe spira, brije se i mije. Tako i ja, tebi vraćajući se, zar ne odlazim kuci, zar nije?! Konačnoj se vraćamo meti. Smrtne zemaljsko naručje veže Tako tek što rastanemo se ja i ti, nepokolebljivo ti težim. | |
| | | jutarnja izmaglica Administrator
| Naslov: Re: Vladimir Majakovski Sre Sep 28 2011, 02:26 | |
| Iz sveg glasa
Već prođe jedan. I sigurno si legla. Ko srebrna oka Mlečni put noć studi. Ne žuri mi se. I munja-telegram nema zbog čega da plasi te i budi. Kao što kažu, incident je rešen. Ljubavna barka o stvarnost se zdrobi. Mi smo prečistili, i što da se dreše uzajamne boli, uvrede i kobi. Pogledaj samo kakav je mir nad svetom. Noć zvezdanim sjajem nebesa skor osu. U taj čas odustaješ da protumačiš sve to istoriji, vekovima i kosmosu.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Vladimir Majakovski | |
| |
| | | | Vladimir Majakovski | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 8 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 8 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|