|
| Kosta Kočo Racin | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:08 | |
| Kosta Kočo Racin 1908.-1943.
Kosta Kočo Racin,Makedonski književnik rođen je 22.12.1908. u Velesu-Makedonija kao Kosta Solev Apostolov.jedan je od utemeljiteljem moderne makedonske književnosti.. Potječe iz siromašne porodice. Njegovi roditelji Marija i Apostol, nisu imali novca da ga školuju, pa je 1918. godine morao da napusti redovno školovanje i počne da uči grnčarski zanat. Njegova želja za obrazovanjem je bil velika i on je počeo da se samooborazuje. Godine 1924. došao je u dodir sa marksizmom i postao član SKOJ-a. Prvo literarno djelo koje je Racin napisao bili su “Sinovi gladi“, na srpskom jeziku, a djelo je objavljeno 1928. godine u zagrebačkom listu “Kritika”. Zajedno sa pjesnicima Đorđevićem i Aksićem, Racin objavljuje 1932. godine u Skoplju zbirku pjesama na srpskom jeziku, pod nazivom “1932.”, čime na velika vrata ulazi u srpsku književnost. U isto vrijeme, Racin objavljuje i druge pjesme, priče i članke sa različitom tematikom. U člancima sa istorijskom tematikom, sve više istupa kao zaštitnik makedonske nacionalne stvari. Jedina samostalna zbirka pjesama “Beli mugri” (“Bijele zore”) objavljena je u Zagrebu 1939. godine, na veleškom dijalektu, i istovremeno zbog svoje dijalekatske i komunističke konotacije, pridobija veliku popularnost u narodu u Vardarskoj Makedoniji, gdje se sve više osjeća sukob srbizirajućih snaga i onih snaga koje bi forsirale poseban vardarski makedonski dijalekt i poseban makedonski jezik uopšte. U leksici i pravopisnoj formi, Racin je pod jakim uticajem Krste Misirkova i na neki način ova zbirka postaje osnova za kasnije kodificirani makedonski književni jezik, koji je takođe baziran na veleškom govoru. Kočo Racin bi se u širem smislu mogao smatrati i bugarskim piscem, budući da je napisao 6 neobjavljenih pesama i na bugarskom književnom jeziku, kojim je vladao.
Umro je 13.06.1943. u Lopušniku ,mjestu pored grada Kičeva u Makedoniji |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:09 | |
| Dani
Kao na vratu đerdani niza kamenja studena tako na pleća dani su legli i pritisli.
Jesu l’ to dani – jesu li težačke muke goleme.
Ustani jutrom ranije, vrati se noću kasnije, ujutro radost ponesi, navečer tugu donesi.
Ah, proklet nek i ostane taj život pasji, užasni!
Rodi se čovjek – rob budi, rodi se čovjek – skot umri, skotski mi život prolazi za drugo, tuđe bogatstvo.
Za tudje bije dvorove kopaj si crne grobove!
Za sebe samo muči se, za sebe samo pati se niži si đerdan dana svih, niži si alke kovane,
niži si lanac željezni što oko vrata guši te. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:11 | |
| Elegija o tebi
Odlomak
"...Jučer podjoh, prošetah Kroz ovu goru zelenu, Ispod stabala visokih, Po ćilimu sjena širokih.
Prolazih nijem, zamišljen Pognut, mrtav, zanesen Teška mi tuga u srcu, Težak mi bol u grudima.
Hej more, goro zelena! Hej more, vodo studena! Ptice pjevaju – ti plačeš, Sunce grije – ti tamniš.
Ako već kosti sakrivaš Hrabrih, mladih junaka Tu što leže pod tobom, U ovoj tamnoj dubravi Zašto i pjesme sakrivaš! Zašto u tebi drveće I grančice na drveću I listovi na granama Šumore tiho, tugovno
Tamo gore, čak na nebu Zora rudi, zemlju budi, Dan se plavi, širi krila Krvava se toči svila. Tamo zora crvena je Srce moje tuguje mi. Iskopajte dubok bunar, Izvadite hladne vode, Natopite ljute rane Da ne gore da ne bole.
Zoro zlatna i rumena! Zoro slatka posestrimo! Ti mi rudiš na sve strane Da l’ ćeš jednom zarudjeti Iznad gora iznad dola, Iznad rijeka, iznad polja Iznad moje domovine?.."
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:11 | |
| Jutro iznad nas
Iz daljina se plavih viju sunčeve zlatne zrake. Iz daljina se plavih liju jutarnje rose vlage.
Po dugim, mekim širinama ravnim magla se tanka vuče a po selima zaspalim – malim šumor tajnovito huče.
Šumori – u srce tugu toči za crne zemlje roblja, šumori tajno za mrtva polja za sela i gradove – groblja.
Eh, ove duge širine ravne! Eh, ovi jadovi pusti! Surovi ugarca, mrtvi i tamni slomljene masline grana.
Po njima znoj se ljudski puši i tijelo krvavo cvili u njima nikada radosti nema a sunca radosnog ima! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:17 | |
| Lenka
Otkako Lenka ostavi razboj i tanku košulju lanenu, nedotkanu i na nanulama otide duhan da redi zlaćani lice se njeno promijeni, na oči joj pale obrve, a usne se bolno zgrčile
Nije Lenka rodjena za duhan pusti, prokleti, za duhan žuti otrovni za grudi – kite rumene!
Prva je godina minula kamen joj srce pritisnu, druga je godina minula bolest joj grudi razdera. Treća je pak godina zemljicom Lenku prokrila.
I noću kad je mjesec mlad svilom joj grob ovijao vjetrić je tiho nad njome žalosno, tužno jecao: “Zašto mi, zašto ostade košulja nedotkana? Košulja bijaše darovna…”
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:18 | |
| Oproštaj
Ne rekoh li ti, ne rekoh li ti na rastanku našem? Ne čekaj me, ne žali me Beograd je neman, tamo ja sam rob, po tudjim kućama snagu ja ostavljam, snagu svoju u nesita usta stavljam, a kući – kući se vratiti neću, neću piti oči tvoje neću grlit’ tijelo tvoje daleko negdje suha ruka za tobom će, Velo, pusta moja muka, ispružena ostati…
Znam da đerdan ne nižeš više, znam da miraz svoj ne vezeš više, znam, Velo, sve je ostalo pusto - jer ti si, Velo, nadničarka kleta! I duhan sadiš i duhan nižeš, duhan tužno u stanici slažeš, spominješ me i žališ me jošte dane – kletve teške redaš - Veličko, draga, drugarice zlatna!
Ali čuj me, Velo, što sad ću ti reći! Ne žali me, Velo, i ne kuni me, jadna! Očima bljesni – podigni oči, Oči tvoje drage koje dušu pale! Onaj, Velo, što sve nam odnese Taj ostavi nam vijek tamniji od tamnog za muku – ali i za borbu. Takvih kao i mi još mnogo ima!
Radosti goleme – ima, ima radosti duboke u tami, svijetli, Velo, u žar se stopi - u borbi dušu grob ti ne prima!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin Ned Sep 18 2011, 06:18 | |
| Tuga
Zar nema života, zar nema ljubavi za život veliki, ljubavi za život ljudsku u svim grudima argatskim?
Zar nema srca – zar nema srca – srca nad srcima, srca – širinama širokog
srca – dubinama dubokog - ceo svet da primi, pa da je za ove grudi premalo?
Zar nema svetlog dana, zar nema dana nad danima, dana – da je samo argatski -
dana – visokog kao sunce visoko, dana – širokog kao more široko sunce da zaustavi pa da stane i vreme začuđeno:
pucaju obruči srca i leprša crvena zastava, srca koje se otvara i širi širom široko . ceo svet da zagrli! |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Kosta Kočo Racin | |
| |
| | | | Kosta Kočo Racin | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 14 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 14 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|