|
| Stephane Mallarme | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Stephane Mallarme Čet Jun 02 2011, 11:26 | |
| Stephane Mallarme 1842-1898
Stephane Mallarme Francuski pjesnik r.ođen 18. III 1842. u Parizu,a umro 9. IX 1898. u Valvinsu. Uz Rimbauda i Verlainea jedan od glavnih predstavnika franc. Simbolizma. Pristaša tzv. "čistog pjesništva", intelektualni esteta opčinjen mističnom povezanošću stvari, piše poeziju koju karakterizira strogost forme i bogatstvo asocijacija. Lirik je velike kulture i profinjena ukusa, teži univerzalnoj sintezi koja bi objedinila sve umjetnosti, a njegovo se djelo nadovezuje na najbolje tradicije franc. Pjesničkog izraza. U početku je pod utjecajem Gautiera, Baudelairea i Poea (vrstan je prevoditelj Poeovih pjesama), a vremenom stječe reputaciju nejasnog teškog i neprotumačivog pjesnika, velikog majstora koji se obraća "elitnim dušama" i stvara za uzak krug odabranih. Na vrijednost Mallarmeove poezije skreće pozornost čitateljskoj publici J. Huvsmans u svom poznatom romanu Nasuprot. Slavljen od literarnih sladokusaca kao vizionar i veliki izmiritelj snova i jave, željenog i mogućeg, viđenog i nedokučivog, M. Je ostao trajno opsjednut himerom tzv. Čistog poetskog umijeća. Profesor engleskog jezika u provinciji pa u Parizu, on se teško mirio sa svojim školničkim zvanjem. Smatrajući da pristup poetskom djelu ne može biti ni jednostavan ni lak M. Drži da zadatak poezije nije u tome da izmišlja već da otkriva da nas rafiniranom igrom i alkemijom riječi oslobađa od vulgarnosti, da ukazuje na isprepletenost pojava, te ukidajući "stvari" otkriva vječne Ideje. God. 1871. M. Je objavio svoju poemu Herndijadu, 1S76. svoju najsugestivniju pjesmu Faunovo poslijepodne. Estetske poglede iznio je u knjizi eseja Tumaranja, a sabrane pjesme (Poesies completes) objavljene su mu 1897. Svojim djelom ostavio je ne samo neizbrisiv trag o franc. Pjesništvu već je djelovao i na glazbenike (Debussy), a svojim likom inspirirao je nekoliko glasovitih slikara poput Renoirea^,Gauguina i Maneta koji su ga portretirali.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stephane Mallarme Čet Jun 02 2011, 11:26 | |
| Dvorac nade
Tvoja se bleda kosa talasa Između mirisa tvog tela Ko zastava nestasna i bela čija svila na suncu belasa.
Umorno bijući kroz krike Napev bubnja kog voda osvaja, Od prošlosti srce se odvaja I, šireći vale tvoje kike,
Juriša, penje se – pijani borac Kroz močvare krvi, – da zabije Tu zastavu zlatnu najhrabrije Na taj način i bakreni dvorac
Gde, kad nehaj celu je ogrne, Plačna Nada gladi se i svija Dok ni jedna zvezda ne izbija Kroz noć crnu poput mačke crne.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stephane Mallarme Čet Jun 02 2011, 11:27 | |
| Balada
Ja volim cigansku curu što ima hod ljupki: videh je uz stenu suru dok beše u kupki: ispod ebonosnih krila, sjajno je oko skrila ko luna velika!
Voda tekla joj sa grudi, ruža sva u rosi! Pred koleno što rudi alga nežnost nosi… Tu, zanemela i vedra, ti spazi na odi sneno svoj lik sveži, rujna ženo u kolevci vetra!
To mi u srce žar prospe! U mom srcu s večeri ja vidim – grud moje gospe kroz crn zrak treperi! I duž zraka lune riđe što mi s čela sneno zrca, kao vampir do mog srca moja crnka siđe!
Al’ ispod krila istkana od plavila vedra ja vidim gde kurtizana otkriva mi bedra! Na usni anđela draga Poigrava zlo sabrani poput tvoga, o Satano… -A šta ako voleh vraga!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stephane Mallarme Čet Jun 02 2011, 11:27 | |
| Dvorac nade
Tvoja se bleda kosa talasa Između mirisa tvog tela Ko zastava nestasna i bela čija svila na suncu belasa.
Umorno bijući kroz krike Napev bubnja kog voda osvaja, Od prošlosti srce se odvaja I, šireći vale tvoje kike,
Juriša, penje se – pijani borac Kroz močvare krvi, – da zabije Tu zastavu zlatnu najhrabrije Na taj način i bakreni dvorac
Gde, kad nehaj celu je ogrne, Plačna Nada gladi se i svija Dok ni jedna zvezda ne izbija Kroz noć crnu poput mačke crne.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Stephane Mallarme Čet Jun 02 2011, 11:28 | |
| Faun
Te nimfe, da ne odu želim. Bijelu Put im ćutim u tim bljescima u velu Satkanu oda sna strasna.
Zar voljeh tek sanje?
Te nimfe, da ne odu želim. Bijelu Put im ćutim u tim bljescima u velu Satkanu oda sna strasna.
Zar voljeh tek sanje?
Zar voljeh tek sanje?
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Stephane Mallarme | |
| |
| | | | Stephane Mallarme | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 7 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 7 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|