|
| Izet Sarajlić | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:04 | |
| Izet Sarajlić 1930.-2002. Izet Sarajlić bosanskohercegovački esejist, prevodilac i pjesnik.rodio se u Doboju , 16.03.1930. godine. Njegova majka, koja tada nije imala ni 18 godina, udala se za željezničara, jer je bila impresionirana uniformom, koja je u to vrijeme bila "statusni simbol", kako će kasnije zapisati sam pjesnik. Izet Sarajlić je dobio ime po djedu s očeve strane, koji je bio činovnik za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. U Sarajevu je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Filozofije i komparativistike, doktorirao filozofske nauke. Radio kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i udruženja intelektualaca Krug 99. Objavio je preko 30 knjiga poezije od kojih su neke prevedene na 15 jezika. Za Sarajevsku ratnu zbirku pjesnik je rekao: "Ovo je jedina zbirka za koju bih mogao reći da bih volio da je nikada nisam napisao." Izet Sarajlić je živio za objavljivanje svojih zbirki poezije, od kojih su mnoge doživjele nekoliko izdanja.
Vjerovao je da pripada XX stoljeću pa kada je stiglo XXI, na pismima koja je pisao prijateljima, datume je označavao na sebi svojstven način: 1999+1, 1999+2… Čitajući njegovu poeziju, saznajemo da su smrt njegovog brata Eše, koji je strijeljan 1942. i susret sa Idom Kalas Mikicom, životnom saputnicom, dva najsnažnija pjesnikova životna iskustva. U "Volim puno" pjeva o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj epohi. Ova serija poetske proze je u najvećoj mjeri portret njegove supruge Mikice, prekrasne, mudre žene, koja je zahvaljujući njemu zauvijek ušla u svijet književnosti.
Izrasla iz duha vremena u kojem je živio, uvijek aktualna i bliska, poezija Izeta Sarajlića oplemenjuje svakog svog čitatelja. Nije potrebno tragati za estetskim doživljajem, on je pred čitateljem u svakoj Sarajlićevoj pjesmi. Slatko-gorku pjesničku intonaciju, prepoznatljivu upravo kod Izeta Sarajlića, naći ćemo kasnije kod mnogih bh pjesnika. Niko nije toliko utjecao na suvremeno bh pjesništvo kao Izet Sarajlić. Njegov stih je jednostavan, istinit, bez suvišne dekorativnosti i retorike.
Elegičnost kao najizrazitija crta Sarajlićeve emocionalnosti, njegovo poimanje života uopće i ljubav kao neizbježni light motiv, često upućuju na romantičnu Jesenjinovu poeziju. U svakoj njegovoj pjesmi ljubav doživljava svoju punu afirmaciju. Široka otvorenost i ljubav prema cijelom svijetu odišu iz svakog njegovog stiha. Izrazito romantičan, Sarajlić ne stvara apstraktni romantičarski ideal ljubavi. Naprotiv, njegova ljubav gotovo uvijek je stvarna i ostvarena, a najčešće je istinit i ambijent u kojem govori o ljubavi. Stoga se u najvećem dijelu njegove poezije osjeća idilična slika ljubavne i obiteljske harmonije prenesene iz svakodnevnog života, a to ga opet približava poeziji Jacquesa Preverta. Izvanrednu i trajnu popularnost njegova je poezija dostigla upravo zahvaljujući jednostavnosti izraza prožetog dubokom osjećajnošću.
Umro je 02.05.2002. godine u Sarajevu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:07 | |
| Lagano s tugom U prozorima kisa, kao neki zaboravljeni mars. Ponovo jesen, opsta jesen, klasicno doba elegija. Otici cu malo na stanicu da se priviknem na rastajanje. Ako se ne vratim, ostace moje pjesme da lutaju ovim gradom.
Bila je nekad ta mladost, u nekom prastarom juce. U srcu vasem i mom, bila je, ostala i bice. Ja odlazim, ali neki isti ovakvi kao ja ici ce mozda umjesto mene na groblja pogubljenih da uce sintaksu odanosti. Moje pjesme stajace im uvijek na raspolaganju.
Ja idem, vrijeme je. Ja sam vec, rekoste, proslost. Pozdrav svemu novom sto je doslo da neznuje i voli. Mene nikad vise niko ne moze nazvati pocasnim imenom balavac, privilegisanim, kao kad kazes: Proljece!
Kako sad zavidim tom balavcu Izetu Sarajlicu iz VIIa, koji je u nasljedjenom vojnickom sinjelu i nesvjestan pogresne upotrebe najdrazeg glagola voljeti polazi u osvajanje svijeta. Ja nikad vise ne mogu da napisem svoju prvu elegiju. Ja nikad vise ne mogu da imam sedamnaest, ni dvadeset pet.
Ja idem. Zar vec? Zar sav da predjem u sjecanja? A toliko toga je ostalo sto jos sam zelio da kazem. Ja idem. Ja sam jos tu. Ako dodjete u Tvrtkovu 9/3 casticu vas cajem i uspomenama. Ja sam jos tu. Minutu cutanja za mene!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:09 | |
| Još si članica hora
Jos si clanica hora, jos hranis macke ptice, jos nikom sem tati s mora ne pises razglednice.
Jos ne dijelis svijet na svjetove, jos se ne predajes sjeti, jos nije odslusan Betoven, jos je u usima Doniceti.
Jos skupljas glumce, pjevace, jos se odusevljavas Ducicem, jos ne znas kako se place. Naucices.
Naucices,a uskoro,uskoro, javice se i prva bora, ali sada jos ljetujes pod satorom, jos si clanica hora.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:10 | |
| Drugi put bih znao
Premalo sam uživao u proljetnim pljuskovima i zalascima sunca. Premalo sam se naslađivao ljepotom starih pjesama i šetnjama na mjesečini. Premalo sam se opijao vinom prijateljstva mada na zemlji jedva da je bilo zemlje u kojoj nisam imao barem dvojicu prijatelja. Premalo sam vremena odvajao za ljubav kojoj je na raspolaganju stajalo svo moje vrijeme. Drugi put bih znao neuporedivo više da uživam u životu. Drugi put bih znao.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:12 | |
| U predvečerje
Na igralištu jedan mladić svira na gitari a iznad njega prolijeće granata s Poljina.
Budući sarajevski Bulat Okudžava?
Mladiću, samo mi ostaj živ, a umjetnost, koja je meni bila sve, umjetnost je, vjeruj mi, sasvim nevažna!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izet Sarajlić Uto Dec 21 2010, 02:14 | |
| Oproštaj s velikom umjetnošću
Sjećate li se "Čuda u Milanu"?
Sjećate li se prvih, vaših i njegovih, filmova Žerara Filipa?
Sjećate li se "Najljepših godina našeg života"?
Sjećate li se Simon Sinjore u" Zlatnoj kacigi"? i Tatjane Samojlove u Kalatozovljevim "Ždralovima"?
Sjećate li se Modunja i njegove kiše?
Sjećate li se onog prazničnog raspoloženja na premijerama drama Artura Milera, Tenesi Vilijamsa i Aleksandra Popovića?
Sjećate li se koncerata Leonida Kogana i davida Ojstraha?
Sjećate li se književnih večeri Slobodana Markovića, Evgenija Jevtušenka, Tadeuša Ruževiča Hansa Magnusa Encensbergera?
Sjećate li se Pola Enke i Vladimira Visockog?
Sjećate li se svoje ošamućenosti nakon sklapanja posljednje stranice Davičove "Pesme"?
Sjećate li se kako ste, potom, gutali nove knjige Mareka Hlaska, Jurija Kazakova, Danila Kiša, Jožefa Škvoreckog?
Sjećate li se tuge koja je izbijala iz romana Venijamina Kaverina i Hajnriha Bela? Više ste voljeli Belove priče? Sjećate li se "Putniče, kad dođeš u Spa...."?
Sjećate li se onog nestrpljenja s kojim ste iščekivali novi broj "Novog svijeta"? s nastavkom Erenburgovih memoara?
Sjećate li se kako ste nakon čitanja "Strogo kontrolisanih vozova" htjeli da se javite lično autoru i da mu zahvalite na prekrasnoj knjizi?
Sjećate li se izložbi Marija Mikulića Ljube Laha Safeta Zeca Ibrahima Ljubovića Emira Dragulja?
Sjećate li se Mencelovog "Sela mog malog"?
Sjećate li se Tanganjike, Berliner Ansambla i Ateljea 212?
Sjećate li se improvizacije Zorana Radmilovića?
Nikada. Nikada više ni onakvog života ni onakve umjetnosti.
Nikada više One strasti stvaranja.
One radosti druženja.
Onog sjaja zvijezda u stihovima mladih pjesnika.
Doba velike umjetnosti je prošlo.
Ja sam barem u njemu živio!
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Izet Sarajlić | |
| |
| | | | Izet Sarajlić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 20 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 20 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|