|
| Mak Dizdar | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Mak Dizdar Ned Dec 12 2010, 05:26 | |
| Mak Dizdar 1917.-1971.
Mak (pravim imenom Mehmedalija ) Dizdar, rođen je 17.10. 1917. godine u Stocu, Bosna i Hercegovina,gdje je završio osnovnu školu. Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo putevima svog starijeg brata Hamida, koji ga je uveo u kulturne krugove. U Sarajevu se druži sa lijevo orijentisanim intelektualcima, a postaje i prijatelj pjesnika Tina Ujevića, koji tih godina živi u Sarajevu. U početku stvara pod uticajem socijalne lirike, pa kao devetnaestogodišnjak objavljuje svoju prvu zbirku Vidovopoljska noć (1936). Nakon toga radi kao novinar, poštanski službenik, pa potom i novinski urednik. Poslije Drugog svjetskog rata radi kao urednik u Tanjugu, Oslobođenju i izdavačkoj kući Narodna prosvjeta. Od 1952. godine profesionalni je književnik. U tom periodu počinje njegov puni stvaralački poetski period: pojavljuju se poeme Plivačica (1954) i Povratak (1958), zbirke Okrutnosti kruga (1960), Koljena za Madonu (1963), Minijature (1965), Kameni spavač (1966), izbor poezije Ostrva (1966), Poezija (1968), Modra rijeka (1971). Priredio je zbirku Stari bosanski tekstovi (1969). Bio je glavni urednik Života od 1963. sve do smrti, 1971. godine. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Dvadesetsedmojulska nagrada BiH, Zmajeva nagrada i Zlatni vijenac Struških večeri poezije. U godini svoje smrti, objavio je pjesničku zbirku “Modra rijeka”,sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila, a evropska je kritika imenovala “evropskom pjesmom”. Umro je u Sarajevu 14.08.1971. godine.
Poslednji izmenio Breza dana Ned Dec 12 2010, 05:28, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Ned Dec 12 2010, 05:27 | |
| Iskaz petog svjedoka
I šta da ti pričam dalje Trebalo je Već da krenemo iz naselja Uz pratnju Najstarijih staraca i male djece Žene su određene za klečanje pred Čekanjem Pred djevicom i sinom Trebalo je dakle Da krenemo Tad začu se Anatema je bilo Raspra Ni sad se ne zna Ko započe je prvi Ko Prihvati Ko podgrija Ko Nastavi Tek Sjećam se Kao da je sad bilo Sjevernjak je rekao kako se Riba lovi najbolje na Sjeveru A Južnjak Da Sjevernjaci ne znaju ni riba šta je to Da li je Ljeto ili Zima Da l’ ljubav ili Mržnja Sprva su ljudi sa Zapadu u osmijeh gornju usnu krivili A Istočnjaci mudro lule pušili Ali i oni svoje prednosti Ni mačke Ni miševi Najzad istakoše Zaboga zar kod nas zaboga Sunce naše prvo ne izlazi Zar kod nas zaboga naše Sunce prvo ne zalazi Pokušao sam i ja Jedan od rijetkih da Pređu predem Koliko je važno i nije važno Koliko je važno Da li se Zemlja okreće oko Sebe Oko sebe se okreće I oko sunca Koliko je važno ovo naše More Ovo more Uz obalu Uz plimu Uz Oseku More ovo i ove Ribe Koliko je važno da razmrsim Pokušao Vjerujte I pametno I pametno i ludo Al’ zamrsim još Dok nisam glavu najzad bacio Kroz ovaj crveni zid među masline Kroz ovaj tužni prozor Među dlanove Al raspra tim ne presta Kavga Žešća posta čak Za crve i dijane Za meridijane Za karavele Za paralele I pokaza se da strasti uzaludne Nema samo Istočnjak Da vlast ne drijema Da ima je I gdje se ne sije Da ima je U oblijesku U vrijesku U tresku Ne samo Da ima je Ima Ima Ima specifičnost mnogih Klima O kojima svakako voditi računa treba Ozbiljna Fauna fantstična Bujna Vegetcija biljna Al i tu Razlika ima nekih Na plohi istog Neba Tako na primjer da Jugozapad nije Jugozapad samo Bistro i čisto jer ima jugozapad Jedan i jugozapad Drugi I jasno je kažu da nije to sve jedno te isto Postoji tamo tako Jugozapad Zapadni Jugozapad Južni Kao na Sjeveru Kao na Istoka što se zna Za Sjeveroistok Upravo za Sjeveroistoka Dva Sjeveroistok istočni I Sjeveroistok Sjeverni I tako dalje Sve dalje Visoko Niže Daleko Bliže Od Stare Atike Do nove Matematike
Šta se sve desilo na kraju I sami ste već čuli I više sad znate Neki se sad nalaze u Paklu A neki u Raju Nekim su razbili samo Glavu A nekom i Gnjate
Čamci su se rasušili
Mreže proglodali miši
Sad hodamo po tuđoj uri Bez svjetla Bosi Po buri Po kiši
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Ned Dec 12 2010, 05:28 | |
| Jutro u stablima
U silnoj sitnoj prašini Što osipa se sa palog vodoskoka Na dlane moje vrelog maka Ocvale grane mraka već zrelog I rane prerane i vrane Od skoka što nikad pasti neće u slasti Cvijet smijeha iščezlog Žive želje bose I ima vlage drage dubina tamnog oka I otrova vlati još budne jesenje kose I nešto od ruku povjerenja što nose i vode Kad brode u zvijezde što prkose Za plavom onom pravom Što javom postati neće Pa za kog onda Krv ova Za kog drsko cvijeće Noge ove uboge što nekad lomno klecaju Al lomne nikada ne kleče To vlasnistvo tanko onoga što voli I kad psuje I kada moli svjetlost obećanu I kada je prošla Od rijeke neke velike Eno je Uspravno teče U vječnom skoku okrutna Za sebe i za me Ni mutna Ne Ali odsutna Od sebe nikud ne uteče Pa čekanje uzaludno veže nas ludo Steže I jednako boli Jer rodi se ovo jutro u stablima i ne srodi Dvolično kao i proteklo veče
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Ned Dec 12 2010, 05:29 | |
| Labud djevojka
Rekoh joj Od devet dveri zar nisi otključala devet Od devet odaja zar nisi otvorila devet Od devet kovčega zar nisi otklopila devet Od devet pečata zar nisi Otpečatila devet
A ona Ona će meni Otključah devet dveri Otvorih devet odaja Otklopih devet kovčega Otpečatih devet pečata Ali ne otključah Ne otvorih Ne otklopih Ne otpečati Pečat Tvoga Srca
Dadoh joj znak ključa
A ona zaklikta Gle ptice one ??to juri k zelenoj gori Gle ptice one zelene Ispod oblaka
Pogledah i ne vidjeh
Tada ona reče Znaj da je tajna broja devet Tajna labud djevojke Čik stigni me
Pretvorih se u sokola
Al Labudica je već bila stigla za oblak U zemlju gdje je oko sokolovo Mrtvo oko
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Ned Dec 12 2010, 05:29 | |
| Modra rijeka
Nitko ne zna gdje je ona malo znano al je znano iza gore iza dola iza sedam iza osam i još budje i još luđe preko mornih preko gorkih preko gloga preko drače preko žege preko stege preko slutnje preko sumnje iza devet iza deset i još dublje i još jače iza šutnje iza tmače gdje pijetlovi ne pjevaju gdje se ne zna za glas roga I još buđe i još luđe iza uma iza boga ima jedna modra rijeka široka je duboka je sto godina široka je tisuć ljeta duboka jest o duljini i ne sanjaj tma i tmuša neprebolna ima jedna modra rijeka ima jedna modra rijeka valja nama preko rijeke
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Pon Jan 17 2011, 04:23 | |
| Zapis o izvoru
Rastvorio sam se i potekao. Potocima, Rijekama, Morima. Sad sam tu. Bez sebe, Gorak. Kako svom izvoru Da se vratim ? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Sub Maj 28 2011, 12:23 | |
| Putevi Ti si nakanio da mene nema i pod svaku cijenu Ides prema meni. I u jurisu Smijuci se i placuci Pred sobom Sve cistis i nistis Ti si nakanio da me pod svaku cijenu unistis Ali nikako da nadjes Istinski put Do mene Jer Ti poznajes uklesane i utrte pute I niti ijedan drugi A mali su zapravo i jalovi Bez obzira koliko su Za tebe Oholog i jakog I preteski I Dugi Ti poznajes samo one puteve Sto prolaze Od srca I Oka Ali to nije sve Ima puteva sto su se ispruzili pred nama Bez javnog traga kolovoza Bez voznog reda Bez vremena I roka Ti mislis da je tvoja putanja do ubogog mene Veoma sigurna i cesna Ona Sto dolazi S lijeva Ili Zdesna Zavaravas se stalno da do mene treba ici Smjerovima slicnim Sa sjevera Ili Juga Ali to nije sve Kuga Oci uvijek Pametno mi trazi Ispod ustalasale na vjetru razi Iz korijena zemlje gdje se zgusla tmina A iz bezmjernih visina Odozgora Pritiskivati Grudi Najjace Moze Mora Ali to nije sve Ti ne znas zakon raskrsnice Izmedju svjetlila I Tmice Ali to nije sve Jer najmanje znas da u svom zicu Najteza rvanja su I ratovi pravi U samome Bicu Ti ne znas dakle da zlo si moje najmanje Izmadju mnogih Mojih Velikih Zala Ti ne znas s kim Imas posla Ti ne znas nista o mojoj mapi putova Ti ne znas da put od tebe do mene Nije isto sto i put Od mene Do tebe Ti ne znas nista o mome bogatstvu Skrivenom za tvoje mocne oci Ti ne znas da meni je Mnogo vise Nego sto mislis Sudbina Namrijela I Dala Ti si nakanio da me pod svaku cijenu unistis Ali nikako da nadjes istinski put Do mene Shvatam te: Covjek si u jednom prostoru i vremenu Sto zivi tek sada i ovdje I ne zna za bezgranicni Prostor vremena U kojem se nalazim Prisutan Od dalekog jucer Do dalekog sjutra Misleci O tebi Ali to nije sve
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Mak Dizdar Sub Maj 28 2011, 12:26 | |
| Zapis o zemlji
Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki: A ko je ta šta je ta da prostiš Gdje li je ta Odakle je Kuda je ta Bosna Reci A zapitani odgovor njemu hitan tad dade: Bosna da prostiš jedna zemlja imade I posna i bosa da prostiš I hladna i gladna I k tomu još Da prostiš Prkosna Od Sna Bijaše dio Ilirije, koji sad Bosna se zove, Divlja zemlja, ali bogata srebrnom rudom. Tu se dugome brazdom nisu prostrana pružala polja, Ni njive, koje bi obilnom rađale žetvom, Nego surove gore, nego sure, neboticne stijene I visoke kule na vrletnom stršeći bilu.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Mak Dizdar | |
| |
| | | | Mak Dizdar | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 22 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 22 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|