|
| Abdulah Sidran | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Abdulah Sidran Sub Maj 28 2011, 12:01 | |
| Abdulah Sidran 1944.-
Abdulah Sidran,Bosansko-hercegovači pjesnik, prozaik i filmski scenarist, rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine, itd. Do aprila 1992. bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao ”vodeći dramaturg.”
U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ”šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća ”Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solzenjicin, Saharov, Havel.) Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.
Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslavenskoj kinematografiji (”Sjećaš li se, Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Abdulah Sidran Sub Maj 28 2011, 12:02 | |
| Djevojčica iz ulice Prkosa
Još Ulicom Prkosa vihori se njena kosa. Trebalo je, ovog ljeta da postane žena. Djevojčica, djevojčica iz Ulice Prkosa. Znao sam te, čuvati od sebe, djevojčice, janje moje. A ne znadoh od njih da te spasim, djevojčice, mrtvo moje. Svakog dana, oko podne, u «Raguzi», k'o na moru Stisak ruke, ispod stola, kapučino, koka – kola. Trebalo je, do jeseni da postane žena. Djevojčica, djevojčica iz Ulice Prkosa. Znao sam te, čuvati od sebe, djevojčice, janje moje. A ne znadoh od njih da te spasim, djevojčice, mrtvo moje.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Abdulah Sidran Sub Maj 28 2011, 12:03 | |
| Zapis o čudu Ja nikad ništa nisam vidio prvi put! Ti lijevom rukom sklanjaš gust pramen kose sa čela i ja netom selim u sjećanje taj pokret, i već ne vidim kako rukom sklanjaš kosu sa čela nego, se sjećam tog pokreta, sjećam se: ti lijevom rukom sklanjaš gust pramen kose sa čela. Ti kažeš glasom koji treperi i pomjera plamen svijeće na stolu pred nama:”Napolju je oluja,” i nešto što nisam ja, ali u čemu me ima itekako seli u sjećanje taj glas, i dok te čujem, ja kao da se sjećam kako te čujem kao da se sjećam tvog glasa sto treperi, i pomjera plamen svijeće na stolu pred nama, sjećam se večeri i glasa sto govori: “Napolju je oluja.” A još je napolju oluja, i jos traje veče, jednako kao što traje i život kojeg eto kao da ne živim već kao da ga se sjećam, poput glasa kojim govoriš “Napolju je oluja,” glasa kojeg se sjećam, poput ruke kojom sklanjaš pramen kose sa čela dok govoriš, poput ruke koje se sjećam, dodirujući je prvi put.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Abdulah Sidran Sub Maj 28 2011, 12:07 | |
| Neko ipak mora
Neko ipak mora ostati u životu. Bi nas mnogo u ovoj pustari, i svakome na čelu, vidno već, kužna je biljka listala. Izmišljasmo: uhode nas, izmišljasmo: našim grlima prinose noževe. I već smjerasmo ubojstva. Sad kunemo, upirući račvastim prstima u dvorove, u natrula lisja, u nebeske arabeske a ne događa se ništa. Samo: negdje, pobjegao iz naših srca, umjesto nas, neko, dalek pjeva.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Abdulah Sidran Sub Maj 28 2011, 12:15 | |
| Sarajevske priče
Padale su granate bombe su padale jedna nam je u i sobu ušla a on mene zagrlio nije rat je veliko zlo, koje hoda u kuće dođe, u dušu uđe i kuću i dušu uzme a meni je trebalo samo da me zagrli krila sam kad plačem krila sam kad mrzim krila sam od djece da mi treba ljubav samo jednom da me zagrlio meni bi prošao rat prošao bi za me užas koji hoda, uzima zemlju uzima grad, otima kuću rastura dušu tristo dana rata a on me ni pogledao nije tristo dana i tristo nociju rat nema duse ni ociju predugo smo zajedno i znam da se ljubav troši kao novci, kao uspomene ali su okolo padale granate i meni je trebalo samo da me zagrli
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Abdulah Sidran | |
| |
| | | | Abdulah Sidran | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » Михаило Микан ПеровићPet Okt 26 2018, 00:24 od jutarnja izmaglica» Ćaskanje u kafeu uz kaficu,čaj...Dobro jutro,dan,večePon Okt 08 2018, 01:14 od jutarnja izmaglica» Saveti,upozorenja....Čet Okt 04 2018, 00:18 od jutarnja izmaglica» ili-iliSre Okt 05 2016, 21:02 od jutarnja izmaglica» Ko je trenutno na forumuSre Okt 05 2016, 20:58 od jutarnja izmaglica» Sledeci post će napisati???Sre Okt 05 2016, 20:57 od jutarnja izmaglica» Sta vam je danas ulepsalo dan???Sub Sep 03 2016, 10:19 od crni labud » Šta radite sada dok kuckate ...Sub Sep 03 2016, 10:14 od crni labud » Sta ili ko vas je danas izbacio iz ravnoteze????Sub Sep 03 2016, 10:11 od crni labud » Kakvo je vreme danas kod vas????Sub Sep 03 2016, 10:10 od crni labud » Mesta koja me opuštajuSub Sep 03 2016, 07:24 od mackica » Danas želim.....Sub Sep 03 2016, 07:21 od mackica » Najlepši stihovi o ljubavi Sre Mar 23 2016, 08:23 od milanstzigic » Rekli su o ljubavi....Čet Jan 21 2016, 00:54 od jutarnja izmaglica» Zavrsava se na NOPet Nov 20 2015, 11:45 od Vitez |
Ko je trenutno na forumu | Imamo 24 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 24 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Okt 28 2024, 07:00
|
Poslanici naj aktivniji meseca | |
|