http://magnolija.serbianforum.info/
 
PORTALPrijemČesto Postavljana PitanjaRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 KANADSKI ISTRAŽIVAČI: MAJKA TEREZA JE BILA SADISTIČKI RELIGIOZNI FANATIK

Ići dole 
AutorPoruka
jutarnja izmaglica
Administrator
Administrator
avatar

Seks : Ženski
Datum rođenja : 03.02.1956
Datum upisa : 29.11.2010
Godina : 62
Lokacija : Beograd moj rodni grad
Raspoloženje : smeh kao lek
Komentari : Život je lep!!!

PočaljiNaslov: KANADSKI ISTRAŽIVAČI: MAJKA TEREZA JE BILA SADISTIČKI RELIGIOZNI FANATIK   Pon Mar 11 2013, 03:47

Vestinet.rs

11. mart 2013. 13:50
Majka Tereza je bila časna sestra, osnivačica reda Misionarke ljubavi, dobitnica Nobelove nagrade za mir u 1979. godini. Svet ju je znao kao dobrotvorku i humanitarku u preko 517 misija u 100 zemalja. Zbog rada tokom života i čuda nakon smrti, papa Jovan Pavle II ju je proglasio blaženom bez pet godina čekanja za beatifikacijsku istragu. Ali nakon iscrpnog naučnog istraživanja, kanadski tim je otkrio kako je ova žena bila sve osim „svetice“.

Jedina poznata žena u „modernom“ svetu katoličkog klera

Agnes Gonkha Bojakhiu, poznata kao Majka Tereza (MT), je sve do svoje smrti bila najobožavanija redovnica katoličke crkve i najpopularnija pripadnica jednog religioznog reda. Njenu popularnost nije mogao zaseniti niti papa Jovan Pavle II. MT je plenila pažnju medija i javnosti gde god se pojavila: političari su voleli da se fotografišu sa njom i odaju joj počast, pop ikone su se želele s njom sretati i razgovarati. MT je jedna od najcitiranijih osoba 20. veka, a u njenu svetost i pre proglašenja betaifikacije 19. oktobra 2003. godine su se kleli mnogi, smatrajući da je blaženost tek deo onoga što je MT zaista zaslužila.

Ova malena žena, rođena u Skoplju u albanskoj katoličkoj porodici 1910. godine, se zaredila 1928. godine u jednom lorentinskom samostanu u Irskoj kako bi naučila engleski jezik i kako bi mogla da podučava decu u misijama u Indiji. Svoj misionarski rad je počela 1948. godine u predgrađu Kalkute, a dozvolu za osnivanje reda je dobila od Vatikana 1950. godine.

1952. godine je osnovala Dom za umiruće. MT je bila jedna od najvećih sakupljačica novčanih donacija u katoličkoj crkvi 20. veka; njen red Misionarke ljubavi je trebao biti jedan od najbogatijih redova moderne crkve, naročito jer se nije libila da traži novac od najvećih diktatora i bankarskih lihvara.

Iako je osnovala nekoliko bolnica do loma ključne kosti početkom 1996., odlučila je da se leči u najmodernijim bolnicama u SAD-u. Odstupila je sa čelnog mesta svoga reda početkom 1997., a umrla je 5. septembra 1997.

Majka Tereza i princeza Dajana

Majka Tereza je bila i ostala jedna od najnagrađivanijih osoba 20. veka. Osim Nobelove nagrade, primila je najviše indijsko civilno odlikovanje „Bharat ratna„, 1980. godine, te međunarodnu nagradu Albert Švajcer 1975. godine. Dobila je i počasno državljanstvo SAD-a zbog humanitarnih zasluga, postala je počasnom članicom „Reda Australije“ 1982. godine, dobila je albansku nagradu „Ponos nacije“ 1994., a zbog podrške nekim diktatorima kao na primer Francoisu Duvalieru koji joj je davao velike sume novca kako bi o njemu stvarala famu dobročinitelja, dobila je i haićansku državnu nagradu za humanitarni rad.

Bivši predsednik SAD-a Ronald Reagan odaje priznanje Majki Terezi ispred Bele kuće 1985. godine

Njeno prihvatanje haićanske i albanske državne nagrade je naišlo na brojne kritike zbog potpora tadašnjim diktaturama ali takve odluke nisu nimalo uništavale sliku o njenoj delatnosti i visoko moralnoj etici.

Naučna studija koja je odjeknula kao bomba

Nakon objave naučne studije kanadskih istraživača koji izuzetnu pažnju posvećuju grani nauke koja se naziva „Religieuses“ što bismo mogli prevesti kao religioza – koja se posebno bavi izučavanjem religija, teologije i sociologije u zajedničkom kontekstu, medijima je odjeknula vest s kojom se mnogi nisu mogli pomiriti jer je o MT davala potpuno drugačiju sliku od one koja se decenijama pažljivo stvarala i nadograđivala.

Serge Larive sa Univerziteta Montreal je za online novinu Huff Post izjavio sledeće:

„S obzirom na škrtarenje Majke Tereze, mogli bismo se zapitati gde su nestali milioni dolara koje je ona navodno skupljala za najsiromašnije od najsiromašnijih.“
Istraživač Carole Senechal sa Univerziteta Otava i Larivee i Genevieve Chenard sa Univerziteta Montreal su svoju naučnu studiju objavili nakon detaljnog pročešljavanja 96% slučajeva u kojima je radom i organizacijom učestvovala Majka Tereza. Rezultat njihovog istraživanja je objavljen u poslednjem broju naučnog žurnala Studies in Religion / Sciences – Religieuses.

Neke od njihovih najpogubnijih referenci u vezi ugleda i modusa operandi MT je potvrdio i medicinski istraživački novinar Kristofer Hičens. On je bio prva osoba koja je javno zatražila ponovno razmatranje Vatikana u pogledu basnoslovne promocije Majke Tereze. U njegovoj kritici objavljenoj 2003. godine, koju je delom preneo Ekaminer, Hičens piše:

„Majka Tereza nije bila prijatelj siromašnih. Ona je bila prijatelj siromaštva. Ona je stalno ponavljala kako je patnja dar od boga. Provela je svoj život u negaciji jedinog leka protiv siromaštva, a to je osnaživanje žena i njihova emancipacija. Umesto toga, ona ih je uveravala kako su verzija obične stoke koja služi za obavezni rasplod.

Majka Tereza je bila prijatelj najvećeg bogataškog šljama. Ona je od njih uzimala prljavi novac, a među njenim donatorima su se nalazili likovi poput zloglasne diktatorske porodice Duvalier s Haitija, zbog čijih donacija je na sva usta hvalila ovu porodicu. Novac je dobijala i od Čarlsa Keatinga koji je opustošio živote miliona Amerikanaca uz pomoć krađe novca iz kreditno-štedne banke „Lincoln Savings and Loan.“

Gde je nestao sav taj novac? Gde su donacije na kraju završile?

Mnogi ljudi su postali još siromašniji i bolesniji zbog Majke Tereze, a bilo bi ih još više siromašno i bolesno da se pratio njen primer.

Ona je bila fanatik, fundamentalist i prevarant, a crkva često oficijelno brani i štiti one koji napastvuju nevine, što nam daje jasan znak koliko je crkva zaista moralna i etična. “

No i drugi su istraživači kritikovali rad MT u prošlosti. U njenoj biografiji pod nazivom „Mother Teresa: a Biography“ koju je napisala Meg Greene 2004. godine, navedeni su brojni podaci o čistom medicinskom zanemarivanju u ustanovama koje je osnovala MT u Kalkuti u Indiji.

Jedan od najboljih primera istraživanja života MT i različitih malverzacija, uključujući i odbijanje primanja siromašnih u „Domove za umiruće“ je napravio kapetan Ajit Vadakaiil, ali takve informacije ne zanimaju Vatikan, a javnost je u iste neupućena jer je medijsku PR mašineriju Katoličke crkve izuzetno teško zaustaviti.

O tome je pisao i medicinski žurnal Lancet, napominjući kako je rad MT povezan s očiglednim medicinskim nemarom i nedostatkom ekspertize što je života koštalo na hiljade njenih štićenika.

Kanadski naučnici su u svom istraživanju jasno pokazali kako je svetački imidž Majke Tereze čisti mit te da je javnost o njoj dobijala informacije koje nemaju veze s istinom ili činjenicama. U veb novini Times of India (TOI) stoji kako Kanađani smatraju kako je „sve što se o MT pisalo i govorilo bilo pažljivo konstruisano“ te da je njena „beatifikacija bila orkestrirana i efektivna medijska kampanja.“

Prema izjavi Lariveea koju je objavio TOI, činjenice otkrivaju koliko je mit o MT lažan. On je takođe naveo kako Vatikan nije uzeo u obzir niti je želeo da proveri izuzetno dubioznu nazovi brigu prema umirućima i bolesnima koju je organizovala MT i njen red. Larivee je naveo da su njene političke veze bile izuzetno sumnjive kao i menadžment ogromnih suma novca koje je stalno dobijala, ali najviše su ga zgrozile činjenice koje imaju veze s dogmatičnim stajalištima MT o abortusu, kontracepciji i razvodu.

Brza kanonizacija rezultovala je beatifikacijom

Sajt Slate je najverovatnije dao najopširniji pregled slučaja vezanog za rušenje mita o Majki Terezi. Jedan od primera koje je Vatikan uzeo za čuda koja dozvoljavaju njenu beatifikaciju je postao skandal o kome javnost veoma malo zna. Naime, lekar Ranjan Mustafi koji je radio na slučaju Monice Besre koja se povezuje s mirakuloznim izlečenjem koje je izvela MT, tvrdi kako Majka Terezija nije imala nikakve veze s navodnim poboljšanjem zdravlja ove bengalke već njegovi lekovi i antibiotici.

Vatikan dan danas tvrdi kako je Besra ozdravila zbog iznenadnog snopa svetlosti koji je izašao iz slike MT i obasjao abdomen Besre u kojoj se nalazila cista. Vatikan takođe tvrdi kako je Besra imala rak, ali Mustafi tvrdi da je to čista izmišljotina. Najsmešnije je od svega da vatikanski istraživači, koji moraju medicinski potvrditi čudotvorna izlečenja koja se mogu pripisati blaženici, nisu nikada ispitali dr Mustafija.

Majka Tereza i papa Jovan Pavle II

Prema pisanju italijanskog „L’Eco di Bergamo„, Vatikanski državni sekretar je odmah nakon smrti MT poslao pismo u ime pape u kojem se pitalo kardinale žele li Majku Terezu odmah proglasiti svetom. Papa je želeo da se proces kanonizacije MT dogodi za vreme njegovog života. Odgovor kardinala je bio negativan. Ta činjenica se saznala zahvaljujući izjavi sveštenika Briana Koloidejchuka koji je u to vreme služio kao postulator (advokat) u odeljenju za kanonizaciju.

Lice i naličje Majke Tereze

Iako se MT u javnosti činila službenicom najsiromašnijih od siromašnih, kako je sama znala reći, i iako je ta ista javnost smatrala da ona nije imala nikakvog uticaja na moćan muški lobi u Vatikanu, Slate je takođe objavio činjenice o njenom uticaju na pokušaj reformisanja i liberalizaciju katoličke crkve na drugom Vatikanskom Koncilu koji je otvoren 1962. pod pontifikatom pape Ivana XXIII, a zatvoren pod upravom pape Pavla VI 1965.

Naime, Majka Tereza se otvoreno borila i izborila protiv ikakvih reformi i pozitivnih promena u Crkvi. Njeno stajalište je naročito bilo oštro i fundamentalno konzervativno u smislu pogleda na prihvatanje modernijih stajališta vezanih uz komunikaciju sa vernicima.

Ona je zastupala mišljenje da je potrebno upravljati Vatikanom pod motom „više rada, više vere„. Njena su stajališta kardinali okarakterisali kao ortodoksna i ultra reakcionarska, pa čak i fundamentalistička. MT je čak bila poznata po tome što je izjavljivala kako je abortus najveći uništavatelj mira. Ova žena, za koju se smatralo da nema nikakve političke moći i uticaja, je organizovala referendum u Irskoj u kojoj se zahtevala zabrana rastave braka. Njena konzervativna strana je za dlaku izgubila referendum u Irskoj te 1996. godine. U isto vreme, MT je opravdavala razlog za razvod princeze Dajane i princa Čarlsa tvrdeći kako je brak očigledno nesrećan.

Sajt Slate tvrdi kako je ovo primer čistog srednjevekovnog elitizma i korupcije Crkve u kojem se običnoj nejači i siromašnima propoveda život u strahu od paklene vatre pomisle li o razvodu dok su krunisane glave uglavnom mogle raditi šta žele uz blagoslov klera i Crkve.

U tekstu, kojeg je objavila veb stranica UdeMNouvelles, se tvrdi kako je MT bila sve osim svetice. U iznošenju pikanterija iz naučnog istraživanja koje je povezano s Majkom Terezom, otkriva se kako je:

„Dokumentacija jasno pokazala da je fenomen, alturizam i etika najslavljenije žene u modernoj Katoličkoj crkvi, stvar kolektivne imaginacije.“

Larivee je priznao kako ih je na istraživanje o MT privukao ekstatičan ton koji se konstantno mogao videti u opisima i javnim zabeleškama vezanim za Majku Terezu.

Kanadski tim naučnika je pročešljao 502 zvanična dokumenta o radu i životu Majke Tereze. Nakon što su eliminisali 195 duplikata, ostalo je 307 dokumenata koje su podvrgli detaljnoj multidisciplinarnoj analizi.

Činjenice koje ne možemo prećutati

Majka Tereza je u 517 misija navodno zbrinjavala i lečila bolesne i siromašne. Iako je naziv „Dom za umiruće“ stravičan, ti su ljudi očekivali kako će im se u asortimanu sestara Misonarki Ljubavi omogućiti lekarska pomoć koja im je bila preko potrebna. Iz istraživanja je vidljivo kako su 2/3 štićenika i štićenica Misonarki Ljubavi hitno trebali medicinsku negu dok je 1/3 ostavljena tek tako da umre u okviru ove zajednice.

Lekari su primetili ozbiljan nedostatak higijene, neprimeren smeštaj, nedostatak brige prema bolesnima i umirućima, neprimerenu ishranu i nedostatak ikakvih analgetika.

Istraživači su otkrili kako ovaj red nije patio od nedostatka novca, šta više, novca su imali na pretek i stizao je konstantno sa svih strana. Za sada je potvrđeno da je i nakon trošenja za „Domove za umiruće“ Majki Terezi ostalo na stotine miliona dolara. Kanađani su otkrili rešenje za ovakvo stanje u rečima i zapisima same MT:

„Ima nešto prelepo u tome kad vidim kako siromašan čovek prihvata svoju sudbinu, da pati kao Hrist na krstu. Svet dobija jako puno iz njihove patnje.“

Nisu li ovo čiste oznake psihopatije i sadizma?

Može li žena bez empatije prema patnji drugih ljudi o kojima navodno brine, biti dobrotvorka, humanitarka i kanonizirana blažena?

Takođe se pokazalo kako je MT bila izuzetno darežljiva sa svojim molitvama ali u isto vreme je bila izuzetno škrta u trošenju novca koje je dobijala za siromašne i bolesne. Za vreme brojnih poplava u Indiji i eksploziji fabrike pesticida u Bopalu, ona je ponudila svoje molitve i talismane sa Devicom Marijom ali nije dala ni jedan novčić bolesnima i umirućima. Istraživački tim je otkrio kako se stvarna količina doniranog novca zapravo ne zna, jer je MT objavila samo neke od bankovnih računa s donacijama.

Larivee i njegov tim su naveli kako je kolektivan mit o MT imao i pozitivnog efekta na javnost: smatrajući Majku Terezu gotovo sveticom koja se svim svojim bićem zalaže za borbu protiv siromaštva, ljudi su bili u stanju da daju novac brojnim humanitarnim udruženjima. MT je takođe inspirisala brojne humanitarce i volontere koji su smatrali da se mogu poslužiti njenim primerom.

Kako god bilo, istina jako teško dospeva do javnosti, ai nakon smrti Majke Tereze njen red još uvek skuplja jako velike donacije, ali uslovi u „Domovima za umiruće,“ još uvek služe upravo tome – za umiranje.

Matrix world


Zaklela se zemlja raju da se sve tajne kad tad saznaju!!!
Nazad na vrh Ići dole
http://magnolija.serbianforum.info
 
KANADSKI ISTRAŽIVAČI: MAJKA TEREZA JE BILA SADISTIČKI RELIGIOZNI FANATIK
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Majka Tereza
» Po danu uzorna majka, noću elitna prostitutka
» Ana Patricija Rojo postala majka!
» Ivan Jevtović o seriji “Urgentni centar”: Ova uloga je bila neverovatan izazov
» Sinđelići

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: SVET OKO NAS I SVET U NAMA :: POLITIKA-DRUSTVO :: HUMANOST-istine i zablude-
Skoči na:  
Vremenska prognoza
Weather Belgrade
Teme naj viđenije
FARBANJE i UKRAŠAVANJE USKRŠNJIH JAJA
ARANŽIRANJE HLADNIH PREDJELA
Nauka o jeziku
Ko je trenutno na forumu
Vracam se...Odjava ..... laku noc ....
SVADBENE TORTE-ideje
Deponija emotikona-rezervni smajlici...
Vas smajli raspolozenja...
Romanticne gif slike
Kaladont u tri reči
Ključne reči